FOLLOW US: facebook twitter

Οριστικό «λουκέτο» με πρωτοφανή μεθόδευση!

Ημερομηνία: 14-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Απόφαση-εξπρές για μηδενικό αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ της Ηλείας ζήτησε και έλαβε από τη Σύγκλητο του Παν/μίου Πατρών η Ν.Κεραμέως!
-Απαντήσεις με mail εντός μίας ώρας (!) ζήτησε ο πρύτανης Χρ. Μπούρας, έντονη αντίδραση από την πρόεδρο του τμήματος, Αν. Ζαφειροπούλου
-Καμία κατάργηση τμήματος σε άλλα παν/μια πανελλαδικά!

Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και αποφάσεις εξπρές, το υπουργείο Παιδείας έβαλε χθες και τυπικά την «ταφόπλακα» στα ΑΕΙ της Ηλείας, καθώς αργά το απόγευμα διέρρευσε στον αθηναϊκό ηλεκτρονικό Τύπο η επίσημη απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, δίπλα στη Γεωπονία Αμαλιάδας και τη Μουσειολογία Πύργου τοποθετήθηκε μια… παύλα, οι μόνες σε όλη την Ελλάδα –μαζί με δύο τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία- αφού σε κανένα άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας δεν αποφασίστηκε μηδενικός αριθμός εισακτέων. Η παύλα σημαίνει ότι τα τμήματα παύουν να δέχονται εισακτέους και μένει πλέον να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με όσους ήδη φοιτούν.

Ο Χρήστος Μπούρας είναι ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών | Patras Events

Για να εκδοθεί όμως η συγκεκριμένη απόφαση που ουσιαστικά καταργεί τα δύο τμήματα, προηγήθηκε ένα πρωτόγνωρο παρασκήνιο με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και απαιτήσεις από το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», χθες το πρωί ο πρύτανης του ιδρύματος, Χρήστος Μπούρας, ενημέρωσε ηλεκτρονικά τα μέλη της Συγκλήτου ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εγκρίνει στο μεγαλύτερό της μέρος την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και ότι επιθυμία της είναι να σταλεί νέα γραπτή απόφαση από το Πανεπιστήμιο Πατρών, που να εισηγείται μηδενικό αριθμό εισακτέων για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 στη Μουσειολογία, καθότι πριν από έναν μήνα είχε ληφθεί απόφαση για 110 εισακτέους! Για τον λόγο αυτό, ο κ.Μπούρας φέρεται να ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου να απαντήσουν με e-mail μέσα σε μία ώρα (!) αν εγκρίνουν την πρότασή του, καθώς η υπουργός επειγόταν να υπογράψει την απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου απάντησαν θετικά, με εξαίρεση δύο μέλη από τμήματα του Αγρινίου και την πρόεδρο της Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου, η οποία εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία τηςγια την επικείμενη κατάργηση του τμήματος.

«Έχω εκφράσει τις απόψεις μου για το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο “σφραγίζει” το τμήμα Μουσειολογίας, και διαφωνώ κάθετα με την αποστολή επιστολής που να περιλαμβάνει πρόταση μηδενικών αριθμού εισακτέων, που ελαφρά τη καρδία αποδέχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών. Εύχομαι η κατάργηση της Μουσειολογίας να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών», δήλωσε στην «Πρωινή» η κα Ζαφειροπούλου,

kerameos-niki

Πλήρης επιβεβαίωση της οριστικής απόφασης

Οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Πρωινής» για την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να εξοβελιστεί αμετάκλητα η Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως η κα Κεραμέως εισηγήθηκε  προχθές σε «κλειστή» υπουργική σύσκεψη, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την εφαρμογή του –συμβουλευτικού χαρακτήρα– πορίσματος της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), το οποίο υιοθέτησε πλήρως την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του να προχωρήσει η εφαρμογή του πορίσματος, όπερ και εγένετο.

No description available.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα καθορισμού των εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε σε πρώτη φάση να μη νομοθετήσει τις αλλαγές και τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, αφού στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό αναφέρεται ως έδρα το Αγρίνιο παρότι η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών κάνει λόγο για μεταφορά στην Πάτρα.

Η νομική φόρμουλα εφαρμογής των αλλαγών παραμένει «καυτή πατάτα», διότι πιθανή κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή θα καταψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι επίσης αντιδρούν.

Η μεθόδευση της υπουργού να αποσπάσει νέα απόφαση της Συγκλήτου σε χρόνο εξπρές για να υπογράψει την απόφαση καθορισμού των εισακτέων, μαρτυρά την προσπάθειά της να διασφαλίσει τη νομιμότητα των ενεργειών της, αφού όπως έχει αναλύσει σε πρόσφατο άρθρο του ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, για να καταργηθεί Τμήμα Πανεπιστημιακής Σχολής προηγείται πολιτικά, χρονικά και λογικά η απόφαση των αρμοδίων υπουργών να εκδώσουν το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταβολή αυτή και έπεται η έκφραση της σύμφωνης γνώμης της Συγκλήτου του οικείου Πανεπιστημίου, ενώ στην προκείμενη περίπτωση ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγ. Συρίγος, είχε παρουσιάσει προηγούμενη τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και επόμενη την απόφαση για έκδοση του σχετικού διατάγματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος