FOLLOW US: facebook twitter

Όριο τα 3.000 ευρώ ατομικό αγροτικό εισόδημα καθόρισε η απόφαση για το επίδομα του 14χίλιαρου

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

 

Επαγγελματίες αγρότες μέχρι 61 ετών, που δεν ξεπερνά το αγροτικό τους εισόδημα στην τριετία κατά μέσο όρο τα 3.000 ευρώ, ορίστηκαν ως δικαιούχοι στο Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής που βγήκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου του πριμ των 14.000 ευρώ, με την προκήρυξη να αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει επίσης να κατοικούν σε μικρές κοινότητες έως 5.000 κατοίκων. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός, έχει οριστεί στα 70 εκατ. ευρώ, οπότε θα χωρέσουν στο πρόγραμμα 5.000 δικαιούχοι, εκτός περίπτωσης υπερδέσμευσης.

Αναλυτικά, στην ΥΑ «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020» ορίζονται τα εξής για το Μέτρο:

Άρθρο 6 Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Υποψηφίων Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης και δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι του υπομέτρου 6.3 έχουν τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους.

2. Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου 6.3, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 4 της παρούσας

3. Είναι αρχηγοί σε υφιστάμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

4. Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.3.

5. Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι).

6. Έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ.

7. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης πράξης.

8. Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη με δεσμεύσεις και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

9. Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας.

Άρθρο 7 Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης

1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.

2. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 5.000 € έως και 7.999 € στην αρχική κατάσταση.

3. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι: 3.1. Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους. 3.2. Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.

4. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.

5. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους αναφοράς.

Άρθρο 11 Οικονομική Στήριξη

1. Η οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης ύστερα από την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

2. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση που είναι το 70% του συνολικού ποσού στήριξης, καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση (30% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.

3. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με την υλοποίηση δαπανών. 4. Το ποσό στήριξης είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο

Ημερομηνία αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την περίοδο που θα ορίσει η τελική προκήρυξη, η οποία αναμένεται να βγει τις ερχόμενες ημέρες.

Πηγή: agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος