FOLLOW US: facebook twitter

Οργή στην Τουρκία: Τέσσερις νεκροί, μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές

Ημερομηνία: 30-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε κατοικημένες περιοχές και τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Τουρκία. Οργισμένες διαμαρτυρίες κατοίκων κατά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τέσσερις οι νεκροί μέχρι στιγμής.


Τα μέτωπα καταστρέφουν δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) και της Μαρμαρίς, κοντά σε τουριστικές περιοχές της νότιας Τουρκίας. Εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες εξαιτίας των σφοδρών ριπών ανέμων.

Οι αρχές προχώρησαν σε εκκένωση πολλών οικισμών, ενώ το ίδιο συνέβη και με ξενοδοχείο στην Αλικαρνασσό, την ώρα που τουρκικά μέσα μετέδιδαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κατοίκων να σωθούν από τις φλόγες.

Εκτός από τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, στάχτη έχουν γίνει δεκάδες σπίτια, χωράφια και στάβλοι, ενώ έχουν χαθεί περισσότερα από χίλια βοοειδή και αμνοερίφια.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χάθηκαν 150 βοοειδή και χίλια αμνοερίφια, 6.000 στρέμματα αγροτικών γαιών και 500 στρέμματα με θερμοκήπια υπέστησαν ζημιές», ανέφερε χθες Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Οι φωτιές μαίνονται καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονταν χθες στους 40° Κελσίου και έπνεαν άνεμοι με ριπές ταχύτητας 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Υποψίες για εμπρησμούς

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 4.000 πυροσβέστες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροπλάνων, ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών εκφράζουν την οργή τους.

Χαρακτηριστικό είναι βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει πληγέντες να διαμαρτύρονται στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους άφησε αβοήθητους.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει πληρωμές αποζημιώσεων προς τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ ήδη εκφράζονται υπόνοιες για εμπρησμούς.

Η εκδήλωση πολλαπλών εστιών ταυτόχρονα ωθεί τις τουρκικές αρχές να τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες, σε εμπρησμούς.
Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Μαναβγκάτ «σε τέσσερα διαφορετικά σημεία» οδηγεί στην υποψία πως «επρόκειτο για εμπρησμό», όμως «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Αττάλειας, ο Μουχίτιν Μπετζέκ.

Ο εισαγγελέας στη Μαρμαρίς διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της δασικής πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που χρειάζονται οι πυροπαθείς συμπολίτες μας», δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος ότι τα αίτια των πυρκαγιών θα ερευνηθούν διεξοδικά το ταχύτερο δυνατόν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος