FOLLOW US: facebook twitter

Οργή και αγανάκτηση για τις “ιερές” εκτάσεις στην λαϊκή συνέλευση στου Ξυστρή

Ημερομηνία: 21-02-2022 | Συντάκτης:

“Ντροπή! Μας ξεκληρίζουνε! Ζητάμε πολιτική λύση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ”

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Ξεχείλισε η αγανάκτηση και η οργή του αγροτικού κόσμου από τις τοπικές κοινότητες Κουτσοχέρας, Χειμαδιού, Μουζακίου και Περιστερίου στην πραγματικά τεράστια λαϊκή συνέλευση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο πάρκο Ξυστρή με πρωτοβουλία των προέδρων των χωριών, που ξαφνικά βρέθηκαν με την “πλάτη στον τοίχο”, αντιμέτωποι με την Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας που διεκδικεί τη γη και τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι έδωσαν δυναμικό παρών και απαίτησαν εδώ και τώρα να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα αυτό. Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν και συντάχθηκαν μαζί τους οι βουλευτές Δ. Αυγερινοπούλου, Μ. Κατρίνης και Δ. Καλαματιανός, οι θεματικοί αντιπεριφεριάρχες Θ. Βασιλόπουλος και Δ. Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος. ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πολιτευτής Θ. Βλαγκούλης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι φορέων όπως και ο νομικός κόσμος , τονίζοντας άπαντες ότι στηρίζουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και ότι απαιτείται συλλογική δράση σε αυτήν την διεκδίκηση και πολιτική λύση εδώ και τώρα!


“Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάρει τη γη μας”

Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε από την πλευρά των αγροτών – ιδιοκτητών των συγκεκριμένων εκτάσεων κ. Αυγερινός Ξουραής από το Χειμαδιό που με περίσσια οργή για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο και βροντοφώναξε ότι ΄΄όλοι μαζί είμαστε μια γροθιά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να διεκδικήσει και πόσο μάλλον να πάρει τη γη μας, τη γη της Ηλείας που καλλιεργούμε για πάνω από 100 χρόνια, πληρώνουμε φόρους, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, έχουμε πάρει δάνεια κι έρχονται τώρα με διεκδικήσεις από την εποχή της Τουρκοκρατίας να τα ζητάνε πίσω. Για να γνωρίζετε, εμείς σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργούμε σταφίδα, έχουμε αμπέλια και ελιές, μεγαλώσαμε τις οικογένειές μας και βάλαμε και τα παιδιά μας σε αυτήν την διαδικασία. Μόνο από το χωριό μου, από το Χειμαδιό 30 νέα παιδιά έχουν κάνει αίτηση για να γίνουν Νέοι Αγρότες! Αν χάσουμε τις περιουσίες μας, σβήσαμε από το χάρτη” Ζητάμε πολιτική λύση εδώ και τώρα! Το αίτημά μας είναι δίκαιο και σας θέλουμε όλους μαζί μας”.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης που με λίγα λόγια και σταράτα ανέφερε ότι αν τους πάρουν τις περιουσίες δεν θα μπορέσουν πια να ζήσουν γιατί δεν είναι 20 χρονών για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μα ούτε και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. “ Η Πολιτεία είναι δυστυχώς απούσα και μόνο αυτή μπορεί να δώσει τη λύση¨.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τ.Κ Κουτσοχέρας κ. Δημήτρης Μητρόπουλος φανερά αγανακτισμένος και αυτός, επισήμανε ότι η Πολιτεία είναι κρυμμένη και αυτή οφείλει να λύσει το θέμα, ενώ οι βουλευτές του νομού πρέπει να πάρουνε ξεκάθαρη στάση. “Στην Κουτσοχέρα μιλάμε για 30.000 στρέμματα! Θέλουμε σαφή θέση! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν! Δεν θα μας διώξει κανείς από τα χωράφια μας”.

Τέλος ο πρόεδρος της Τ.Κ Περιστερίου Ήλιδας κ, Περικλής Παναγιωτόπουλος περιέγραψε όσα συμβαίνουν σχεδόν με μια λέξη: “Ντροπή! Μόνο ντροπή, αυτό έχω να πω! Μας ξεκληρίζουνε! Τι θέλουνε, να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας; To παιδί μου σπούδασε και μετά έγινε Νέος Αγρότης γιατί θεωρεί ότι έχει γη δική του. Του κατέστρεψα τη ζωή”!


Π. Αντωνακόπουλος: “Ένα έχουμε να πούμε: “Μολών λαβέ»”

Με την φράση “Μολών λαβέ”, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος συνόψισε την στάση του απέναντι στο σοβαρό ζήτημα των “ιερών” εκτάσεων, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον δήμο Πύργου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των συγκεκριμένων αγροτικών εκτάσεων, κάνοντας λόγο για ανάλγητη συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες που έφτιαξαν με αίμα και ιδρώτα από πάππου προς πάππου και τώρα θέλουν να τους τα πάρουν. “Το ποτήρι ξεχείλισε- τόνισε ο δήμαρχος- Αυτοί θέλουν να τα πάρουν. Εμείς θα τους τα δώσουμε; Τους στέλνουμε το μήνυμα “Μολών λαβέ”! Αυτό ο τόπος έχει παράδοση στο αγροτικό κίνημα, από τις αρχές του περασμένου αιώνα με το σταδιφικό. Να ξέρουν καλά ότι δεν θα γίνουμε από ιδιοκτήτες, αγρότες ενοικιαστές! Η σπίθα μόλις άναψε και θα γίνει φωτιά. Και η δικαιολογία ότι “δεν θα συγκρουστούμε με τη εκκλησία” είναι ηττοπάθεια. Είναι δυνατόν να αποχώρησε το 1821 η Τουρκοκρατία και να αφήνει πίσω της αποφάσεις του 2022; Αυτό το ξεκλήρισμα εμείς δεν θα το επιτρέψουμε και είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τη γραφειοκρατία με λαϊκή εξέγερση και δεν πρόκειται να πάμε στα δικαστήρια γινάτι δεν έχουμε τίποτα να διεκδικήσουμε!”

Στην συνέχεια ο δήμαρχος επισήμανε ότι από την συγκεκριμένη λαϊκή συνέλευση θα πρέπει να προκύψουν προτάσεις και να καθοριστεί ένα πλαίσιο δράσης. Να αναλάβουν οι βουλευτές, πρωτίστως οι κυβερνητικοί αλλά και οι της αντιπολίτευσης, να προωθήσουν το θέμα και να μπει ένας χρονικός ορίζοντας για να μην αφεθεί στην τύχη του. “Ξεκινάει ένας πρωτόγνωρος αγώνας. Ο δήμος Πύργου έχει ήδη ομόφωνο ψήφισμα από το δημοτικό του συμβούλιο, έχουμε ήδη κάνει τις δικές μας επαφές που τις έχουμε κοινοποιήσει και θα δούμε και τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κι αν χρειαστεί θα πάμε όλοι μαζί με πούλμαν στο Μαξίμου! Βεβαίως το “Μολών λαβέ” ισχύει. Αν τολμήσουν να έρθουν, θα βρουν τους φυσικούς ιδιοκτήτες μέσα!”


Θ. Βασιλόπουλος: “Να αναστρέψουμε την αδικία”

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος αφού τόνισε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και απόδοση ευθυνών για το πώς τελικά οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι η Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος αλλά και ο ίδιος, έχουν κάνει τις δικές τους ενέργειες και επαφές προκειμένου να δοθεί μία δίκαιη για τους αγρότες λύση. Επίσης ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ότι πρόκειται για ένα αγώνα διαρκείας. “ Το σίγουρο είναι ότι αυτήν την αδικία εις βάρος των αγροτών μας θα πρέπει να την αναστρέψουμε¨.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος κ. Πάνος Μπράμος που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, ανέλυσε την κατάσταση και πρότεινε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Όπως είπε μεταξύ άλλων “Το πρόβλημα αυτό δεν το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά σήμερα το βλέπουμε σε όλη του την διάσταση. Με τις δηλώσεις που έκανε το κτηματολόγιο με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει από το νομοθετικό διάταγμα του 1930, 1933, 1952, 1968 και με τελευταίο νόμο του 2014 δεσμεύει μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων η οποία είναι ιδιωτική περιοχή για την Κουτσοχέρα, το Χειμαδιό και τις όμορες κοινότητες. Αυτό είναι το νομικό καθεστώς. Η ίδια όμως η πολιτεία μέσω των οργάνων της στην ίδια περιοχή έχει αναγνωρίσει στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να χτίζουν σπίτια, να φτιάχνουν στάβλους, να παίρνουν επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες τους κλπ. Υπάρχει λοιπόν μία σύγκρουση. Την οποία η ίδια η Πολιτεία πρέπει να άρει με την πρωτοβουλία που θα πάρει. Εμείς ζητάμε σήμερα να μην φύγουμε από τα χωριά μας, ζητάμε το πραγματικό καθεστώς που υπάρχει να αναγνωριστεί’.Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ραντεβού με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου κανόνισε η Δ. Αυγερινοπούλου την Τετάρτη

Συλλογική δράση πρότειναν Κατρίνης- Καλαματιανός

Η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, αφού ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τους προέδρους των χωριών που θίγονται από αυτήν την ιστορία, τόνισε ότι την Τετάρτη έχει ήδη οριστεί το πρώτο ραντεβού με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου τον κ. Σταθάκη και ότι μαζί με τους δικηγόρους και τους φακέλους που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες θα διερευνήσουν το θέμα και κάλεσε και όσοι επιθυμούν φορείς και αγρότες μπορούν να παρευρεθούν. Βέβαια ανάφερε ότι οι συνάδελφοί της την έχουν ενημερώσει ότι την συγκεκριμένη ημέρα δεν μπορούν αλλά το ραντεβού δεν μπορεί να ακυρωθεί. Επίσης κανονίζονται συναντήσεις με τον κ. Γεωργαντά και τον κ. Σκρέκα για να υπάρχει μια σφαιρική εικόνα του πώς έχει η κατάσταση έτσι ώστε να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει στο πλευρό των θιγόμενων αγροτών και έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τον πρόεδρο του Κτηματολογίου και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης. “Είμαστε και θα είμαστε μια γροθιά για το δίκιο των αγροτών μας που κατέχουν τα χωράφια τους από πάππου προς πάππου πληρώνουν φόρους, πήραν δάνεια, ζουν τις οικογένειες τους. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε μια σαφή εικόνα από το Κτηματολόγιο για πόσα ακριβώς δικαιώματα μιλάμε γιατί έτσι ισχυροποιείται η θέση μας. Μόνο με συλλογική δράση μπορούμε αυτή τη στιγμή να αναστρέψουμε την κατάσταση. Ατομικά ο καθένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αυτό να το θυμάστε γιατί μπορεί να έρθουν να σας πιάσουν έναν- έναν να κάνουν ατομικές συμφωνίες. Κανείς δεν θα υποκύψει, ο αγώνας είναι συλλογικός”.


Υπέρ του συλλογικού αγώνα, τέθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης που επισήμανε ότι όλοι οι Ηλείοι βουλευτές στο βαθμό που τους αναλογεί, θα πρέπει να προωθήσουν συντεταγμένα το δίκαιο αίτημα των αγροτών. Τόνισε ακόμα ότι η Ηλεία είναι μόνο η αρχή σε λίγο θα ξεσπάσει μεγάλη θύελλα σε όλη τη χώρα με το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας. “Βλέπουμε σήμερα εδώ να ξεχειλίζει και δικαίως η οργή και η αγανάκτηση, είμαστε δίπλα σας και αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε δημιουργικό αγώνα. Τώρα! Γιατί αν η Μονή δηλώσει στο ΟΣΔΕ τα χωράφια ως δική της περιουσία, θα χάσετε τις επιδοτήσεις σας. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς θα μετασχηματίσουμε το πρόβλημα σε λύση”.


Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων φορέων συντεταγμένων όλων στον κοινό στόχο, στην εξεύρεση άμεσα πολιτικής λύσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ