FOLLOW US: facebook twitter

Ειρήνη Μεσσήνη: Όραμα γένους θηλυκού! Ώρα για απελευθέρωση του γυναικείου δυναμικού!

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:

«Ενδοσκοπικά»

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια*

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στη σκιά των εξελίξεων γιορτάζεται φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Η 8η του Μάρτη, έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως μέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών εργατριών της Νέας Υόρκης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της μέρας αυτής εκφράζει τις μεγάλες έμφυλες ανισότητες στην κοινωνία, την εργασία, την οικογένεια και ταυτόχρονα αντανακλά την ανυπέρβλητη γυναικεία δυναμική!

Ο χρόνος που πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρξε καθοριστικός, ανατρεπτικός, σαρωτικός. Οι ανακατατάξεις έφεραν στη ζωή τα πάνω κάτω, και ανέτρεψαν τα δεδομένα. Και σε αυτή ωστόσο την παγκόσμια συγκυρία η ανισότητες κάθε είδους οξύνθηκαν, η βία και η εκμετάλλευση γιγαντώθηκαν. Με την πανδημία να αποτελεί μια παρατεταμένα σκληρή και επώδυνη εμπειρία για όλους, ειδικά για το γυναικείο φύλο αποτέλεσε μια πραγματική κρίση, μια συνθήκη οξυμένων δυσκολιών και διακρίσεων, πίεσης και ανασφάλειας.

Σε εργασιακό επίπεδο όξυνε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο, μεγέθυνε τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στον τομέα της εργασίας, πολλαπλασίασε τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και κατέδειξε πόσο ευάλωτη παραμένει η μεγαλύτερη μερίδα των εργαζόμενων γυναικών.

Στο οικογενειακό επίπεδο η πανδημία προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Περισσότερες γυναίκες από ποτέ, στη σύγχρονη εποχή, λόγω των περιοριστικών μέτρων, του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, εγκλωβίστηκαν εξαρτημένες οικονομικά και πρακτικά σε σπίτια δεχόμενες συναισθηματική βία και σωματική κακοποίηση. Καθόλου τυχαία η ενδοοικογενειακή βία ως φαινόμενο κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών προεκτάσεων διογκώθηκε τρομακτικά στην ουσία καταδεικνύοντας μια πραγματικότητα που δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται.

Καθόλου τυχαία σε αυτή τη συγκυρία η γιγάντωση του κινήματος #MeToo ανέδειξε το μέγεθος και το εύρος του σεξισμού και της κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ταυτόχρονα όμως προώθησε ένα ντόμινο αποκαλύψεων   και βοήθησε πολλές γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά και διεκδικήσουν το δίκιο τους και τα δικαιώματα τους.

Coronavirus impact: Behind-the-scenes look at Frida Kahlo exhibit at San Francisco's de Young Museum - ABC7 San Francisco

Η απελευθέρωση της Γυναικείας Δυναμικής!

Και ενώ ο χρόνος που πέρασε ανατάραξε κάθε πτυχή της ζωής μας, κάποια πράγματα φαίνεται να μένουν ακλόνητα, ένα από αυτά είναι και η ανισότητα των φύλων! Παρόλα αυτά, μέσα στην πανδημική κρίση φαίνεται πως πολλές γυναίκες δεν άφησαν τα πάντα μετέωρα και στην τύχη! Απελευθέρωσαν τη γυναικεία δυναμική του μυαλού και των συναισθημάτων τους και έγιναν κυρίαρχοι της ζωής τους. Έμειναν πιστές στους στόχους τους, έδωσαν αγώνα και ενέργεια για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ευκολότερη και πιο δίκαιη! Με τον τρόπο τους έδειξαν πως δεν είναι οι στόχοι εφικτοί ή ανέφικτοι αλλά, είναι μικρή ή μεγάλη η θέλησή μας να τους καταφέρουμε!

Έτσι σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, είναι μια ευκαιρία να δούμε και το δικό μας κόσμο να αλλάζει. Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσουμε να στρέψουμε το παιχνίδι υπέρ μας εστιάζοντας κυρίως στο στόχο μας και όχι σε ότι μας κρατάει μακριά του. Είναι χρήσιμο να αξιοποιήσουμε τις θετικές αλλαγές αυτής της συγκυρίας και να βρούμε το προσωπικό μοτίβο συμπεριφοράς που θα μας κάνει να έλξουμε όσα επιθυμούμε.

Είναι σημαντικό ως γυναίκες να βάλουμε τον εαυτό μας μπροστά και να εργαστούμε με θέληση και δυναμική για τους στόχους και τα οράματα μας! Με δύναμη, πίστη και ευθεία στόχευση να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και πως επιθυμούμε να δούμε τον εαυτό μας στον κόσμο της νέας εποχής.

Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;

  • Αναγνωρίζουμε τις δυνάμεις μας
  • Πιστεύουμε στον εαυτό μας και σε όσα έχουμε καταφέρει
  • Βρίσκουμε τις ευκαιρίες μέσα από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες
  • Με ευθεία στόχευση περνάμε στην πράξη
  • Δείχνουμε πίστη και δεν εστιάζουμε στα εμπόδια
  • Μαθαίνουμε από τα λάθη μας
  • Κάνουμε διορθωτικές κινήσεις
  • Επαναλαμβάνουμε ότι έχει επιτυχία

Συνολικά απελευθερώνουμε τα συναισθήματα μας, αποδεσμεύουμε τα θέλω μας και αφήνουμε το είναι μας να ζυμωθεί με τις αλήθειες μας, ώστε να κινητοποιηθεί η ανυπέρβλητη δύναμη του γυναικείου νου μας!

Δεν παραβλέπουμε τα λόγια της γυναίκας συμβόλου Frida Kahlo πως ο πόνος, η χαρά και ο θάνατος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διαδικασία για την ύπαρξη.  Και πως η επαναστατική πάλη σε αυτή τη διαδικασία είναι πάντα μια πόρτα ανοιχτή… για την ευφυΐα και γιατί όχι την επιτυχία!

 

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ: 6946442653

Email: irinimessini@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος