FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα Φαρμάκη: Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας οφείλει να παρέμβει και να συνδιαμορφώσει τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του Παν/μίου Πατρών

Ημερομηνία: 02-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
-Δεν μπορεί ο πρύτανης να ζητά χρήματα από την Περιφέρεια και να κλείνει τμήματα κατά το δοκούν

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που ανέδειξε στα πρωτοσέλιδά της η Πρωινή την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, προκάλεσαν αλυσιδωτές εξελίξεις. Ο δήμος Πύργου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς του νομού στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, ενώ το δημοσίευμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην δημόσια τηλεόραση.

Οι αποφάσεις, όμως, του Πανεπιστημίου Πατρών για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού του χάρτη δεν είναι πρόβλημα τοπικών διαστάσεων αλλά περιφερειακών. Το ίδρυμα έχει σχολές και στις τρεις περιφερειακές ενότητες επιδιώκει διαρκώς τη συνεργασία με τον θεσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη χρηματοδότησή του για να βελτιώσει τις υποδομές του, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατασκευή της περίφραξης και της ανακαίνισης τριάντα αμφιθεάτρων, την κατασκευή του κτιρίου της Νομικής, άσχετα αν αυτή καταργήθηκε από την κυβέρνηση, την υλοποίηση μελετών για το φράγμα Πηνειού κλπ.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιβεβλημένη η θεσμική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, προκειμένου το Πανεπιστήμιο Πατρών να ενημερώσει με διαφάνεια και δημόσια πληροφόρηση τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό των επόμενων ετών. Ο Περιφερειάρχης οφείλει να ζητήσει από τον πρύτανη του ιδρύματος αναλυτική ενημέρωση για τις προθέσεις του, διότι δεν είναι δυνατόν να τον χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και αυτός να προτείνει την κατάργηση περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων κατά το δοκούν.

Η απόφαση του Περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, έδειξε ότι ο θεσμός της Περιφέρειας υπερβαίνει τον παραδοσιακό του ρόλο και δεν εξαντλείται σε προκηρύξεις δημοσίων έργων αλλά παρεμβαίνει ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου. Τώρα ήρθε η ώρα να πράξει το ίδιο και σε ό,τι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση. Εφόσον χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Πατρών –και πολύ καλά κάνει, για να μην παρεξηγούμαστε- ο Περιφερειάρχης έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει και να συνδιαμορφώσει την πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών, από τη στιγμή που έχει τμήματα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος