FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα επιστροφής στην κανονικότητα

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:

Κανονικότητα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

 

Η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και της κοινωνικής συνοχής, η επούλωση των πληγών της κρίσης, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προτάξει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τους επόμενους μήνες στη δήλωση επισημοποίησης του «διαζυγίου» με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε με ξεκάθαρους όρους να ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό έργο έχοντας τη στήριξη της κοινωνίας.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση έως 10% του κατώτατου μισθού που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις καθώς καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών.

Παράλληλα ετοιμάζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.

Το πλαίσιο αυτό θα είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο, ώστε να δουν την έξοδο από τις προστατευτικές διατάξεις χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και να μη δημιουργηθούν νέοι.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών, το όριο προστασίας πρέπει να πέσει ακόμα και κάτω από τα 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία με την κυβέρνηση να… αντιπροτείνει τα 150.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο ξεκινάει από 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο και φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ανέρχονταν σε περίπου 135.000.

Χρόνια προβλήματα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας υπό νέους όρους και προϋποθέσεις εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, θα ενισχυθούν «οι αδύναμοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιό τους για να έχουν στέγη».

Ο δεύτερος πυλώνας των πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της επιστροφής στην κανονικότητα αφορά την αντιμετώπιση, με όρους βιωσιμότητας, του ιδιωτικού χρέους που γιγαντώθηκε την περίοδο της κρίσης εκτοξεύοντας τις οφειλές, όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά χρέη, έχει ήδη προαναγγελθεί ότι η ρύθμιση οφειλών θα προβλέπει γενναίο «κούρεμα» (ώς 70%) και αποπληρωμή σε 120 δόσεις.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διευρύνεται για όλους και για όλες τις οφειλές ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης στον οποίο σήμερα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Οι πρωτοβουλίες-εξαγγελίες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από αρκετούς (αντιπολίτευση, ΜΜΕ) παροχολογία. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξη του στη «Real news», αντέκρουσε τους ισχυρισμούς τονίζοντας:

«Οπως έλεγε ο M.L. King, είναι απορίας άξιον γιατί όταν δίνεται κάτι σε φτωχό είναι παροχή, ενώ όταν δίνεται κάτι στους πλούσιους είναι επιδότηση. Βλέπετε, ακόμη και η ορολογία της κοινωνικής πολιτικής δεν είναι ουδέτερη. Για εμάς παροχολογία είναι να υπόσχεσαι βοήθεια σε κοινωνικές ομάδες και να μην την υλοποιείς, ή να δίνεις την ίδια υπόσχεση χωρίς όμως να πεις πώς θα χρηματοδοτηθεί ή τι άλλο θα κοπεί και άρα ποια άλλη ομάδα θα ζημιωθεί. Εμείς δεν κάνουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δημιουργούμε σταδιακά ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη Ν.Δ., που στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και παρά τις επίμονες προκλήσεις από τη μεριά μας, δεν μπόρεσε να δώσει καμία πειστική απάντηση ότι το δικό τους πρόγραμμα δεν είναι όντως παροχολογία, με την έννοια που είπαμε πιο πάνω».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος