FOLLOW US: facebook twitter

Όπισθεν ολοταχώς στη διαχείριση της πανδημίας

Ημερομηνία: 19-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Αντί για σταδιακή άρση του lockdown, η κυβέρνηση τρέχει τώρα –κατόπιν εορτής– με αυστηρότερα μέτρα να τιθασεύσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τη νόσο Covid-19 ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής: στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Βιλίων.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και η μαζική εφαρμογή ελέγχων μέσω Rapid tests. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για τους κατοίκους και τους εργαζομένους που πλήττονται από τους νέους, πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω τοπικά lockdowns

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά ήρθαν έπειτα από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Δυτική Αττική – με την απόφαση αυτή να ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την εφαρμογή αυστηρότερων τοπικών lockdowns και σε άλλα σημεία της χώρας. Το βλέμμα των αρμόδιων αρχών είναι στραμμένο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο ίδιος ο υπουργός μετέβη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκτιμήσει προσωπικά την κατάσταση, εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών και με τη σκέψη σε νέα μέτρα και αποφάσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown εδώ και περίπου 6 εβδομάδες, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σημαντικά: και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, ενώ ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει υψηλός, πιέζοντας περαιτέρω το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται εδώ και μήνες.

Παλινωδίες και ομολογία αποτυχίας

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά υπογράφουν το πισωγύρισμα της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι περίπου στα μέσα του Νοεμβρίου το Μαξίμου προγραμμάτιζε τη σταδιακή άρση των μέτρων για τις αρχές του Δεκεμβρίου, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών, επιλέγοντας περαιτέρω περιοριστικά μέτρα – αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι κινείται καθυστερημένα και κατόπιν εορτής, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και εφικτό χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια η πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της στη χώρα.

Κυρίαρχη η «ατομική ευθύνη»

Ωστόσο, παρά τα σοβαρά λάθη και τις παλινωδίες της, η κυβέρνηση διατηρεί μονίμως το δάχτυλο στραμμένο προς τους πολίτες με τη ρητορική περί ατομικής ευθύνης να αποτελεί μόνιμη επωδό στα χείλη των υπουργών της.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος