FOLLOW US: facebook twitter

Ομοσπονδία Συλλόγων υπουργείου Παιδείας: Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καταρρέουν

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Αίτημα προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Γ.Α.Κ.Κ και την ΠΟΣΥΠ

Κυρία Υπουργέ,

Η ΠΟΣΥΠ επικοινωνεί μαζί σας, για να διαμαρτυρηθεί εντονότατα και να καταγγείλει την αδιαφορία τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας, όσο και των Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και οι εργαζόμενοι του!

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στις 22 Μαΐου 2020 σας απεύθυνε επιστολή, την δεύτερη μετά τις 18 Δεκεμβρίου 2019,  με τον χαρακτηριστικό τίτλο ¨Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καταρρέουν¨, γεγονός για το οποίο σας έχει ενημερώσει και η ΠΟΣΥΠ!

Καταρρέουν διότι,

  • μετά το νέο νόμο των Γ.Α.Κ. (Ν.4610/2019) υπάρχει ουσιαστική αδυναμία διενέργειας προμηθειών,
  • η  προμήθεια αναλωσίμων υλικών, πετρέλαιο θέρμανσης, υλικά συντήρησης εγκαταστάσεων, ειδικός εξοπλισμός και υλικά που απαιτούνται στις αρχειακές εργασίες, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής κ.ά., καθώς και η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, απολύμανσης κ.ά. δεν έχουν καταστεί δυνατές,
  • πολλές βασικές ανάγκες  καλύπτονται, στο μέτρο του δυνατού, με προσωπικά έξοδα των εργαζομένων, με έξοδα επίσης του προσωπικού διεκπεραιώνονται αρμοδιότητες όπως εισαγωγή και μεταφορά αρχείων, αναπαραγωγή υλικού, μετακίνηση, κλπ.
  • τα κτίρια των Γ.Α.Κ., η πυρασφάλεια, οι ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και οι υποδομές πληροφορικής  δεν μπορούν να συντηρηθούν και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους,
  • στα προαναφερθέντα έρχεται να προστεθεί  η σοβαρή υποστελέχωση μόνιμων θέσεων, που καλύπτονται ελλιπώς με αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα πλήρους  απουσίας προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανικών κ.ά.) που προβλέπονται από το Νόμο 4610/2019. Να προσθέσουμε εδώ και το ζήτημα της επικείμενης συνταξιοδότησης προσωπικού που θα οδηγήσει όχι μόνο σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά, κυρίως, και σε κλείσιμο Περιφερειακών Υπηρεσιών που έως σήμερα λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο,
  • τέλος δεν υπάρχει  αιρετός  εκπρόσωπος των εργαζομένων  των Γ.Α.Κ. στο Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.,  κατ’ αναλογία με τις Βιβλιοθήκες, που πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά.

Κυρία Υπουργέ

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν ότι τα Γ.Α.Κ., ο Εθνικός Αρχειακός Φορέας μας, που  συμβάλλουν στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της ανάπτυξης του πολιτισμού, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς,  στην προάσπιση του έννομου συμφέροντος των πολιτών και του Δημοσίου, παρέχοντας πρόσβαση σε τεκμήρια πληροφοριακής και αποδεικτικής αξίας που παράγονται από τις Δικαστικές Αρχές, τα συμβολαιογραφεία και τη Δημόσια Διοίκηση, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας όλων των Πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Αποτελεί χρέος της Πολιτείας να διαφυλάξει τον Εθνικό Αρχειακό Φορέα μας, να τον κάνει βιώσιμο και λειτουργικό, ώστε να είναι  σε θέση να παρέχει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του και στις επόμενες γενιές, υπενθυμίζοντας σας ενδεικτικά ότι τα Γ.Α.Κ. διαθέτουν μακράν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821!

Αυτό το χρέος σας καλούμε να αναλάβετε!

Πηγή: alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος