FOLLOW US: facebook twitter

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ: Άκαρπη η συνάντηση με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα

Ημερομηνία: 17-11-2022 | Συντάκτης:

Τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα αναγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) μετά και την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά, υλοποιώντας σχετική απόφαση μεγάλης σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στη Μαγούλα. 

Η αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ και των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου και Χανδρινού μετέφερε στον υπουργό τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών όλης της Πελοποννήσου που έχουν εκφραστεί και στις κινητοποιήσεις τους δύο χρόνια τώρα. Αυτά είναι: 

  • Εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, στη σταφίδα 2ευρώ/Kg.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.
  • Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις τώρα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς τις παραγωγές μας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΑΣΗ αναφέρει πως «στα συγκεκριμένα αιτήματα, ο υπουργός όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε, αντιθέτως σημείωσε ως επαρκή τα έως και σήμερα μέτρα-κοροϊδία που υλοποιεί η κυβέρνηση. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, επί της ουσίας, να θεωρεί “τελειωμένη” την παραγωγή σταφίδας, ζητώντας να καταθέσουμε προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες κάνοντας την “κηδεία της σταφίδας”.

Υπερασπιζόμενος την ελεύθερη αγορά, θεώρησε βλαπτική οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση για το προϊόν, προκειμένου να μην ωφεληθούν δήθεν οι μεγαλέμποροι, την ίδια ώρα που ομολόγησε ότι και φέτος με απόφαση του υπουργείου επιδοτήθηκαν μεταποιητικές επιχειρήσεις και της σταφίδας με ζεστό χρήμα.

Την ίδια όμως στιγμή βλέπουμε βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ στο νομό να σουλατσάρουν στα χωριά, ακριβώς όπως έκαναν και τα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων και να τάζουν λαγούς και πετραχήλια – μπαχάρια και μετάξια από την Ινδία, με μοναδικό σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο των αγροτών. Θα αφήσουν τα παχιά τα λόγια και θα μας πούνε ξεκάθαρα ποια είναι η αντιμετώπιση της σταφίδας και όλων των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων; Τώρα έχουν μπει μπροστά και λανσάρουν τις ομάδες παραγωγών. Παλιότερα έρχονταν στα χωριά μας οι αντίστοιχοι βουλευτές και μας πλασάρανε αλόη, ρόδια, γκότζι μπέρι, σαλιγκάρια και διάφορα άλλα. Και όποιος τους άκουσε έχει θησαυρίσει τις τράπεζες και τους μελετητές. Τώρα έρχονται και μας πλασάρουν τις ομάδες παραγωγών γιατί σκοπό έχουν να μας σφίξουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό, χωρίς παράλληλα να δεσμεύονται για κανένα από τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης».

Τις επόμενες μέρες, η ΟΑΣΗ θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλα τα χωριά και μέσα από συνελεύσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλογών και της Ομοσπονδίας και θα καθορίσει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να δικαιωθούν τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Καταλήγοντας, αναφέρει: «Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε! Όσοι μας υπόσχονται ή έρχονται δήθεν για να μάθουν τα προβλήματά μας λες και τόσα χρόνια δεν τα γνωρίζουν, μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη για τις εκλογές και μετά μας “τσεκουρώνουν”. Δεν θα έρθει κάποιος “σωτήρας” να μας σώσει και δεν θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν άλλοι για τη ζωή μας. Τους το λέμε ξεκάθαρα. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε από τον κόπο μας και τα προϊόντα που παράγουμε. Να τρώμε εμείς και τα παιδιά μας αξιόλογα αγροτικά προϊόντα. Και θα αγωνιστούμε έως το τέλος για αυτό».

902.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος