FOLLOW US: facebook twitter

Ομόφωνα αθώοι για περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Δίβρη

Ημερομηνία: 20-12-2021 | Συντάκτης:

Απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμ/δικείου Ηλείας για 7 κτηνοτρόφους και τον πρ. πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


 

Oμόφωνα αθώους ανακήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας τους επτά κτηνοτρόφους από τη Δίβρη και τον δημοτικό σύμβουλο Αρχαίας Ολυμπίας και τότε πρόεδρο της τοπικής ΔΕΥΑ, Γιώργο Λινάρδο, για το αδίκημα της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Οι επτά αθωωθέντες κατηγορούνταν ότι ως ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη Δίβρη διατηρούσαν από τον Δεκέμβριο του 2016 ως τον Σεπτέμβριο του 2017 κοπροσωρούς από τα ποιμνιοστάσιά τους σχηματισμένους κατά τρόπο που δεν πληρούσε τους όρους της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, με συνέπεια την έντονη δυσοσμία στην περιοχή και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ ο κ. Λινάρδος κατηγορούνταν ότι παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πηγών, των γεωτρήσεων και των υδρομαστεύσεων της ΤΚ Λαμπείας (Δίβρης), παραβαίνοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Εντέλει, άπαντες οι κτηνοτρόφοι αθωώθηκαν ομόφωνα, με απαλλακτική πρόταση και του Εισαγγελέα, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη συσχέτιση της ύπαρξης των ποιμνιοστασίων με την όποια μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα διαπιστώθηκε έπειτα από αναλύσεις νερού σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους τρεις επιστήμονες που εξετάστηκαν ως μάρτυρες –δύο υπηρεσιακοί και ένας ιδιώτης- δεν ισχυρίστηκε πως τα ευρήματα μόλυνσης συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας των ποιμνιοστασίων και τους κοπροσωρούς.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης τονίστηκε ότι αφενός η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα δεν έχει μόνιμο αλλά παροδικό χαρακτήρα και αφετέρου πως είναι πρόβλημα που πηγάζει από άλλες αιτίες (π.χ. άγρια ζωή, κ.ά.) και δεν οφείλεται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Αθώος κρίθηκε και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, καθότι παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες που είχε κάνει για να αποτρέψει και να εξαλείψει το φαινόμενο. Συνήγοροι υπεράσπισης των αθωωθέντων ήταν οι δικηγόροι Μίλτος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Κονδύλης και Μάριος Μπράμος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος