FOLLOW US: facebook twitter

Ομιλία Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανασίου

Ημερομηνία: 14-11-2022 | Συντάκτης:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΕ,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς,

Σεβασμιώτατε Τοποτηρητά της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, πρώην Μητροπολίτη Ηλείας και πολυσέβαστέ μας κ. Γερμανέ,

Σεβαστοί Πατέρες,

Εντιμώτατοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας,

Κυρίες και κύριοι,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιε,

Μία νέα, όμορφη και λαμπρήμέρα ξημέρωσε σήμερα για την Ηλεία και την τοπική Μητρόπολη, της οποίας ο κλήρος και ο λαός σας υποδέχεται ως νέο του Ποιμενάρχη.

Η χαρά του λαού μας για την ανάδειξή σας ως νέου Μητροπολίτου είναι μεγάλη.

Είχα την ευκαιρία να την αντιληφθώ, ακόμα και πριν την εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο, η οποία πραγματοποιώντας το θέλημα του Θεού αλλά και του θεοσεβούμενου λαού της Ηλείας, σας εξέλεξε νέο Μητροπολίτη και άξιο διάδοχο μίας εμβληματικής μορφής της τοπικής Εκκλησίας – θα έλεγα και του συνόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος – του σεβαστού μας Μητροπολίτη πρώην Ηλείας, κ.κ. Γερμανού.

Αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένος που ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον πολυσέβαστο αυτόν ιεράρχη και να τύχω των πατρικών συμβουλών και προτροπών του. Και είμαι βέβαιος ότι έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην Ηλεία και στην Εκκλησία, γι’ αυτό και του εύχομαι υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει να είναι κοντά μας και με την σοφία του να μπορεί να καθοδηγεί τα βήματά μας.

Αισθάνομαι ευλογημένος όμως που έχω και την ευκαιρία να παρίσταμαι σήμερα εδώ και να προσφωνώ τον νέο Μητροπολίτη, έναν ακούραστο «εργάτη» της Ορθοδοξίας και της Ηλείας που έχει ήδη αγαπηθεί και τιμηθεί για την προσφορά του από τον λαό της Ηλείας.

Σεβασμιώτατε,

Ως γνήσιο τέκνο της Ηλείας γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τη σημασία και την αξία αυτού του τόπου.

Η Ηλεία διαχρονικά αποτέλεσε έναν ισχυρό πνευματικό φάρο και ένα ισχυρό «οχυρό» της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Η προτομή του εθνομάρτυρα Επισκόπου Ωλένης, Φιλάρετου, που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,  αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Γεμάτη η ιστορία της Ηλείας από ιερωμένους που σήκωσαν με αυταπάρνηση τον σταυρό του Χριστού και της Ελλάδας ψηλά. Ο Κοσμάς Ζώρας από τη Φολόη, ο Δημήτριος Πετρόπουλος από τα Καβάσιλα, ο Κυριάκος Χριστόπουλος από την Ανδραβίδα και ο Ανδρέας Κωνσταντινόπουλος από το Λάτα, είναι μόνο μερικοί από τους φλογισμένους ρασοφόρους, που σαν άλλοι «Παπαφλέσσες» έδωσαν τα πάντα για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Είναι λοιπόν, μεγάλη τιμή, αλλά και βαρύ το χρέος που αναλαμβάνει κάθε Μητροπολίτης αυτού του τόπου, όπως εσείς σήμερα.

Σας διαβεβαιώνω ωστόσο, ότι στο έργο και την προσπάθειά σας δεν θα είστε μόνος.

Θα είμαστε όλοι δίπλα σας. Και σας έχουμε ανάγκη δίπλα μας. Για να γινόμαστε καλύτεροι και με τις πολύτιμες οδηγίες σας, από κοινού να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της Ηλείας και των πολιτών της.

Στο πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης θα συνεχίσει να έχει έναν πιστό και άκαμπτο σύμμαχο που θα στηρίζει το πολυσήμαντο έργο σας. Και με τις οδηγίες και  ευλογίες σας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να εργάζεται για την ηθική και κοινωνική ανάκαμψη που δικαιούται η Ηλεία.

Θα σταθούμε δίπλα σας με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία στους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που ζούμε, διεκδικώντας διαρκώς το μέλλον που αξίζει σε αυτόν τον τόπο.

Έχετε ήδη αποδείξει ότι είστε ένας άξιος διάκονοςτης Εκκλησίας μας και της Ηλείας.

Σας εύχομαι λοιπόν εκ βάθους καρδίας τη δύναμη του Σαμψών και την υπομονή του Ιώβ.

Σας καλωσορίζουμε στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ηλείας, ασπαζόμαστε τη δεξιά σας και παρακαλούμε να μας έχετε υπό την σκέπη των προσευχών σας.

Θα μου επιτρέψτε, σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής ημέρας, να σας προσφέρω ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ως ελάχιστο δείγμα της αφοσίωσης και του σεβασμού στο προσωπό σας.

Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Άξιος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος