FOLLOW US: facebook twitter

Ομιλία Ν. Καραθανασόπουλου στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ: Οι πολιτικές εξελίξεις και η διαχείριση της πανδημίας στο επίκεντρο

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:

Οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και η διαχείριση της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετείχε το βράδυ του Σαββάτου στην πολιτική- πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ στο πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.

Θέμα της εκδήλωση ήταν «Δυνατό ΚΚΕ. Νους-Καρδιά-Οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό».

Ο κ. Καραθανασόπουλος μιλώντας στην «Πρωινή», αναφέρθηκε στις «εγκληματικές» όπως τις χαρακτήρισε ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας, στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά και στο αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

«Οι πολιτικές εξελίξεις είναι στο επίκεντρο, που χαρακτηρίζονται από την οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ όπου κλιμακώνει την επίθεση, και ταυτόχρονα μια επίθεση που είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν συνθήκες κερδοφορίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Άλλωστε η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ προϋποθέτει μια σειρά αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Το αντεργατικό τερατούργημα, το αντιασφαλιστικό που έρχεται είναι το λεγόμενο πανευρωπαϊκό μνημόνιο και από αυτή την άποψη επιβεβαιώνεται ότι όποιος διαχειριστής και αν είναι θα εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα αν δε πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αν δεν οργανώσει την πάλη από καλύτερες θέσεις. Όσο περιμένει έναν σωτήρα αυτός ο σωτήρας δεν πρόκειται να έρθει ποτέ».

«Όχι μονο ατομική ευθύνη αλλα και κρατική»

Μιλώντας για τη διαχείριση της πανδημίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες καθώς τα εναπόθεσε όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία είναι απαραίτητη αλλά για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να συνοδεύεται και από την κρατική ευθύνη. «Δηλαδή, από τη θωράκιση αφενός του δημόσιου συστήματος υγείας και αφετέρου από τα μέτρα προστασίας σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που δεν είχαν παρθεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος συνωστισμός. Και με το εμβόλιο όμως, η κυβέρνηση καταφεύγει να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Η υπόθεση αυτή, για να είναι αποτελεσματική η πορεία του εμβολιασμού, πρέπει να συνοδευτεί από τέτοια  φροντίδα από την ΠΦΥ ούτως ώστε η κάθε περίπτωση να εξετάζεται, ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση και σε αυτή τη βάση να γίνει ο εμβολιασμός ξεπερνώντας τις όποιες φοβίες έχει καλλιεργήσει η ίδια η κυβέρνηση με τις αντιφατικές εκτιμήσεις και δηλώσεις της. Και παρόλα αυτά και ο εμβολιασμός να προχωρήσει χρειάζεται απαραίτητα να θωρακιστεί το σύστημα υγείας. Για να μην ξαναζήσουμε στιγμές, ενός συστήματος υγείας της «μιας νόσου», που επι της ουσίας πέταξε στο καλάθι των αχρηστών τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Όμως αυτός είναι ο στόχος του κινήματος, πρέπει ο λαός να διεκδικήσει και να απαιτήσει την προστασία της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση και στις σημερινές συνθήκες σκέφτεται και δρομολογεί νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων όπως καθαρή περίπτωση είναι και της Ηλείας» είπε.

Τέλος όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε πως το εμβόλιο είναι απαραίτητο εργαλείο και πως δεν μπορούμε να πάμε με ανορθολογικό τρόπο απέναντι στην επιστήμη. «Η φοβία που αναπτύχτηκε σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα ήταν αποτέλεσμα αυτών των ανταγωνισμών που είδαμε ανάμεσα στις πολυεθνικές πιο εμβόλιο θα επικρατήσει. Σε σχέση λοιπόν με την υποχρεωτικότήτα εμείς λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να υποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες ούτε να είναι μέσο για την επιβολή αντεργατικών μέτρων. Υπάρχουν κατηγορίες που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε όπως οι υγειονομικοί αλλά και αυτό κάτω από πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Και όχι γενικά και αόριστα και οριζόντια».

Μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος