FOLLOW US: facebook twitter

Οι κίνδυνοι από τη Χάγη και το τουρκολιβυκό σύμφωνο: Oμιλία από τον Σάββα Καλεντερίδη στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:

Τους κινδύνους που απορρέουν  για την Ελλάδα από το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη γενικότερη αναθεωρητική τουρκική πολιτική ανέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο , ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, προσκεκλημένος των Ενώσεων Αποστράτων της Ηλείας.

Ο κ. Καλεντερίδης ανέλυσε σημαντικές παραμέτρους των διεθνών σχέσεων, στεκόμενος ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτές επηρεάζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Κάνοντας ιστορική αναδρομή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στο πώς χαράχθηκαν τα σύνορα  στη Μέση Ανατολή με την περίφημη συμφωνίαΣάικς-Πικό στις απαρχές του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916, ο κ. Καλεντερίδης ανέλυσε ακολούθως την πορεία της σύγχρονης Τουρκίας έως σήμερα.

Με νηφάλιο και τεκμηριωμένο λόγο, ο κ. Καλεντερίδης ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στον μεταπολεμικό κόσμο, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρουσιάζοντας παραδείγματα, εξήγησε με ποιον τρόπο διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» από το γειτονικό κράτος, τονίζοντας ότι έπειτα από κάθε κρίση ακολουθούσαν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφερόμενος στη Βέρνη το 1977, στο Νταβός το 1987 και στη Μαδρίση το 1997. Παράλληλα, ανέλυσε το σχέδιο του Ερντογάν για τη δημιουργία μιας «μουσουλμανικής λίμνης» με την ενθάρρυνση μουσουλμανικών κινημάτων σε όλα τα κράτη της βόρειας Αφρικής.

Η Χάγη και οι εξοπλισμοί

Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ο κ. Καλεντερίδης επισήμανε την ανάγκη αναπροσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από πρόσφατες αντιλήψεις που επικράτησαν τις περασμένες δεκαετίες, όπως η «ποινικοποίηση» των αμυντικών εξοπλισμών και η πολιτική του κατευνασμού και όχι της αποτροπής.

«Με τη λογική ότι επειδή κάποιοι παίρνουν μίζες από μια προμήθεια ή ένα έργο, μείναμε πίσω και παρατήσαμε τις ένοπλες δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το ελληνικό κράτος δεν αποκόμισε τα ανάλογα διπλωματικάκαι γεωπολιτικά κέρδη από τη στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία και την Κίνα.

«Αν δεν είσαι ισχυρός και δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα χειρότερα, δεν υπηρετείς την ειρήνη αλλά τον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά τις συζητήσεις περί προσφυγής στη Χάγη για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, προειδοποίησε για αρνητικές εκπλήξεις.

«Αν πάμε στη Χάγη με 6 μίλια, κινδυνεύουμε να μας βγεί Γαλάζια Πατρίδα», σχολίασε.

Ο έγκριτος διεθνολόγος αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στεκόμενος κυρίως στους δύο πολέμους στο Ιράκ, στην Αραβική Άνοιξη και στις προσπάθειες συγκρότησης του «κουρδικού διαδρόμου» στα νότια σύνορα της Τουρκίας, καθώς και τη σημασία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για την πορεία των διεθνών σχέσεων.

Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηλείας (ΕΑΑΣ), η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας (ΕΑΑΝ) και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας (ΣΕΑΝ), προλόγισαν ο πρόεδρος της ΣΕΑΝ, Γ.
Σταματόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ζώης Υφαντής, και ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ,  Νίκος Παναγιωτακόπουλος, οι οποίοι και προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον κ Καλεντερίδη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος