FOLLOW US: facebook twitter

Ομιλία Αντιεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου,στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτου Ηλείας & Ωλένης κ.κ Αθανασίου

Ημερομηνία: 14-11-2022 | Συντάκτης:

– Μακαριώτατε, Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος,

-Σεβασμιώτατε, άγιε τοποτηρητή και πρώην μητροπολίτη της Ιερής Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης,

– Σεβασμιώτατοι αρχιερείς,

– κύριε εκπρόσωπε της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

– κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών,

– κύριοι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας,

– κυρίες και κύριοι,

-Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιε,

η σεπτή ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, εκφράζοντας με τη θεοκίνητη ψήφο των μελών της κανονικής της Ιεραρχίας τη βουλή του Θεού, σάς εξέλεξε και σας κατέστησε ποιμένα της ιστορικής μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης, αναθέτοντας στους ώμους σας το φορτίο της διακονίας του Ηλειακού λαού.

Η μητροπολιτική μας επαρχία, αποδεχόμενη, την κανονικότητα της εκλογής σας, υποδέχεται σήμερα, κατά τη σπουδαία αυτή και λαμπρή ημέρα, έμπλεη θρησκευτικού παλμού και με ορθάνοιχτες τις θύρες της καρδιάς της, το νέο της ποιμενάρχη, περιμένοντας από εσάς να ενσταλάξετε στις ψυχές των χριστιανών την ακλόνητη πίστη προς το Θεανθρώπινο Πρόσωπο του Σωτήρα Χριστού, την ασάλευτη γαλήνη, την ακλόνητη ελπίδα και, κυρίως, τη θεόρρυτη χάρη της αληθινής αγάπης προς το Θεό και τον άνθρωπο.

Η μητροπολιτική μας επαρχία σάς υποδέχεται, Σεβασμιώτατε, ως το γνήσιο φορέα της «αποστολικής διαδοχής», ως τον ασυμβίβαστο υπέρμαχο της «αποστολικής διδαχής», ως τον εγγυητή της εγκυρότητας των σωστικών μυστηρίων της Εκκλησίας και ως το πνευματικό κέντρο της ευχαριστιακής της συνάξεως, αφού, κατά το λόγο του αγίου Ιγνατίου του θεοφόρου, «…Ὅπου ἄν φανῇ ὁ ἐπίσκοπος, ἐκεῖ τό πλῆθος έστω· ὥσπερ ὅπου ἄν ἦ Χριστός Ἰησοῦς, ἐκεῖ ἡ καθολική ἐκκλησία….»

Η ενθρόνισή σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Στις δύσκολες από κάθε άποψη ημέρες μας, κατά τις οποίες η αναζήτηση της δικαιοσύνης, η δίψα της ελευθερίας, αλλά και η ανάγκη της υπέρβασης των πολλών κοινωνικών και εθνικών μας δοκιμασιών, είναι ιδιαίτερα έντονες και επιτακτικές, η αναγεννητική συνεισφορά και παρέμβαση και της Εκκλησίας αποτιμάται ως καίρια και ζωτικής σημασίας.

Αυτή την αναγκαία εσωτερική αναγέννηση, αυτή τη βιωματική συμμετοχή στον «… κατ αλήθειαν βίον…» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι, ότι θα την διασφαλίσετε και θα την υπηρετήσετε με όλες σας τις δυνάμεις, ηγούμενος, ως πνευματικός ταγός, του συλλογικού αγώνα της ανακαίνισης του λαού μας, την οποία καλείστε από την επιφανή και περίοπτη θέση του μητροπολίτη να εμπνεύσετε στον ευσεβή λαό της Ηλείας, διδάσκοντάς τον με τον ένθεο και σοφό λόγο σας, παρακινώντας τον με το προσωπικό σας παράδειγμα, και ενισχύοντάς τον με τις θεόδεκτες προσευχές σας.

   Είμαστε, Σεβασμιώτατε, ιδιαίτερα ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι, γιατί μπορούμε εκ του ασφαλούς να προεξοφλήσουμε την επιτυχία του δύσκολου έργου που αναλαμβάνετε. Η ακλόνητη βεβαιότητά μας στηρίζεται στην πανθομολογούμενη επιτυχία της μέχρι σήμερα ποιμαντικής σας διαδρομής και διακονίας στην Ιερή Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης. Στηρίζεται στη γνωστή σε όλους τους Ηλείους σεμνότητα του προσώπου σας, στηρίζεται στην προσήνεια και την ανυπόκριτη αγάπη σας, στηρίζετε στην ακούραστη διάθεση της απλανούς καθοδήγησης του ποιμνίου σας. Αυτήν, εξάλλου, την επιτυχία, διασφαλίζει και η καταξιωμένη παράδοση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης, ακάματοι εργάτες της οποίας υπήρξαν οι μέχρι σήμερα προκάτοχοί σας.

  Διαδέχεστε, Σεβασμιώτατε, άξιους και διακεκριμένους Ιεράρχες. Διαδέχεστε τον Αντώνιο, τον Γερμανό τον Α΄, τον Αθανάσιο τον Α΄ και, φυσικά, διαδέχεστε τον Σεβασμιώτατο πρώην, ήδη, Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Γερμανό τον Β΄, από τα χέρια του οποίου αναλαμβάνεται σήμερα επίσημα την ευθύνη της μητροπολιτικής διακονίας. Όλοι τους υπήρξαν ισχυρές προσωπικότητες της Ελλαδικής Εκκλησίας με πολυσχιδές έργο, που υλοποιήθηκε σε δύσκολες ιστορικά και κοινωνικά περιόδους και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες για τη χώρα και τον τόπο μας συνθήκες.

Διαδέχεστε, Σεβασμιώτατε, άμεσα ως «…πνευματικός υιός…», τον «…πνευματικό…» σας «… πατέρα…»,διαδέχεστε ένα μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη, που υπήρξε για σαράντα συναπτά έτη υπόδειγμα ήθους, υπόδειγμα αφοσίωσης, υπόδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και διακονίας.

   Συντρέχουν, λοιπόν, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, που συνεργούν στην αναμενόμενη πλούσια καρποφορία της νέας σας διακονίας. Οι προσδοκίες μας είναι, φυσικά, υψηλές, αλλά, παράλληλα, είναι ρεαλιστικές και δικαιολογημένες. Συνηγορούν υπέρ τους η προσωπικότητά και το ήθος σας, η βαθιά γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων, την οποία αποδεδειγμένα κατέχεται, και η πολύτιμη ποιμαντική και διοικητική  πείρα, που αποκτήσατε κατά την πολυετή πορεία της μέχρι σήμερα διακονία σας.

Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι τα επόμενα χρόνια θα βάλετε την προσωπική σας «… σφραγίδα…» στην ιστορία και το πνευματικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης. Είμαι βέβαιος, ότι τα επόμενα χρόνια θα μοιράσετε γενναιόδωρα και αδιάκριτα σε όλους μας, τα αναμενόμενα από το λαό μας αντίδωρα της ψυχικής ανάτασης, της πίστης, της ελπίδας, της ευσπλαχνίας και της ευεργεσίας.

Με αισθήματα βαθιάς αγάπης και σεβασμού, σάς καμαρώνουμε σήμερα στον αρχιερατικό θρόνο της μητρόπολής μας και σάς ενθρονίζουμε για πάντα στις καρδιές μας.

Ευχόμαστε τα αρχιερατικά έτη σας να είναι πολλά και καλλίκαρπα, ο δε πανάγαθος Θεός να σάς φωτίζει, να σάς ενδυναμώνει και να καθοδηγεί τα βήματά σας.

   Ως συμβολική, τέλος, ένδειξη αγάπης και σεβασμού, επιτρέψτε μου, Σεβασμιώτατε, να σας προσφέρω αυτή την ποιμαντική ράβδο, αναφωνώντας εκ μέρους όλου του Ηλειακού λαού το: «…Άξιος…»!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος