FOLLOW US: facebook twitter

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Καλεί τους παραγωγούς θερμοκηπιακών να καταθέσουν τα τιμολόγιά τους

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:
Η Ο.Π Αμαλιάδας ετοιμάζει φάκελο για την ένταξη των θερμοκηπιακών προϊόντων της Ηλείας στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την πανδημία
-Ως τις 29 Οκτωβρίου στα γραφεία της Ομάδας για να σταλούν έγκαιρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μια νέα προσπάθεια ξεκινά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας για την ένταξη σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης λόγω πανδημίας και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ηλείας για τους παραγωγούς που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό πουλώντας τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν την δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν.

Όπως τόνισε χθες μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, καλεί τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών που είχαν καλλιεργήσει και διέθεσαν στην αγορά  αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, τομάτες κλπ έως την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου να καταθέσουν στα γραφεία της Ομάδας τα τιμολόγια των πωλήσεων των προϊόντων τους όπου φαίνονται οι χαμηλές τιμές πώλησης, έτσι ώστε να ετοιμαστεί ένας φάκελος και να κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζητά δε, να ανταπορκιθούν όλοι οι παραπάνω παραγωγοί  και να καταθέσουν τα τιμολόγια τους έως την άλλη Πέμπτη, έτσι ώστε από τον αριθμό των αιτούντων να φανεί και το μέγεθος του προβλήματος.

Баклажан Японский карлик — описание сорта, отзывы и характеристика

Η παρέμβαση Α. Νικολακόπουλου άνοιξε το δρόμο

Όπως αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος, μετά την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας του να ενταχθούν εκτός από την Κρήτη και τα θεμοκηπιακά προίόντα του νομού, έλαβε απάντηση ότι πρέπει να κατατεθεί  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένος φάκελος με τα τιμολόγια και τα στοιχεία πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων που θα πιστοποιεί την ζημιά που υπέστησαν. “ Όπως μας έχει ενημερώσει και ο κ. Νικολακόπουλος, έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του Υπουργείου η υποβολή πρότασης  προς την Ε.Ε. για την ενίσχυση με ένα μεγάλο ποσό ώστε να στηριχθούν οι καλλιεργητές των κηπευτικών. Είναι λοιπόν άδικο να εξαιρεθούν οι παραγωγοί της Ηλείας που  δραστηριοποιούνται στον θερμοκηπιακό κλάδο, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη ζημία από τη μη απορρόφηση των προϊόντων τους.  Δεν είχε μόνο η Κρήτη απώλειες, αλλά και ο νομός μας και μάλιστα σημαντικές. Σε πολλές περιπτώσεις  τα  αγροτικά προίόντα τους είτε δεν τα μάζεψαν καθόλου, έμειναν και σάπισαν  μέσα στα θερμοκήπια ή πωλήθηκαν  σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται  ούτε καν τα έξοδα καλλιέργειας, ενώ κάποιοι από αυτούς τους παραγωγούς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά.

Άρχισε η δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης | Cretanmagazine.gr

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαιτέρως στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας αλλά και πιπεριάς στον ηλειακό κυρίως Κάμπο, στο Καλλίκωμο κ.α  και με δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη, είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι αγρότες της Ηλείας μέσω αποζημιώσεων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να διατηρούν τις καλλιέργειές τους.”

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος θα είναι αδικο να μείνουν εκτός προγράμματος αποζημιώσεων οι Ηλείοι παραγωγοί, δεδομένου ότι η υποβολή της πρότασης στην Ε.Ε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά έγκριση ποσού πάνω από 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των συγκεκριμένων θερμοκηπιακών προϊόντων και αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν για να μπορέσουν να ισοφαρίσουν κάπως την ζημιά τους και τα τεράστια καλλιεργητικά έξοδα που είχαν.

Στο «πακέτο Γιούνκερ» στοχεύει η Wonderplant

Θετικά τα πράγματα για τομάτα και σταφίδα

Σε ότι αφορά τα άλλα θέματα της Ο.Π ο πρόεδρος ανέφερε ότι η φετινή χρονιά πήγε πολυ καλά για την βιομηχανική τομάτα με την πλήρη απορρόφηση του προϊόντος από τις εταιρίες όπου τηρήθηκαν και από τις δύο πλευρές τα συμβόλαια που είχα υπογράψει, ενώ φαίνεται να προχωρά καλά και η διάθεση της σταφίδας. “ Η Ομάδα μας συγκέντρωσε 615 τόνους σταφίδας και τα διέθεσε αμέσως, με τιμή περίπου 1,5 ευρώ, αλλά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την πορεία της τιμής.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος