FOLLOW US: facebook twitter

Έδειξαν στην πράξη την Ολυμπιακή Παιδεία

Ημερομηνία: 17-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Δρώμενα και ποιήματα στην τέταρτη μέρα των εκδηλώσεων στην Ολυμπία

afi-dromena2

Δημιουργικός ήταν ο χαρακτήρας της τέταρτης μέρας των παράλληλων εκδηλώσεων για την Αφή της Φλόγας στην Ολυμπία, καθώς οι μαθητές σχολείων της Ηλείας παρουσίασαν δρώμενα και ποιήματα βασισμένα στην Ολυμπιακή Παιδεία, ενώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τη χορογράφο της τελετής Αρτέμιδα Ιγνατίου.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου, στον καθιερωμένο χώρο εκδηλώσεων μπροστά από το παλαιό δημαρχείο Ολυμπίας, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη συμμετοχή μαθητών των δημοτικών σχολείων Πλατάνου, Λάλα, 5ου Αμαλιάδας και 2ου Γυμνασίου Πύργου. Αφού ανακρούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος από τη χορωδία του Δ.Σ. Πλατάνου, ακολούθως παρουσιάστηκαν χορευτικά και θεατρικά δρώμενα καθώς και ποιήματα από το βιβλίο της Ιλεάνας Κλοκώνη, από μαθητές των σχολείων Πλατάνου και Λάλα. Παράλληλα λειτούργησε και χθες η έκθεση με τις δάδες που δημιούργησαν μαθητές σχολείων της Ηλείας.

afi-dromena3

Στα αξιοσημείωτα της τέταρτης ημέρας ήταν και η παρουσία σπουδαστών του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείρισης και Οργάνωσης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Σπάρτη, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 και φιλοξενεί φοιτητές απ’ όλες τις ηπείρους. Τους σπουδαστές συνόδευαν ο κοσμήτορας Κωνσταντίνος Γεωργιάδης και ο καθηγητής Κώστας Μουντάκης. Ο κ. Γεωργιάδης στον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη των προγραμμάτων Ολυμπιακής παιδείας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εργασίας ΕΟΕ και ΕΘΝΟΑ. Συγχάρηκε τους εκπαιδευτικούς καθώς και τη δημοτική αρχή που από κοινού με την ΕΘΝΟΑ διοργανώνει τις εκδηλώσεις, ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα τόνισε ότι διακόσιοι σπουδαστές από 80 χώρες συμμετέχουν και εκπαιδεύονται για να δημιουργούν προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας σε όλο τον κόσμο.

afi-dromena4

Ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γεωργιάδη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει δώσει αυτή την εκπαιδευτική διάσταση του Ολυμπισμού από την Ολυμπία σ’ όλο τον κόσμο, διδάσκοντας τις αξίες που γέννησε αυτός ο τόπος. Τον ευχαρίστησε για την προσφορά και συνεργασία του και συγχάρηκε επίσης τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που παρά τα στενά χρονικά περιθώρια κατόρθωσαν τόσα πολλά πράγματα. Ακολούθως οι σπουδαστές του προγράμματος ανέφεραν τις αξίες που πρεσβεύει το Ολυμπιακό κίνημα παγκοσμίως

Η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στη μεγάλη απούσα, την αείμνηστη Μαρία Χορς, που από το 1936, δηλαδή από την πρώτη τελετή Αφής, έπαιρνε μέρος σε κάθε τελετή. Στη συνέχεια η κα Ιγνατίου τέθηκε στη διάθεση των μαθητών για την συνέντευξη μαζί της.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο έτερος των αντιδημάρχων Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Άρης Παναγιωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαρούντας, ενώ ο συντονισμός έγινε από την Ρόη Αντωνοπούλου, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου και υπεύθυνη Ολυμπιακών θεμάτων.

afi-dromena

Πρόγραμμα Σαββάτου 16 Απριλίου 2016

  • Ώρα 17.00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας

-Διάλεξη του καθηγητή της Αστροφυσικής κου Ξενοφώντα Μουσά με θέμα επίκαιρο λόγω της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας «Ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

-Καλλιτεχνικό δρώμενο, βασισμένο στον Πρώτο Δελφικό Παιάνα-Ύμνο στον Απόλλωνα, από την Ομάδα Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με συνοδεία αρχαίας ελληνικής κιθάρας και υπό την επιμέλεια της κας Λάζου.

  • Ώρα 19.30 Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

-Εκδήλωση τιμής για την Χορογράφο, Πρωθιέρεια και Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΡΙΟ 2016.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος