FOLLOW US: facebook twitter

Η Ολυμπιακή παιδεία τιμά την αλληλεγγύη

Ημερομηνία: 14-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα

Το βραβείο «Ακάδημος» στους κατοίκους της Λέσβου για τη βοήθεια στους πρόσφυγες

olympia-aponomi_1

-Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας στην Αρχαία Ολυμπία

Η ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν την κοινωνική προσφορά έλαμψε στην Αρχαία Ολυμπία, κατά τη δεύτερη μέρα των παράλληλων εκδηλώσεων για την αφή της Φλόγας, με την απονομή του βραβείου Ακάδημος στους κατοίκους της Λέσβου για την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

olympia-aponomi_9

Πάνω από χίλιοι μαθητές δημοτικών σχολείων βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου στον αύλειο χώρο του παλαιού δημαρχείου Ολυμπίας όπου έγινε η απονομή του βραβείου στον αναπληρωτή δημάρχου Λέσβου, αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Παναγιώτη Κατσαβέλη. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος απονέμοντας το βραβείο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας κάθε χρόνο παραδίδει αυτό το πολύ σπουδαίο βραβείο, το χρυσό αγαλματίδιο του Ακάδημου, που είναι η μασκότ της ΕΘΝΟΑ, σε μια προσωπικότητα ή σε κάποιον φορέα που παράγει έργο αλληλεγγύης και προσφοράς για παιδιά, νέους, οικογένειες στην Ελλάδα ή στον κόσμο. Κάθε χρόνο ζητούμε από τα παιδιά να μελετήσουν, να αξιολογήσουν και να προτείνουν ποια προσωπικότητα ή φορέας νομίζουν ότι τη χρονιά που πέρασε έκανε σπουδαίο έργο. Τα παιδιά από πολλά σχολεία της Ηλείας μελέτησαν και αξιολόγησαν τα δεδομένα, πήραμε τις προτάσεις τους, την Παρασκευή έκλεισε η ψηφοφορία και είδαμε με έκπληξη και χαρά ότι τα παιδιά έχουν ικανότητες να αξιολογούν τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη χρονική στιγμή».

olympia-aponomi_10

Ο κ. Κατσαβέλης από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο, τη διευθύντρια και τα στελέχη της ΕΘΝΟΑ, όπως επίσης τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τους ολυμπιονίκες και τους μαθητές, είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που το βραβείο αυτό προέρχεται από τα παιδιά της Ολυμπίας. Μετέφερε επίσης μήνυμα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ο οποίος ευχαρίστησε τους θεσμοθέτες του βραβείου εκ μέρους ολόκληρου του λεσβιακού λαού, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί επιβράβευση του γενναιόδωρου έργου αλληλεγγύης προς τους Σύριους πρόσφυγες. Επεσήμανε ακόμη ότι η Λέσβος αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για το βραβείο αυτό, που αποτελεί μια τονωτική ένεση και δίνει κουράγιο να συνεχίσουν οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού να κρατούν ψηλά τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς στο χαιρετισμό του συνεχάρη τον αντιδήμαρχο Λέσβου για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι δημότες του, ιδιαίτερα όμως συνεχάρη τους μικρούς μαθητές, τονίζοντας ότι «το δικό σας κριτήριο είναι αλάθητο γιατί κάνατε την πιο σωστή εκτίμηση».

 

Πρόγραμμα «Ευ αγωνίζεσθαι-  Άννα Πολλάτου»

 

olympia-aponomi_5

Παράλληλα οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, Γαστούνης (1ο και 3ο), Γιαννιτσοχωρίου, Κούμανι, Λάλα, Πελοπίου, Πλατάνου και Πύργου (1ο, 3ο και 5ο) πήραν μέρος και σε ολυμπιακές αθλητικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, έχει την ονομασία «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου» και είναι αφιερωμένο στην άτυχη ολυμπιονίκη της ρυθμικής, βασικού στελέχους του προγράμματος, που έφυγε από τη ζωή πριν από δυο χρόνια περίπου, σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στη Βάρδα Ηλείας. Όπως τόνισε η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνα Κλοκώνη, «είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την προώθηση του αθλητισμού, του ευ αγωνίζεσθαι, του φίλαθλου πνεύματος και της εξωσχολικής κυρίως φυσικής αγωγής των παιδιών. Περιλαμβάνει βιωματική προσέγγιση σε πάρα πολλά ολυμπιακά αθλήματα γι’ αυτό ο χώρος έξω από το δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας μετατράπηκε σε γήπεδα όπου οι μαθητές ασκήθηκαν σε πέντε ολυμπιακά αθλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι το beach handball που εντάσσεται για πρώτη φορά στα ολυμπιακά αθλήματα, και ήταν η πρώτη φορά που παιδιά από την Ηλεία έπαιξαν αυτό το παιχνίδι, υπό την καθοδήγηση των εθνικών μας προπονητών Βασίλη Χαραλαμπάκη και Κυριακής Μπακουλοπούλου από την ομοσπονδία χάντμπολ».

olympia-aponomi_6

 

Ακόμη, έχουν στηθεί έξω από το δημαρχείο δύο γήπεδα κλασικού χάντμπολ με τους προπονητές Γιάννη Βαρελτζή και Δημήτρη Σκάρλο καθώς και τους ολυμπιονίκες του 2004 Αλέξανδρο Σιβούλοβιτς και Δημήτρη Τσιμούρτο να διδάσκουν το άθλημα στα παιδιά.

olympia-aponomi_4

 

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και το άθλημα της τοξοβολίας, με την αργυρή ολυμπιονίκη του 2010 στην Ολυμπιάδα Νέων της Σεούλ Ζωή Παρασκευοπούλου, η οποία είναι και Ηλεία (από τα Λεχαινά).

 

olympia-aponomi_7

Τα παιδιά επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το άθλημα των αθλημάτων, τη θρυλική άρση βαρών, όπου ο προπονητής Στιβ Μαγουλάς μαζί με παγκόσμιους πρωταθλητές ήρθαν στην Ολυμπία για τον σκοπό αυτό. Επίσης, η χάλκινη ολυμπιονίκης του 2000 στο Σύδνεϋ, η Ειρήνη Αϊνδιλή μύησε τα παιδιά στα μυστικά της ρυθμικής γυμναστικής που μια πρώτη γεύση πήραν στα σχετικά μαθήματα προετοιμασίας για τα ολυμπιακά δρώμενα. Παρούσα και η Βούλα Κοζομπόλη, ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

olympia-aponomi_8

Στο τέλος των εκδηλώσεων ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Δεββές παρέδωσε αναμνηστικά δώρα σε εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων σχολείων, τονίζοντας ότι ο Δήμος στοχεύει να καθιερώσει τις εκδηλώσεις αυτές που ξεκίνησαν δειλά φέτος, δίνοντας την υπόσχεση ότι οι επόμενες θα γίνουν με πληρέστερη οργάνωση.

olympia-aponomi_11

Πρόγραμμα Πέμπτης 14 Απριλίου

09:00 Έναρξη αθλητικού προγράμματος «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου»

Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες

13:00 Λήξη αθλητικού προγράμματος «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος