FOLLOW US: facebook twitter

Ολυμπιακά μετάλλια προς πώληση για επιβίωση

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Πριν από λίγο καιρό ένα ασημένιο μετάλλιο στη σκοποβολή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 πουλήθηκε στο Παρίσι μόνο για 1.283 δολάρια, ενώ ένα αργυρό από τους χειμερινούς του 1956 στην Ιταλία διατέθηκε αντί 3.750 δολαρίων.

Σαφώς πιο θεαματικό νούμερο «έπιασε» ένα πολύ παλαιότερο, από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς του 1896. Εκείνοι ετελέσθησαν στην Αθήνα και τότε δεν είχαν προβλεφθεί χρυσά μετάλλια. Ένα ασημένιο εύσημο εκείνης της εποχής πουλήθηκε τις παραμονές των φετινών Αγώνων αντί 180.111 δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών PR Auction στη Βοστώνη, ο οποίος διεξήγαγε και τις τρεις πωλήσεις.

Ακόμα κι αν σκεφτούμε πως τα μετάλλια διατηρούν μια πραγματικά ανεκτίμητη συναισθηματική αξία για τους νικητές όταν τα κρεμούν στον λαιμό τους, τελικώς βρίσκουν τον δρόμο τους και απομακρύνονται από το βάθρο για να φθάσουν στα χέρια συλλεκτών.  Δεκάδες πρώην ολυμπιονίκες έχουν καταφύγει στη λύση της πώλησης μεταλλίων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών επικαλέστηκαν οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών PR Auction, ένα χρυσό μετάλλιο, που έλαβε ανώνυμο μέλος της αμερικανικής ομάδας καλαθοσφαίρισης το 1984, πουλήθηκε αντί 83.188 δολαρίων στις 22 Ιουλίου. Όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται το ποσό, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος του σχεδόν 1,5 εκατ. δολαρίων που συλλέκτης κατέβαλε το 2019 για ένα εκ των τεσσάρων χρυσών του Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936.

Ο Αφροαμερικανός αθλητής στίβου δέσποζε με τις επιδόσεις του στη διοργάνωση, την οποία παρακολουθούσε ο Χίτλερ αυτοπροσώπως.

Ο νους μου δεν συγκράτησε τις επιδόσεις του Όουενς. 10.3 ή 10.8 στα 100; Η διαφορά είναι τεράστια. Και στο απλούν άλμα είχε περάσει τα 8 μέτρα; Όχι, δεν ξέρω να ψάχνω στο διαδίκτυο, ούτε έχει νόημα να διαπιστώσω πότε η μνήμη μού χαμογελάει και πότε με εκθέτει.

Λοιπόν, μου αρκεί –και με το παραπάνω– ότι ο Τζέσε Όουενς ανάγκασε τον Φύρερ ν’ αποχωρήσει έξαλλος και διαψευσμένος από το στάδιο. Ο τάλας –και τυφλός– αδυνατούσε να εγκολπωθεί την ολοφάνερη αλήθεια πως «Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά», έξοχα διατυπωμένη από τον Ευγένιο Ο’ Νηλ στο ομότιτλο θεατρικό του έργο.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος