FOLLOW US: facebook twitter

Η Ολυμπία στέλνει μήνυμα ειρήνης σε όλον τον κόσμο…

Ημερομηνία: 21-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

afi-prova

Ανάβει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας

Του Γιάννη Σπυρούνη – jspirounis@gmail.com

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης θα ανάψει το φως της Ολυμπίας, στο ναό της Ήρας, με την δάδα που θα κρατήσει πάνω από το κάτοπτρό η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου. Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική πρόβα της τελετής Αφής, όπου μεγάλος απών ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος Λευτέρης Πετρούνιας. Όμως παρόλα αυτά, τα όσα παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και κυρίως μικροί μαθητές, ήταν άκρως εντυπωσιακά. Η Άρτεμις Ιγνατίου δημιούργησε μια εξαιρετική χορογραφία, που ακολουθεί το γενικότερο πνεύμα ανανέωσης της τελετής, μαζί με τους νέους ήχους του Γιάννη Ψειμάδα και την αλλαγή στις ενδυμασίες των ιερειών.

afi-prova3Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας αναμενόταν να φτάσει χθες το βράδυ στην περιοχή, επιστρέφοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο που συμμετείχε στο προολυμπιακό τουρνουά της Βραζιλίας όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Στη θέση του για την πρόβα συμμετείχε στέλεχος της ΕΟΕ. Σε γενικές γραμμές όλα πήγαν καλά στην γενική πρόβα που χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου ήταν άψογη, ενώ η Άρτεμις Ιγνατίου παρουσίασε μια εντυπωσιακή και παράλληλα καινοτόμα χορογραφία που έντυσε με την μουσική του ο δημιουργός Γιάννης Ψειμάδας. Η καλοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα, ημέρα της τελετής αφής, ο Απόλλωνας θα ανάψει με τις αχτίδες του ήλιου το φως της Ολυμπίας…

Παρόντες στην χθεσινή πρόβα ήταν και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της ΔΟΑ και της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά κ.α. Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς πάρα πολλοί ήταν οι απεσταλμένοι που παρακολούθησαν την επίσημη πρόβα από τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου και από 20 συνολικά χώρες. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής (12 μ.μ.) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της βραζιλιάνικης αποστολής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας και επόμενος ο πρώην Ολυμπιονίκης του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο, εκπροσωπώντας τη Βραζιλία.

afi-prova5Τα νέα στοιχεία της Αφής

Λίγα λεπτά μετά την γενική πρόβα της τελετής η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στην φετινή χορογραφία αλλά και συνολικά στα όσα θα παρακολουθήσει το κοινό. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την υπέροχη Πρωθιέρεια που έχουμε, την Κατερίνα Λέχου και για την υπέροχη ομάδα που υπό δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει κάτω από τον ήλιο και από πολύωρες πρόβες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η χορογραφία φέτος έχει δυο κομμάτια, το πρώτο είναι οι Κούροι και οι Κόρες, εμπνευσμένοι από το άγαλμα του Κούρου και οι Κόρες που είναι το θηλυκό του Κούρου που κρατούν μια προσφορά με το δεξί χέρι και με το αριστερό τη χλαμύδα. Έχουμε 12 άτομα στους Κούρους και 12 στις Κόρες, και το έχω ζωντανέψει, όπως θα ήταν αν χόρευαν. Στο δεύτερο μέρος της χορογραφίας έχουμε τις Νηρηίδες, είναι εμπνευσμένη από τις θαλασσινές θεότητες οι οποίες ήταν απίστευτης ομορφιάς και δάμαζαν τα κύματα και τους ανέμους και χορεύαν με τα δελφίνια» εξήγησε η κα Ιγνατίου. Μιλώντας για τις φετινές καινοτομίες, τόνισε ότι υπάρχουν καινοτομίες φέτος, «…έχουμε μια έμπνευση από την Μινωϊκή τοιχογραφία και οι θεατές παρακολουθούν ένα άγαλμα σε κίνηση, σε δεύτερη φάση, μετά τον Ναό της Ήρας και μετά το άναμα της φλόγας. Οι επίσημοι μπορούν να παρακολουθήσουν τους Ζάνες και τους Ολυμπιονίκες. Οι χορευτές μας να στέκονται σε βάθρα και να κάνουμε αναπαράσταση αγαλμάτων Ολυμπιονίκες και Ζάνες, τα οποία προσέφεραν οι τιμωρημένοι της εποχής» είπε και συμπλήρωσε πως η φετινή ομάδα με την οποία εργάστηκε για την τελετή αφής είναι η καλύτερη που είχε ποτέ από θέμα συγκέντρωσης, πειθαρχίας και ενότητας.

Σχολιάζοντας την παρουσία της στην Ολυμπία επισήμανε πως «αγαπάμε όλοι αυτό τον τόπο, εγώ έχω συνδέσει τη ζωή μου με αυτό τον τόπο και μετά την τιμή που μου έγινε, η συγκίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί αισθάνομαι ότι είμαι κομμάτι αυτής της κοινωνίας που πάντα θαύμαζα…».

Ο μουσικός Γιάννης Ψειμάδας που τα τελευταία χρόνια επενδύει με τις δημιουργίες του τις τελετές αφής δήλωσε πως γίνεται πάντα προσπάθεια για το καλύτερο. «Είναι τιμή μου που ακούγεται η μουσική μου, που βγαίνει από την ψυχή μου, στον ιερό χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Η μουσική σύνθεση έρχεται από το φως της Ολυμπίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχει μια δυσκολία και μια μεγάλη πρόκληση. Έχω μεγάλη χημεία και έμπνευση με την χορογράφο Άρτεμις Ιγνατίου και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Και με την ομάδα και την Κατερίνα, λειτουργούμε σαν ένα σώμα και χτυπάμε σαν μια καρδιά. Δουλεύουμε πολλούς μήνες» δήλωσε.

Όσο για το νέο στην μουσική ο κ. Ψειμάδας, ανέφερε ότι «οι καινούργιοι ήχοι είναι η παραδοσιακή ελληνική τσαμπούνα, στο χορό των Κούρων, η οποία δίνει και ένα Διονυσιακό τόνο που έχουμε την παράδοσή μας και την Απολλώνια λύρα, την κρατάω στο χώρο και παίζω κάποια μέρη, που μας έκανε γενική χορηγία ο Γιάννης Σταθάκος από τη Σπάρτη.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος