FOLLOW US: facebook twitter

Διαδικτυακές προβολές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας: «Το αγόρι και ο κόσμος»

Ημερομηνία: 18-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Ένα μήνα έχουν συμπληρώσει οι διαδικτυακές προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και συνεχίζουν ακάθεκτα.

Την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, προβάλλεται η πολυβραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Το αγόρι και ο κόσμος», του Alê Abreu.

Πρόκειται για ένα οπτικό ποίημα από τη Βραζιλία, για παιδιά 4 ως 104 ετών, με χιλιάδες σχήματα και χρώματα και τους μαγικούς ήχους του κορυφαίου λάτιν τζαζ κρουστού Nana Vasconselos. 51 διεθνή βραβεία & υποψήφιο για Όσκαρ!

Μη τη χάσετε! Συντονιστείτε, στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ., στην σελίδα του Φεστιβάλ στο fb  στο www.facebook.com/olympiafestival/

Λίγα λόγια για την ταινία:

Το Αγόρι και ο Κόσμος / O Menino e o Mundo

Μια ταινία του Alê Abreu

Animation χωρίς λόγια, έγχρωμο, 81΄, Βραζιλία, 2013

Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express».

Η ταινία του Αλέ Αμπρέου, «Το Αγόρι και ο κόσμος», μιλά για τα πάντα: για ό,τι αγαπάμε και ό,τι μας πληγώνει, για ό,τι κινδυνεύει να χαθεί και ό,τι έχουμε που μας κάνει χαρούμενους, για το πολύτιμο και για το περιττό, για το αναντικατάστατο και το άχρηστο, για τον πλανήτη μας, το έξω σύμπαν, αλλά και για το έσω σύμπαν, την ψυχή μας –κι όλα αυτά με έναν υπέροχα παιδικό τρόπο.

Κι όχι μόνο γιατί ο ήρωας είναι ένας πιτσιρικάς, που προσπαθεί σε όλη σχεδόν την ταινία να βρει τον πατέρα του, που είχε φύγει για να δουλέψει στη μεγάλη πόλη, αλλά και γιατί όλες οι φιγούρες, όλη η αισθητική της ταινίας, παραπέμπουν σε παιδικές, γραμμικές, ελλειπτικές ζωγραφιές –ένας αληθινός ύμνος στη παιδικότητα, μέσω της οικονομίας των συμβόλων.

Ο Πικάσο είχε πει κάποτε πως του πήρε μια ζωή ολόκληρη για να μάθει να ζωγραφίζει σαν παιδί – η δήλωση αυτή ισχύει για την υψηλής ποιότητας αισθητική της ταινίας, που μιλά για τα πιο σοβαρά πράγματα με έναν ανάλαφρο, παιδικό όπως είπαμε, τρόπο. Και τι δεν θα συναντήσει ο μικρός ήρωας, που σαν άλλος Οδυσσέας πλανιέται σε μια χώρα, που θα μπορούσε να ήταν στην Λατινική Αμερική, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Από τις γιορτές, τη χαρά και τη μουσική, μέχρι την κακοπληρωμένη βιομηχανική εργασία, την καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, την ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και την πολιτική καταπίεση, τη δικτατορία και βέβαια την πείνα -οι εικόνες καμιά φορά είναι σπαρακτικές μέσα στην αμεσότητα και τη γλύκα τους.

Δεν είναι απλώς μια ταινία για μικρούς και μεγάλους, είναι μια ταινία για όλους τους ανθρώπους.

Βραβεία

  • Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Academy Awards 2016

Έλαβε 45 διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων:

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annecy International Animated Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annie Awards 2016
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Cinema Brazil Grand Prize 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Shanghai International Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, São Paulo International Film Festival 2013
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, The Platino Awards for Iberoamerican Cinema 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Cinema Brazil Grand Prize 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Mill Valley Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Annecy International Animated Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cinema Brazil Grand Prize 2015
  • Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cuiabá Film and Video Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Cairo International Film Festival 2014
  • Εύφημη Μνεία, Munich Film Festival 2014

Παρακολουθήστε το trailer:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος