FOLLOW US: facebook twitter

23ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και 20η Camera Zizanio: Η Διαδικτυακή έναρξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:

Η πανέμορφη μουσική του Νίκου Κυπουργού, σήμα-κατατεθέν του Φεστιβάλ Ολυμπίας στα 23 χρόνια διεξαγωγής  του, χθες ήχησε διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, σηματοδοτώντας την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, για πρώτη φορά μακριά από  την κατάμεστη αίθουσα του «Απόλλωνα»… Η σύντομη  όμως αυτή έναρξη, υπήρξε συγκινητική, αισιόδοξη και γεμάτη εικόνες από παιδιά που, υπό κανονικές συνθήκες, αυτές τις μέρες θα πλημμύριζαν  τους δρόμους του Πύργου με τις κάμερές τους σε μια ξέφρενη γιορτή. Την παρουσίαση άλλωστε έκανε ένα παλιό «Ζιζάνιο»,  η ταλαντούχα ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/spyropu.jpg

«Για κάθε ταινία που θα δούμε την εβδομάδα που έρχεται, οι σεναριογράφοι έχουν γράψει πολλές βερσιόν μέχρι να φτάσουν στην τελική μορφή», είπε στον εναρκτήριο λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής  και ψυχή του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου. «Έτσι κι εμείς φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που άλλαζαν από εβδομάδα σε εβδομάδα, αναγκαστήκαμε να γράψουμε πολλά σενάρια. Πριν λίγο καιρό σχεδιάζαμε  ένα υβριδικό φεστιβάλ, όμως το λόκντάουν μας οδήγησε στην εξ ολοκλήρου online διεξαγωγή. Δεν θα ζήσουμε την ζεστασιά του να έχουμε ο ένας τον άλλο πλάι μας, δεν θα δούμε τα παιδιά στους δρόμους να γυρίζουν την ταινία τους, όμως εκμεταλλευτήκαμε  την τεχνολογία  και θα φτάσουμε μέχρι και την τελευταία γωνιά της χώρας!».

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/boukli.jpg

Γιατί «το σινεμά είναι αντίσταση», κι αυτό είναι το πνεύμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας, που  δεν στοχεύει μόνο στους κινηματογραφιστές ή καλλιτέχνες του αύριο (κι ας είναι πολλοί που ανδρώθηκαν σε αυτό), αλλά να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά να γίνουν ευαίσθητοι πολίτες με κριτική ματιά που αφουγκράζονται τι συμβαίνει στον κόσμο.

Η Νάνσυ Μπούκλη, παρουσίασε στους θεατές το φετινό πρόγραμμα και τους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται στη βάση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τον πρώτο  λόγο  έδωσε στην υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/mendoni.jpg

«Ζούμε σε μια εποχή εντελώς διαφορετική», υπογράμμισε η Υπουργός. «Η κρίση της πανδημίας άλλαξε την καθημερινότητά μας. Είμαστε ευτυχείς που  μέσω της τεχνολογίας  θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ένα φεστιβάλ που με μια ιδιαίτερη ευαισθησία, απευθύνεται στις πιο όμορφες ηλικίες, και μιλά για τις πιο όμορφες μνήμες καθενός από μας. Με απολυτή ασφάλεια, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες, χαρίζει στα παιδιά την μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν έργα φτιαγμένα γι’ αυτά, εμπνευσμένα από τα παιδικά χρόνια της ξεγνοιασιάς μας».

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/farmakis.jpg

Ο περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας με φόντο την Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, είπε πως «το Φεστιβάλ κάνει φέτος το 23ο βήμα του. Σε πείσμα των καιρών,  κόντρα στον δικαιολογημένο φόβο, το φεστιβάλ είναι και φέτος γεγονός, αποδεικνύοντας πως ο κορωνοϊός μπορεί να ανατρέπει σχέδια αλλά δεν ανατρέπει την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη έκφραση. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με περηφάνια στηρίζει το  Φεστιβάλ  που με επίκεντρο την γη της ολυμπιακής φλόγας, εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της περιοχής μας και της Ελλάδας,  δίνοντας βήμα στους κινηματογραφιστές του μέλλοντός μας. Καλές προβολές!».

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/korovesis.jpg

«Υποχρέωση μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτήν την συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, έναν θεσμό που ήρθε κι έμεινε», είπε μιλώντας  με φόντο την απέραντη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους ο Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού-τουρισμού. «Είμαστε εδώ για τα νέα παιδιά».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε βέβαια στην μελλοντική στέγαση του Φεστιβάλ στις αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), στην καρδιά του Πύργου που θα στεγάσει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/04_week/giannopoulos.jpg

Παίρνοντας το λόγο, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας ο οποίος μίλησε έξω από τις σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ, είπε:  «Το 23ο Φεστιβάλ γίνεται σε μια συγκυρία που μας ξεπερνά και μας περιορίζει σημαντικά, όμως κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η online εκδοχή του  δεν θα του στερήσει την επιτυχία του, άλλωστε οι καλές ταινίες παραμένουν καλές και στις online προβολές». Ο κ. Γιαννόπουλος ευχήθηκε ωστόσο «αυτή να είναι η πρώτη και τελευταία χρονιά που το Φεστιβάλ διεξάγεται χωρίς την φυσική μας παρουσία». Και διαβεβαίωσε πως «θα είναι σίγουρα μια από τις τελευταίες χρονιές που δεν θα έχει την δική του στέγη –κάτι για το οποίο η Περιφερειακή Αρχή δουλεύει καθημερινά».

Όπως άλλωστε θύμισε στο κοινό ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος  «η υλοποίηση του έργου αυτού, που θα επιτρέψει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ, θα γίνει με μια ενίσχυση 12 εκατομμυρίων ευρώ  από το ΕΣΠΑ».

«Είμαι περήφανος που εξασφαλίσαμε αυτό το ποσό», είπε ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας που επί 5 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Φεστιβάλ, θυμίζοντας πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας  «είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως στο είδος του, και μέσα από τη νέα του στέγη θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Παρακολουθώ με ιδιαίτερη χαρά την Περιφέρεια και τον κ.Γιαννόπουλο να τρέχουν καθημερινά ώστε να υλοποιήσουν σύντομα αυτό το όραμα».

Τέλος, τον δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. «Θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Πιστεύω πως του χρόνου θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και γι’ αυτό το  τόσο σημαντικό γεγονός. Εμείς, ως Δήμος, εννοείται πως το στηρίζουμε», προσέθεσε, ευχόμενος καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για όλη την οικογένεια, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί και φέτος, έως και τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό:  τα παιδιά και τους εφήβους.

Από την οθόνη του 23ου OIFF θα παρελάσουν  ταινίες από όλον τον κόσμο,  κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής…   Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία… Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει  τελικά τρόπο…

Στο φετινό, 23ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).

Τα 20 της χρόνια κλείνει φέτος η Camera Zizanio που κάθε χρόνο, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον  κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Η Camera Zizanio θα  προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες, ανάμεσά τους θα βρείτε κι έναν μεγάλο αριθμό ταινιών «Covid-19» που γύρισαν παιδιά σε συνθήκες καραντίνας .

Το βίντεο έναρξης:

Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr στην πλατφόρμα FestivalScope/Shift72

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ/ΣΥΝΟΨΕΙΣ

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, Kids & Docs και Animation)

https://www.dropbox.com/sh/ipxvnw9ga1co0ea/AAA_-hBgrc_OapYSywet3q2aa?dl=0

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

Το Φεστιβάλ ενισχύουν οικονομικά και οι:

  • ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΔΗΜΟΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΔΑΣ

Συνεργασίες:

Κινηματογραφικοί φορείς

  • Ευρωπαϊκή ενωση Παιδικού Κινηματογράφου
  • Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους
  • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
  • διεθνεσ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ συρου
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • International Young Audience Film Festival Ale Kino! – Πολωνία
  • Barnefilmfestivalen Kristiansand Intl Children’s Film Festival -Νορβηγία
  • BUFF -Σουηδία
  • CPH PIX / Buster -Δανία
  • Ciné-jeune -Γαλλία
  • Cinekid -Ολλανδία
  • Oulu International Children’s and Youth Film Festival -Φινλανδία
  • Zlín Festival / International Film Festival for Children and Youth -Τσεχία
  • Schlingel International Film Festival for Children and Young Audience -Γερμανία
  • FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM POUR ENFANTS DE MONTRÉAL – ΚΑΝΑΔΑΣ
  • NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS – ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
  • ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών
  • ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ “ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ”

Εκπαιδευτικοί φορείς

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • NET / Neaniko Pediko Panepistimio Elladas
  • national film festival for students (Ολλανδια)
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
  • ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
  • Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο»
  • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟι και επιστημονικοι ΦΟΡΕΙς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • ΟΜΙΛΟΣ CINE ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
  • “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”-ΤΟΠΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άλλοι

  • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
  • ΆΡΣΙΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος