FOLLOW US: facebook twitter

«Olympassmark»: Τα Αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας σε νέα εποχή

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

Το ενδιαφέρον αθλητικών Σωματείων, Συλλόγων, Φορέων, αλλά και πολιτών της Ηλείας συγκέντρωσε η ημερίδα με θέμα «OLYMPIAN LAND SPORT CLUBS PASSMARK» που  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας,  στο πλαίσιο της πρωτοποριακής συμμετοχικής προσπάθειας που υλοποιεί  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορά στον αθλητισμό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημερίδας, (θα ακολουθήσουν άλλες δύο σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία), την οποία χαιρέτησε σε διαδικτυακή σύνδεση ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσιάστηκε και αναλύθηκε εκτενώς η νέα δυνατότητα που δίνεται στα αθλητικά Σωματεία της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να γνωρίσουν ένα καινοτόμο εργαλείο.  Ο λόγος για το «Olympassmark» το οποίο θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη οργάνωση και λειτουργία τους, ανοίγοντας παράλληλα δρόμους για τη χρηματοδότησή τους, αλλά και δρόμους για την ανάπτυξη της περιοχής μέσω και του αθλητισμού.

Ο Γ. ΜΑΥΡΩΤΑΣ

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Γ.Γ. Αθλητισμού τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των αθλητικών σωματείων με αντικειμενικά και αμερόληπτα  κριτήρια. «Μετράει ουσιαστικά την ποιότητα διακυβέρνησης και τις επιδόσεις των σωματείων χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους management» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούμε πλέον και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν δεν μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς να το βελτιώσεις. Τα θέματα χρηστής διακυβέρνησης είναι πολύ ψηλά στην διεθνή αθλητική ατζέντα γιατί συνδέονται άμεσα με τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας. Και η Ελλάδα, και ειδικά η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει την Ολυμπία, η οποία είναι και γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες, πρέπει να πρωταγωνιστεί στην προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού, κάτι που τα τελευταία χρόνια το έχουμε καταφέρει με την παρουσία μας στα Διεθνή Φόρα. Να δώσω λοιπόν συγχαρητήρια στον Βασίλη Τουντόπουλο, στον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και βέβαια στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη που έχει καταλάβει τι αντιπροσωπεύει η περιοχή της Ολυμπίας και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο για τον εγχώριο, αλλά για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Συνέργειες Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδιών, Αθλητικών Σωματείων και Ιδιωτικού Φορέα είναι άλλωστε το μυστικό της επιτυχίας», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει με πράξεις ότι στηρίζει την αθλητική οικογένεια, στέκεται δίπλα στα αθλητικά σωματεία αναγνωρίζοντας ότι είναι τα κύτταρα του ελληνικού αθλητικού συστήματος» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα η υπάρχουσα Περιφερειακή Αρχή, έχει αποδείξει ότι αποδίδει έμφαση στον αθλητισμό, καθώς Ολυμπιακή Γη χωρίς αθλητισμό δεν υφίσταται. «Μέχρι σήμερα μας είδατε συνδιοργανωτές σε αθλητικές εκδηλώσεις, διεκδικητές αθλητικών διοργανώσεων, πρωταγωνιστές σε αθλητικά γεγονότα. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την αθλητική μας πολιτική, παράλληλα όμως να υποστηρίξουμε τα αθλητικά σωματεία» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και τις διαρκείς τους προσπάθειες ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αντιληφθήκαμε τα τελευταία χρόνια ότι έχει αυξηθεί η ανάγκη των εθελοντικών οργανισμών αθλητισμού να εισάγουν επαγγελματικές πρακτικές διοίκησης. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να απαντήσουμε σε αυτήν την ανάγκη με την εφαρμογή του  προγράμματος OLYMPIAN LAND SPORT CLUBS PASSMARK – OLYMPASSMARK που αποτελεί μία πρωτοπόρα δράση, η οποία  απευθύνεται στα ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία. Είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών οργανισμών. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να σας βοηθήσει να κερδίσετε το στοίχημα της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, να διασφαλίσετε τη νομιμότητά σας, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, αλλά και να αναζητήσετε νέους δρόμους και πόρους που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητά σας. Το OLYMPASSMARK βασίστηκε σε αντίστοιχα έγκυρα μοντέλα και εφαρμοσμένες καλές πρακτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ο πολύτιμος βοηθός σας, καθώς έρχεται για να βελτιώσει την οργανωτική σας λειτουργία, να διευκολύνει τη διασύνδεσή σας με επιχειρήσεις-χορηγούς, να αυξήσει τη βάση των αθλούμενών σας και να ενισχύσει τη συμμετοχή των μελών και της κοινότητας. Έρχεται να βάλει τα αθλητικά σωματεία της Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Ο Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Σε συνέχεια της ομολογουμένως μεγάλης προσπάθειάς μας για  την στήριξη του αθλητισμού και των ερασιτεχνικών σωματείων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτη στην χώρα έρχεται μέσω του προγράμματος Olympian Sport Clubs Passmark να δώσει στα αθλητικά σωματεία κίνητρα και εργαλείο για την αυτοεξέλιξή τους» ανέφερε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού, Δημήτρης Νικολακόπουλος. «Ένα πρόγραμμα πραγματικά καινοτόμο που εφόσον βρει την ανταπόκρισή σας θα προσδώσει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα στα σωματεία μέσω της διασύνδεσής τους με την κοινωνική εταιρική ευθύνη, καθώς και θα βοηθήσει στην αποδοτικότερη διοίκηση των αθλητικών οργανισμών» τόνισε.

«Επιθυμητοί στόχοι τους προγράμματος είναι η συλλογή χρήσιμων ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους, ο εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού και η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι σήμερα γίνεται η αρχή,  σήμερα, λοιπόν, γίνεται η έναρξη της συζήτησης μαζί σας καθώς το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται δυναμικό και χωρίς την δική σας συμμέτοχή» κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του για την εξαιρετική έως τώρα δουλειά καθώς και τον Βασίλη Τουντόπουλο, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής και βασικός πρωτεργάτης, ώστε αυτό το πρόγραμμα να λάβει σάρκα και οστά.

Ο Β. ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Τουντόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Συμβούλων Διοίκησης MPDO που ανέπτυξε και υλοποίησε την πλατφόρμα σε συνεργασία με έγκριτους ακαδημαϊκούς, παρουσίασε το καινοτόμο εργαλείο «Olympassmark» και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων. «Η δημιουργία ενός εργαλείου αυτο-αξιολόγησης των αθλητικών συλλόγων, βελτιώνει την οργανωτική τους λειτουργία, διευκολύνει τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις-χορηγούς, αυξάνει τη βάση αθλουμένων τους και ενισχύει τη συμμετοχή των μελών και της κοινότητας» ανέφερε ο κ. Τουντόπουλος.

Όπως επισήμανε σε σχέση με τη μεθοδολογία, γίνεται μια «θεωρητική προσέγγιση και μελέτη των χαρακτηριστικών διοίκησης των αθλητικών φορέων και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την βελτίωσή τους. Επίσης γίνεται αποτύπωση και επεξεργασία των πρακτικών καλής διακυβέρνησης των αθλητικών φορέων σε Ελλάδα και Εξωτερικό, ενώ παράλληλα επιχειρείται και καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της διοίκησης αθλητικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στόχος του  «Olympassmark» είναι η χρηματοδότηση των αθλητικών οργανισμών μέσω της “αριστείας” στα πλαίσια των πολιτικών CSR και ESG των επιχειρήσεων-χορηγών και η συλλογή χρήσιμων ποσοτικών δεδομένων για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης του Αθλητισμού της ΠΔΕ για την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους. Στόχος παράλληλα είναι ο εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε Αθλητικού Οργανισμού, η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας ως προς την αξιολόγηση, καταγραφή και χαρτογράφηση των αθλητικών οργανισμών, η εφαρμογή των βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης στους αθλητικούς φορείς της ΠΔΕ και η συμμόρφωση με τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό» εξήγησε ο κ. Τουντόπουλος.

 Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για τα αθλητικά Σωματεία, αυτά συμπυκνώνονται στην μεταφορά τεχνογνωσίας, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διευκόλυνση προσέγγισης χορηγών, την αύξηση του αριθμού αθλουμένων, την ενίσχυση εσόδων, καθώς και τον περιορισμό λειτουργικών εξόδων και τη συμμετοχή σε δίκτυα φορέων υποστήριξης Πιστοποίηση “αριστείας” olympassmark.

Το «παρών»στην ημερίδα έδωσαν, μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Γιαννόπουλος , Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Νικόλαος Κοροβέσης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, ο Αντιδήμαρχος Αμαλιάδας, Ευγένιος Αστερής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με  επιστολή της η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι των βουλευτών Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλου και Διονύση Καλαματιανού, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Βαρουξής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος , ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό,  εκπρόσωποι αθλητικών, σωματείων, συλλόγων και οργανισμών και πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Ηλείας.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ

Αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδες έχουν προγραμματιστεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, όπως επίσης την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.30 στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος