FOLLOW US: facebook twitter

Ολοταχώς για απένταξη!-Αίτηση διάλυσης σύμβασης κατέθεσε ο ανάδοχος του έργου αναβάθμισης του Καϊάφα

Ημερομηνία: 22-03-2022 | Συντάκτης:

-Αίτηση διάλυσης σύμβασης κατέθεσε ο ανάδοχος του έργου αναβάθμισης του Καϊάφα, λόγω ανεξόφλητων οφειλών από την Πολιτεία
-Μόλις στο 6% η πρόοδος του έργου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



‘Ένα βήμα από την απένταξη είναι το έργο του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα, αρχικού προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο ανάδοχος έχει καταθέσει αίτηση διάλυση της σύμβασης, εξαιτίας συσσωρευμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από την πλευρά της Πολιτείας για την εκτέλεση του έργου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είχε προηγηθεί αίτηση διακοπής εργασιών, αλλά δεν άλλαξε κάτι ως προς την πληρωμή του, και για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να προβεί στην οριστική διακοπή των εργασιών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αν δεν αλλάξει κάτι το προσεχές χρονικό διάστημα, δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου, αφού οι πόροι θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί ως το τέλος του 2023.

Σήμερα η πρόοδος των εργασιών είναι μόλις στο 6% και αν γίνει δεκτή η διάλυση της σύμβασης, θα πρέπει να κληθεί ο επόμενος μειοδότης του διαγωνισμού για να καταρτιστεί νέα σύμβαση ώστε να ολοκληρώσει το έργο μέσα σε 18 μήνες.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» πως στο συγκεκριμένο έργο δεν προκύπτει αντικειμενική ευθύνη από τον ανάδοχο, ούτε εκτροχιασμός λόγω της αύξησης των πρώτων υλών και των υλικών για την κατασκευή. Όπως επισήμαναν, υπάρχουν δυσκολίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να διεκπεραιώσει γρήγορα όλες τις διαδικασίες για το ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν βρεθεί λύση για την ολοκλήρωσή του ως το τέλος του 2023 με τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, τότε θα πρέπει να διατεθούν εθνικοί πόροι τριών εκατ. ευρώ, καθώς τα έργα κάτω από πέντε εκατ. ευρώ δεν μπορούν να μεταφερθούν ως «γέφυρα» (phasing) στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Με δεδομένη τη στενότητα του δημοσίου ταμείου, η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μοιάζει δύσκολη, κατά συνέπεια ο εκσυγχρονισμός των υποδομών οδεύει προς τη ματαίωση.

Οι πληροφορίες της Πρωινής κάνουν λόγο για λήψη οριστικών αποφάσεων την περίοδο του Πάσχα, αφού πλέον η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει.

Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των υποδομών του Καϊάφα είχε ενταχθεί το 2018 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με αρχικό προϋπολογισμό πέντε εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, η σύμβαση υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020 και λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες.

Τι προβλέπει η παρέμβαση

Το έργο που οδεύει προς απένταξη, είναι η α’ φάση της συνολικής παρέμβασης καο προβλέπει έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάσταση- ανάδειξη των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Η Β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατ., περιλαμβάνει παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός της λιμνοθάλασσας, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος. Η Γ’ φάση, με 7 εκατ. για αποκατάσταση-αναπαλαίωση κτιρίων, με στόχο τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πλέον όλα αυτά είναι μετέωρα.

Επιθυμητό αποτέλεσμα της Πράξης είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση – προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαχείριση –εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην περιοχή του ακινήτου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στον Καϊάφα. Συνεπώς, βασική ωφελούμενη ομάδα μπορεί να θεωρηθούν οι επισκέπτες του ακινήτου, τουρίστες και ντόπιοι, οι χρήστες των ιαματικών υδάτων, οι λουόμενοι στην παραλία, καθώς και οι ομάδες παρατηρητών/φυσιολατρών που επισκέπτονται την περιοχή. Τέλος, άμεσα ωφελούμενη ομάδα με τα πιο σταθερά και ουσιαστικά οφέλη από το έργο είναι αναμφίβολα οι κάτοικοι του Δήμου Ζαχάρως και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι των γειτονικών Δήμων.

Η δημιουργία του πάρκου εισάγει στο παραλιακό, οικιστικό και τουριστικό δίκτυο της Δυτικής Πελοποννήσου ένα νέο πόλο έλξης που διαφοροποιείται σε ποιότητα, κλίμακα και καινοτομία από τους συνήθεις προορισμούς διημέρευσης. Παράλληλα, εμπλουτίζει και συμπληρώνει το εγκατεστημένο σύμπλεγμα εγκαταστάσεων προτείνοντας ένα νέο πρότυπο εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων αναψυχής. Στόχος είναι το έργο να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα στον τομέα του οικοτουρισμού, καθώς και ως παράδειγμα επίδειξης καινοτόμων τεχνικών λύσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος