FOLLOW US: facebook twitter

Ολομέτωπος αγώνας διεκδίκησης για την Πατρών Πύργου – Ομόφωνα το Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ημερομηνία: 16-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως οι Ηλείοι δε θα επιτρέψουν καμία άλλη καθυστέρηση στην κατασκευή και ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου με την ομόφωνη έγκριση του Ψηφίσματος για τον αυτοκινητόδρομο, απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

«Πάμε δυνατά, σταθερά, ολομέτωπα. Εμείς λέμε «Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα». Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου είναι θέμα πολιτικής απόφασης, ενώ όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!» είπε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στην κατάμεστη από κόσμο και φορείς, αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την προσωπική δέσμευση, που έδωσε στο λαό της Ηλείας κατά την προεκλογική του επίσκεψη στο Νομό.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το έργο ήδη εκτελείται και πρέπει να συνεχιστεί καθώς στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό που προτείνεται από τον Υπουργό Υποδομών, με μαθηματική ακρίβεια το έργο θα οδηγηθεί στη ματαίωση! «Καλούμε σε ένα προσκλητήριο ζωής και στέλνουμε μήνυμα το έργο να συνεχιστεί. Καλούμε όλο τον κόσμο, τους Ηλείους Βουλευτές, τους Περιφερειακούς σύμβουλους και τους φορείς της Ηλείας να στηρίξουν τον αγώνα αυτό και όλοι μαζί οι Δήμοι του Νομού, συγκροτώντας μια Ενιαία Επιτροπή Αγώνα, θα πάμε στην Αθήνα…».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Μπροστά» Κώστας Νικολούτσος επισήμανε αρχικά ότι η κατάτμηση του έργου σε οχτώ εργολαβίες ευθύνεται για τα σημερινά αποτελέσματα, τόνισε όμως ότι αποτελεί κοινό στόχο όλων η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου- με την ευρεία παράκαμψη του Πύργου- για αυτό και συντάσσεται με το ψήφισμα της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο του πνεύματος ενότητας που πρέπει να επικρατήσει για τη διεκδίκηση του.

«Εγκληματικό» χαρακτήρισε το σχέδιο του Υπουργού Υποδομών, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Μπορούμε» Στάθης Καννής, καθώς όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχουν ήδη υπογραφεί και εκτελούνται οι πέντε εργολαβίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ματαιωθούν. «Ας μας εξηγήσει ο Υπουργός για ποιο λόγο διαφωνεί και να αιτιολογήσει την άρνηση του. Απαιτούνται πρακτικές λύσεις για ένα ζήτημα κορυφαίο για τους Ηλείους που έχουν θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς…».

«Αναδεικνύεται σε νέο γεφύρι της Άρτας», είπε με έμφαση, ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος- Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους, πως τυχόν ακύρωση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί θα είναι ολέθριο λάθος που θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις δεδομένου ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Ύστερα από πολλά χρόνια δημιουργείται επιτέλους ένα κίνημα, με τον Πύργο να ξαναγίνεται πραγματική πρωτεύουσα Νομού» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», αντιδήμαρχος Τ.Υ. Γιάννης Αργυρόπουλος επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να οδηγηθούν σε επαναδημοπράτηση καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα πολύχρονη καθυστέρηση.

«Το έργο θα πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει, με τις οκτώ εργολαβίες» επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος- Πρωτεύουσα Δύναμη» Λάμπης Αριστειδόπουλος σημειώνοντας πως αποτελεί τη μοναδική λύση καθώς ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί οι πέντε εργολαβίες εξ αυτών. Μάλιστα, έκρουσε και τον κώδωνα κινδύνου στην περίπτωση επαναδημοπράτησης, υπενθυμίζοντας πως οι Αχαιοί θα θέσουν εκ νέου ζήτημα νέας χάραξης γεγονός που θα προκαλέσει εμπόδια και σημαντικές καθυστερήσεις.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Γιάνναρος, δήλωσε πως συντάσσεται με το καθολικό λαϊκό αίσθημα ψηφίζοντας θετικά, παρέδωσε όμως και ψήφισμα της παράταξης του το οποίο και ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. στο σώμα στο οποίο επισημαίνεται κατά βάση ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να εκτελούνται με δημόσιες δαπάνες και χωρίς διόδια.

Στην πολύωρη συνεδρίαση, την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου επισήμαναν με τοποθετήσεις τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Θεοδώρου και Θεόδωρος Κόρδας ενώ ο Γιώργος Ανδριόλας εκτίμησε ότι στην περίπτωση νέας επαναδημοπράτησης ως ενιαίο έργο θα περιελάμβανε και την Ολυμπία.

Επίσης τοποθετήθηκαν φορεις, όπως ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΑΟΛΑΠ Μ. Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χρ. Γαρύφαλλος κ.α.

Το Ψήφισμα

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι θεσμικοί, κοινωνικοί και λοιποί φορείς του Δήμου Πύργου και όλοι οι πολίτες της πρωτεύουσας του νομού απαιτούμε την κατασκευή του δρόμου «Πάτρα – Πύργος» και την επέκτασή του έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα, ώστε να ολοκληρωθεί ο οδικός δακτύλιος της Πελοποννήσου. Επιπλέον απαιτούμε τη λειτουργική σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία, γιατί «Ολυμπία Οδός» χωρίς την Αρχαία Ολυμπία δεν μπορεί να υπάρξει.

Η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου θέτει την ασφάλεια των πολιτών σε κίνδυνο και ταυτόχρονα υπονομεύει την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας συνολικά.
Η εκ νέου διαδικασία που απαιτεί και πάλι την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά παράλληλα θα προκαλέσει στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια από τους ανάδοχους και πιθανόν καταβολή αποζημιώσεων σε αυτούς, θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, την οποία κατ’ ουδένα τρόπο θα αποδεχθούμε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να εντατικοποιήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την συμβασιοποίηση και των τριών υπολειπόμενων εργολαβιών, προκειμένου και αυτές να εκτελεστούν εντός του χρονοδιαγράμματος του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δηλαδή έως το τέλος του 2023.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πράξη την προσωπική του δέσμευση για άμεση υλοποίηση του έργου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Πύργο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο για κινητοποιήσεις – δράσεις – ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη εκτέλεση του δρόμου, που αποτελεί ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ για τον τόπο μας».

(φωτο: ΑΝΚ)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος