FOLLOW US: facebook twitter

Ολοκληρώθηκε το Routelab@katakolo στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

Ημερομηνία: 05-11-2022 | Συντάκτης:
  • Η μεγάλη πρόκληση της κρουαζιέρας
  • Η τοποθέτηση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου

Με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τοποθετήσεις ολοκληρώθηκε το Routelab στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή. Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα (Πέμπτη 3/11) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συμμετείχε στο κεντρικό forum με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργο Κουμπενά, με θέμα “Η μεγάλη πρόκληση της κρουαζιέρας”, ενώ η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου έστειλε το δικό της μήνυμα διαδικτυακά.

Στη θεματική ενότητα “Η μεγάλη πρόκληση της κρουαζιέρας” αναλύθηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις της κρουαζιέρας για τη χώρα μας, καθώς και ο ρόλος που έπαιξαν τα Ελληνικά λιμάνια στην ανάπτυξή της.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μίλησε για το τουριστικό προϊόν και την εξέλιξη του, τις υπηρεσίες που διαθέτει ο λιμένας Κατακόλου που τον καθιστούν από τους πιο ασφαλείς κι αναπτυσσόμενους στη χώρα, καθώς και στην – για πρώτη φορά – έλευση των τουριστών στην πόλη του Πύργου.

Θετικό αποτύπωμα στην πόλη

«Φέτος στον Πύργο είχαμε καθημερινά μια παρουσία 300-400 επισκεπτών από την κρουαζιέρα με τα ανοιχτά λεωφορεία. Ο επισκέπτης δεν «φυλακίζεται». Πρέπει να του δίνεις πολλές δυνατότητες. Και όπως ομολογούν οι επαγγελματίες του Πύργου, υπήρξε θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη απ’ αυτή την κίνηση. Το όφελος πρέπει να διοχετευτεί σε όλη την περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά. «Έχουμε έναν μοναδικό ιστορικό-αρχαιολογικό πλούτο, το μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η σημερινή Περιφερειακή αρχή, με την οποία έχουμε μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας, έκανε το αυτονόητο και έφερε στο προσκήνιο το Olympia land. Όταν λοιπόν έχουμε τέτοιους θησαυρούς και τους κρύβουμε, δεν πάμε μπροστά. Ο Πύργος και η Ολυμπία είναι μια ενότητα και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένας Δήμος γιατί πράγματι αυτή είναι η οικονομική-πολιτιστική ενότητα», επεσήμανε ακόμα.

Σημαντικές αλλαγές στο λιμάνι

Ο Δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε και στην εικόνα του λιμένα όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή με τα σημαντικά άλματα που έχουν γίνει. Μεταξύ άλλων τόνισε σχετικά:

«Παραλάβαμε ένα λιμάνι που δεν υπήρχε ως διοικητική υπόσταση. Αυτό, το αλλάξαμε το πρώτο 8μηνο.

-Για πρώτη φορά έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας. Εκτός από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας έχουμε σεκιούριτι, κάμερες ασφαλείας και λειτουργεί ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης όλο το 24ωρο.

-Πήραμε ISO για όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται (διαχείριση υγρών-στερεών αποβλήτων, διαχείριση ατυχήματος, μεταφορά χύδην προϊόντων…)

-Απομακρύναμε άμεσα ένα επικίνδυνο και ρυπαρό για το περιβάλλον καρνάγιο.

-Σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση στα έργα του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με τα έργα, ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε πως με πρωτοβουλία του Υπουργού υπάρχει πίστωση 300.000 ευρώ από το  πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ήδη έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος ώστε να προχωρήσουν τεχνικά δελτία μελετών.

Αναφέρθηκε στην υγιή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την λειτουργία των λιμανιών, λέγοντας: «Πρέπει να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού φορέα για να λειτουργήσει η μαρίνα με μια νέα κατασκευή. Στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας, οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας και να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτή. Φοβόμαστε μην πάθουμε …ιδεολογική δηλητηρίαση, όταν στην κοινωνική πρακτική είμαστε χειρότεροι των χειροτέρων;».

Επιπλέον επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το λιμάνι του Κατακόλου έχει γίνει home-port της Norwegian Cruise Line, ενώ ο πρόεδρος των λιμένων της Σικελίας ζήτησε με επιστολή του να γίνει μνημόνιο συνεργασίας. «Το Κατάκολο, πέρα από την αίγλη της Ολυμπίας, είναι και το λιμάνι με τις μεγαλύτερες προσεγγίσεις στην Δυτική Μεσόγειο. Έχει μια προνομιακή θέση, είναι ένα λιμάνι με υψηλή ασφάλεια, κι έχει για τη ναυτιλία ειδική διάσταση και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτά όμως για να γίνουν χρειάζεται αφομοίωση τεχνογνωσίας νέων μοντέλων management στην οικονομία. Η ίδια η κοινωνία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους των νέων αντιλήψεων, που «μιλάνε» με τη σύγχρονη οικονομία  και κοιτούν μπροστά υπό το πρίσμα του μέλλοντος και της συλλογικότητας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος