Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή καταγραφή των Λατομείων της Δυτικής Ελλάδας – Ξεκινάει η διαδικασία καθορισμού Λατομικών Ζωνών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”146825″ img_size=”full”][vc_column_text]Ολοκληρώθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στην ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση όλων των λατομικών περιοχών και των λατομείων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Προηγήθηκε εντατική εργασία υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με την καθοριστική υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αποτύπωσης δημιουργούνται πλέον σημαντικά οφέλη, καθώς η Περιφέρεια έχει αναλυτικά όλα τα δεδομένα που αφορούν τις λατομικές περιοχές, και επιπλέον διευκολύνονται στο μέγιστο οι δραστηριότητες του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την απαραίτητη γνώση για τον εφοδιασμό των απαραίτητων πρώτων υλών για κατασκευαστικές και άλλες δραστηριότητες.
Η Ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση περιλαμβάνει:
- Συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων σε Πίνακες excel όπου καταγράφονται:
Α. Οι υφιστάμενες λατομικές περιοχές αδρανών υλικών ενεργοποιημένες ή μη ανά Περιφερειακή Ενότητα, η τοποθεσία, το εμβαδόν, το ΦΕΚ καθορισμού, οι ψηφιακές συντεταγμένες και οι λόγοι μη ενεργοποίησης των μη ενεργοποιημένων λατομικών περιοχών.
Β. Τα υφιστάμενα λατομεία αδρανών υλικών ανά Περιφερειακή Ενότητα εντός και εκτός λατομικών περιοχών, η τοποθεσία, το εμβαδόν και οι ψηφιακές συντεταγμένες καθορισμού αυτών.
Γ. Οι εξετασθείσες περιοχές από τις αντίστοιχες Επιτροπές Καθορισμού Λατομικών Περιοχών για τα προηγούμενα έτη, οι ψηφιακές συντεταγμένες εντοπισμού των και οι λόγοι απόρριψης όσων εξ αυτών δεν κρίθηκαν κατάλληλες για λατομικές περιοχές.
Δ. Τα υφιστάμενα πλην αδρανών λατομεία, όπως λατομεία μαρμάρου, σχιστολιθικών πλακών, αργίλου, γύψου κ.α., ανά Περιφερειακή Ενότητα, η τοποθεσία και το εμβαδόν αυτών.
- Ψηφιακούς χάρτες στο Google Earth, όπου:
Α. Απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα στοιχεία που παρατίθενται στους παραπάνω πίνακες excel που αφορούν λατομικές περιοχές ενεργοποιημένες η μη, λατομεία αδρανών υλικών, εξετασθείσες περιοχές και «λοιπά» λατομεία, σε ένα σύστημα ψηφιακών χαρτών Google Earth σε αρχεία ΚΜL
Β. Το σύστημα παρέχει την δυνατότητα αυτόματης εύρεσης και απεικόνισης της τοποθεσίας και της έκτασης που καταλαμβάνει κάθε λατομική περιοχή ή λατομείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την αναγκαία προϋπόθεση της ύπαρξης εγκατάστασης του Google Earth στον υπολογιστή. Με την κατάλληλη επιλογή στα αντίστοιχα προτεινόμενα, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει στον ψηφιακό χάρτη την αντίστοιχη χαρακτηρισμένη περιοχή.
- Ψηφιακούς χάρτες σε pdf των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Δ.Ε., όπου έχει σημειωθεί η θέση όλων των λατομικών περιοχών ενεργοποιημένων ή μη και των λατομείων, όπως αναφέρονται στους προαναφερόμενους πίνακες excel.
Όλα τα παραπάνω πρόκειται να αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Παράλληλα, εντός των ημερών ξεκινάει και η διαδικασία καθορισμού λατομικών ζωνών στη Δυτική Ελλάδα, που ήταν από τα βασικά αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής προς το Υπουργείο Ενέργειας/Περιβάλλοντος. Ο καθορισμός των λατομικών ζωνών θα διευκρινίσει ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για εξόρυξη αδρανών υλικών, και παράλληλα θα διασφαλίσει περιοχές με αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καθιερώνοντας αυστηρά πλαίσια για την τοπική ανθρωπογεωγραφία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]