FOLLOW US: facebook twitter

Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Πύργου και της γερμανικής πόλης Molln

Ημερομηνία: 27-03-2023 | Συντάκτης:
  • Η αρχή μιας ισχυρής φιλίας

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική Τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Πύργου και της γερμανικής πόλης Molln το απόγευμα της Κυριακής (26/3/2023) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου Β’, αιρετών, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και πολιτών.

Το Σύμφωνο Αδελφοποίησης υπέγραψε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Δήμαρχος της πόλης Mölln Ingo Schaper, σύμφωνα με την απόφαση 93/22 που είχε λάβει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Mölln στις 24/2/2022. Συνδετικός «κρίκος» των δύο πόλεων είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκος. Με καταγωγή από τον Πύργο, ζει και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της εστίασης στην πόλη Mölln τα τελευταία 35 χρόνια. Η ενασχόλησή του με τα κοινά, τον έχει τοποθετήσει εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο στο Mölln και η μακροχρόνια φιλία του με τον Δήμαρχο Πύργου έγινε θεμέλιος λίθος για να ξεκινήσει και να επισφραγιστεί με την Αδελφοποίηση, μια δυνατή φιλία δύο πόλεων.

Την Αδελφοποίηση  χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος Β’ συγχαίροντας τους δύο Δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια για την πρωτοβουλία τους.

Η εκδήλωση- ξεκίνησε σύμφωνα με το πρωτόκολλο- με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Γιάννη Παπαδημητρίου προς την αποστολή της πόλης Mölln, η οποία εκτός από τους κ.κ. Ingo Schaper και Κωνσταντίνο Μάρκο, αποτελείτο από τους: Urlich Woblick (Πρόεδρος του Δημοτικού Κοινοβουλίου), Jan Wiegels (πρώην Δήμαρχος), και Horst Kulh (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην πόλη Molln), ενώ ο Dr. Mathias Esche (Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPO στην πόλη Molln), ο οποίος είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στον Πύργο, απουσίαζε λόγω προσωπικού κωλύματος.

“Πολιτικό εργαλείο και συνεργασία λαών”

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον  θεσμό της αδελφοποίησης εντός Ε.Ε. , ως μια μορφή ήπιας διπλωματίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο για συνεργασία σε σημαντικά θέματα. «Η συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, προσφέρει την ευκαιρία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο να λάβουν μέρος σε μια σειρά ανταλλαγής απόψεων, προκειμένου να αυξηθούν οι γνώσεις των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, της εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πόλεις που διαθέτουν ήδη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των πρακτικών αυτών».

Αξίζουμε τις ευκαιρίες

  • Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργική συνύπαρξη και τη φιλία που υπάρχει διαχρονικά με το γερμανικό λαό, που έχουν ξεπεράσει κάθε εμπόδιο του παρελθόντος. Μίλησε για την αναγεννησιακή εικόνα της πόλης Mölln, αναφέρθηκε στην φιλία του με τον κ. Μάρκο  τονίζοντας ότι η αδελφοποίηση «μας δίνει το πλεονέκτημα να υποβάλλουμε προτάσεις σε Ευρωπαϊκά προγράμματα».

Με αφορμή την ημερομηνία, που που πριν από τριάντα χρόνια, το 1993, ο Πύργος δέχτηκε το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου τόνισε: «Σήμερα δίνουμε ένα ισχυρό αντίδοτο αισιοδοξίας, ότι η ζωή συνεχίζεται, έχει προκλήσεις, έχουμε δυνατότητες, ευκαιρίες και αξίζουμε! Δεν χρειάζεται παραίτηση και φυγή από τα προβλήματα. Όπως είχε πει ο Μπρεχτ “αν κάνεις έναν αγώνα μπορεί και να χάσεις. Αν δεν κάνεις έχεις ήδη χάσει”. Και εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο».

Αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις

Ο Δήμαρχος της Mölln, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εικόνα της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πιο καθαρή και από τη δική μου». Ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον Δήμαρχο για την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία που όπως τόνισε, άρμοζε σε υποδοχή αρχηγού κράτους. Ο κ. Ingo Schaper «σύστησε» στους παρευρισκόμενους την πόλη του και την ιστορία της και κατέληξε λέγοντας πως «η σοφία και η αυτογνωσία είναι μια εξαιρετική βάση για μια φιλία, όπως αυτή που εδραιώνεται με την Αδελφοποίηση. Εύχομαι η φιλία των πόλεων μας να ευδοκιμήσει, να φέρει κοντά πολλούς πολίτες με αλληλοσεβασμό και εκτίμηση».

Τέλος το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος όπου αναφέρθηκε στη βιομηχανική συσχέτιση με τη Γερμανία και την τεχνογνωσία που έχουν προσφέρει.

Αμέσως μετά ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος