FOLLOW US: facebook twitter

“Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τα σπιτια και τις περιουσίες μας”

Ημερομηνία: 23-02-2023 | Συντάκτης:

Την Πέμπτη 26 Γενάρη συνεδρίασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της δυνατότητας των λεγόμενων funds να επισπεύδουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής περιουσίας. Μετά από δεκαπέντε ημέρες κατέληξε στην γνωστή σε όλους μας απαράδεκτη απόφαση.

Πρωτόγνωρο ρεκόρ ταχύτητας για τον Άρειο Πάγο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης εξαρτάται άμεσα από τον ενδιαφερόμενο και εδώ έχουμε να κάνουμε με τράπεζες, όχι με έναν απλό πολίτη (ο οποίος θα έβλεπε απόφαση μετά από χρόνια, όχι μέρες). Η επικίνδυνη απόφαση της πλειοψηφίας του Αρείου Πάγου που δίνει το πράσινο φως για την διενέργεια περίπου επτακοσίων χιλιάδων πλειστηριασμών, δεν δημιουργεί κάποια έκπληξη, καθώς αυτή βασίζεται σε ένα ήδη υπάρχον και απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο.

Ποιος όμως ψήφισε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο; Ποιος είναι υπεύθυνος για το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν σε επτακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά; Η εξαγορά και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τα funds θεσπίστηκε αρχικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον νόμο 4354/2015, τον οποίο στη συνέχεια διατήρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ως αναγκαίο συμπλήρωμα και τον νέο Πτωχευτικό Νόμο. Βλέπουμε για ακόμα μία φορά ότι το αντιλαϊκό αυτό κράτος και οι άδικοι νόμοι του έχουν μία συνέχεια, μία σύνδεση, ανεξάρτητα από εναλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων. Όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μπροστά στο δίλλημα να χάσουν οι τράπεζες ή οι λαϊκές οικογένειες, απαντούσαν ομόφωνα να χάσουν οι δεύτερες, ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών. Για αυτό βλέπουμε τους υπουργούς της Κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους να υπερασπίζονται τους πλειστηριασμούς μέχρι τελικής πτώσης και να κουνάνε το δάκτυλο σε όσους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Για αυτό ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε «σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί» αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μόνο 25.000 πλειστηριασμούς το χρόνο, δηλαδή περίπου 100.000 συνανθρώπους μας να πετάγονται στο δρόμο και να μην ιδρώνει κανενός το αυτί. Για αυτό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ –ΠΑΣΟΚ ξεχνάνε ότι από κοινού ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο που αποδέχονταν να δοθούν τα «κόκκινα» δάνεια στα Funds. Για αυτό ο Βουλευτής και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό έχουν επιλεκτική μνήμη και θυμούνται το Νόμο Κατσέλη αλλά ξεχνάνε όλα τα επόμενα που ψήφισαν και έβαλαν στη λαιμητόμο εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Η τελευταία απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που το στεγαστικό αποτελεί οξυμένο ζήτημα για την πλειοψηφία των πολιτών. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, όπως και οι τιμές αγοράς κατοικιών. Τον 21ο αιώνα, εν έτει 2023, η στέγαση αντί να αποτελεί ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους μας, έχει φτάσει να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια για συγκεκριμένους τυχερούς.

Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα πλειστηριασμών, με μία πρωτόγνωρη επίθεση σε βάρος λαϊκών οικογενειών. Ποιος όμως μπορεί να τις προστατέψει; Οι επίδοξοι «σωτήρες» που ζητάνε ψήφο στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές για να κυβερνήσουν και όλα αυτά τα χρόνια διευκόλυναν πλειστηριασμούς, funds και τράπεζες; Ο λαός χόρτασε από «σωτήρες», ήρθε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η άμεση αποτροπή έξωσης χαμηλοσυνταξιούχου από το σπίτι της, στην Ζωγράφου, μετά από την παρέμβαση γειτόνων, σωματείων, φορέων της περιοχής και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, αποδεικνύει περίτρανα ότι τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο ίδιος ο λαός, με συνοδοιπόρο του ένα δυνατό ΚΚΕ. Οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στην Βουλή και οι παρεμβάσεις του για την προστασία της λαϊκής κατοικίας είναι μόνο ένα κομμάτι της συνολικής προσπάθειας και του αγώνα που δίνει το ΚΚΕ, εντός και εκτός Βουλής, για να αποτρέψει την επίθεση που δέχεται η λαϊκή περιουσία.

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, καλούμε τον λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στους πλειστηριασμούς που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, να προστατεύσει την λαϊκή περιουσία του από τα αρπακτικά των funds και να απαιτήσει τη διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών. Τέρμα οι κυβερνητικοί «σωτήρες». Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ.

Βησσαρίων Πολύδωρος

Μέλος της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ και Γ. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος