FOLLOW US: facebook twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ξυλόσομπες

Ημερομηνία: 08-11-2022 | Συντάκτης:

Οι ξυλόσομπες  λόγω της ενεργειακής κρίσης, τείνουν να γίνουν η αγαπημένη επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών για λόγους οικονομίας. Οι ξύλινες σόμπες είναι εύκολο στη χρήση και δεν απαιτούν προσπάθειες ή σύνθετες εγκαταστάσεις. Απαιτούν μόνο μια έξοδο καπνού.

Οι καλύτερες ξύλινες σόμπες στην αγορά είναι αυτές που, ανάλογα με το σχεδιασμό, την ισχύ και την αισθητική, έχουν καλύτερη αναλογία ποιότητας / τιμής. Η καλύτερη ξυλόσομπα δεν είναι η πιο ακριβή ή αυτή με την καλύτερη μάρκα, αλλά αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα. Είναι άχρηστο να έχουμε σόμπα με καλή μάρκα, εάν δεν ικανοποιεί καλά την ανάγκη μας.

Για να γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη για μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες μας.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη σόμπα σε καθημερινή βάση, είναι καλύτερα να καταφεύγουμε σε μια κουζίνα υψηλής ποιότητας. Αυτά έχουν υψηλή απόδοση που θα μας αφήσει καλές οικονομίες. Οι καλύτερες σόμπες είναι αυτές που έχουν την υψηλότερη απόδοση και πολύ εξελιγμένα σχέδια.

Ξύλινη σόμπα με φούρνο

Οι ξυλόσομπες με φούρνο έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν θέρμανση μέσω ακτινοβολίας και μεταφοράς, καθώς και να μαγειρεύουν. Αυτό είναι δυνατό χάρη σε έναν μεγάλο φούρνο από ανοξείδωτο χάλυβα που έχει εγκατασταθεί.

H σόμπα είναι σχεδιασμένη με ατσάλινο υλικό πάχους 5 mm για να εγγυηθεί μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Η σχάρα καύσης είναι επίσης ενσωματωμένη. Ο φούρνος διαθέτει θερμόμετρο και αρκετή χωρητικότητα για να ψήνει ψητά. Διαθέτει συρτάρι συλλογής τέφρας όπου ο αέρας που εισέρχεται και εξέρχεται από το κύκλωμα μπορεί επίσης να ρυθμιστεί.

Η μπροστινή πόρτα ενσωματώνει ένα γυάλινο κεραμικό γυαλί ανθεκτικό στους 900 ° C με ειδική κεραμική θωράκιση από ανοξείδωτο ατσάλι και δευτερεύουσα είσοδο αέρα που βελτιώνει την καύση.

Υπαίθριες σόμπες ξύλου

Αν και οι σόμπες συχνά συνδέονται με τη θέρμανση σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιείται επίσης σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ιδανικά για θέρμανση βεράντες και μικρά δωμάτια που προστατεύονται από το κρύο.

Για να κάνουμε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο πιο ευχάριστο, θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τη βεράντα, τον κήπο ή το αίθριό μας όλο το χρόνο. Μπορούμε να βρούμε στοιχεία από σκουριασμένο σίδερο, σφυρήλατο σίδερο και λαμαρίνα.

Μας δίνουν επίσης το ζεστό άρωμα καμένου ξύλου και μας βοηθούν να κερδίσουμε σε αγροτικό στιλ.

Τύποι ξύλινων σόμπων: χάλυβας, χυτοσίδηρος ή πυρίμαχο υλικό

Υπάρχουν τρεις τύποι ξυλόσομπες ανάλογα με το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένα.

Λιωμένο σίδερο

Πρώτα έχουμε χυτοσίδηρο. Είναι βαρύτερα, καθώς είναι ανθεκτικό υλικό και είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθεί. Ωστόσο, η απόδοσή του είναι καλύτερη καθώς έχει εξαιρετική θερμική αδράνεια και μεταδίδει θερμότητα πιο ομοιόμορφα.

Χάλυβα

Οι χαλύβδινες σόμπες είναι ελαφρύτερες και ευκολότερες στην εγκατάσταση. Συνήθως είναι φθηνότερα από τα προηγούμενα και παρόλο που έχουν καλή αύξηση της θερμοκρασίας, είναι λιγότερο αποτελεσματική θέρμανση.

Διαθλαστικό υλικό

Είναι πιο ογκώδη και έχουν αυτονομία έως και 20 ώρες. Έχοντας κατασκευαστεί με πυρίμαχο υλικό, είναι σε θέση να διατηρούν καλύτερα τη θερμότητα και να την διανέμουν πιο αποτελεσματικά. Έχουν υψηλή απόδοση και ισχυρή ακτινοβολία.

Πώς να φτιάξετε ξύλινες σόμπες

Για εκείνους τους handymen που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους ξυλόσομπα, εδώ θα παρέχουμε όλα τα απαραίτητα υλικά και θα το εξηγήσουμε βήμα προς βήμα.

Πρώτα, χρειάζεστε τα ακόλουθα υλικά:

  • Πηλός
  • Αρένα
  • Τούβλα
  • Μάλλα
  • Σπάτουλα
  • Επίπεδο
  • Καμένο λάδι
  • Σωλήνες
  • Μαγειρικά πιάτα

Τώρα εξηγούμε βήμα προς βήμα τι να κάνουμε:

  1. Πρέπει να καθαρίσουμε την περιοχή όπου πρόκειται να φτιάξουμε τη σόμπα καλά ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.
  2. Τα τούβλα τοποθετούνται για να κάνουν τη βάση. Για να τα κολλήσετε, Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα 20% πηλού και 80% άμμου.
  3. Όταν η βάση είναι πλήρως κατασκευασμένη, θα τοποθετήσουμε ένα συγκολλημένο πλέγμα για να δημιουργήσουμε μια καμάρα. Οι ράβδοι του κρεβατιού χρησιμοποιούνται για να βάλουμε αυτό που θέλουμε να μαγειρέψουμε.
  4. Ευθυγραμμίσαμε το εσωτερικό του πλέγματος με περισσότερα τούβλα.
  5. Δημιουργούμε μια επίπεδη βάση που θα χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε αργότερα.
  6. Εφαρμόζουμε ένα στρώμα 3 εκατοστών από πηλό και άμμο και το εξισώνουμε.
  7. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, εγκαθιστούμε τους σωλήνες και τις συνδέσεις μέσω των οποίων θα βγει ο καπνός καύσης.
  8. Αφήνουμε τα πάντα να στεγνώσουν για δύο ημέρες και θα έχουμε τη σόμπα μας έτοιμη να φτιάξει γεύματα.

Πώς να εγκαταστήσω

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα βήματα για την εγκατάσταση της ξυλόσομπας σας και ότι όλα είναι σωστά. Εδώ εξηγούμε βήμα προς βήμα.

  1. Αποφασίστε σε ποια περιοχή πρόκειται να το εγκαταστήσετε. Το καλύτερο μέρος για να εγκαταστήσετε μια ξυλόσομπα είναι εκείνη η περιοχή του σπιτιού που κατοικείται περισσότερο και χρειάζεται περισσότερη θερμότητα.
  2. Βάλτε ένα υλικό κάτω και πίσω από τη σόμπα που δεν είναι εύφλεκτο για να μας προστατεύσει από οποιοδήποτε ατύχημα. Πρέπει να σεβαστούμε περίπου 40 εκατοστά χώρου μεταξύ της σόμπας και του τοίχου.
  3. Συνδέουμε το σωλήνα καμινάδας που θα αποβάλει τους καπνούς στη σόμπα.

Η εγκατάσταση μιας ξυλόσομπας είναι σχετικά απλή. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε να καλέσετε επαγγελματίες για να σας βοηθήσουν να το κάνετε ακόμα κι αν είναι κάτι πιο ακριβό. Είναι πάντα καλύτερο να επενδύετε στην ασφάλεια.

Συντήρηση ξυλόσομπας

Οι ξύλινες σόμπες απαιτούν τακτική συντήρηση και καθαρισμό για να εξασφαλίσουν καλή κατάσταση, ασφάλεια και μέγιστη απόδοση.

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι αρθρώσεις. Πρέπει να καθαρίζονται και να ελέγχονται περιοδικά. Εάν δεν είναι εντελώς στεγανές, πρέπει να αντικατασταθούν.
  • Το ποτήρι του φούρνου πρέπει να καθαριστεί αποτρέψτε τη συσσώρευση λεκέδων αιθάλης. Το πιο χρήσιμο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί εμποτισμένο με στάχτη.
  • Οι πλάκες στο θάλαμο καύσης φοριούνται φυσικά μετά από συνεχή χρήση. Επομένως, ανάλογα με τη χρήση που δίνουμε και τη συχνότητα, θα πρέπει να αγοράσουμε άλλο.
  • Ο δίσκος τέφρας πρέπει να αδειάσει, αν και είναι πιο αποτελεσματικό να αφήσετε ένα λεπτό στρώμα του στο κάτω μέρος.
  • Για να καθαρίσετε το εξωτερικό της σόμπας, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα ή στεγνό πανί. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή διαλύτες, καθώς καταστρέφουν το χρώμα

Μαθήματα καυσόξυλου

Τέλος, ανάλογα με την ανάγκη και τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τη σόμπα μας, θα χρησιμοποιήσουμε έναν τύπο καυσόξυλου ή άλλου. Πριν διαφοροποιήσετε ποια είναι τα καλύτερα καυσόξυλα, πρέπει να αναφερθεί ότι πρέπει να είναι πολύ στεγνό.

Διακρίνουμε δύο τύπους καυσόξυλων, σκληρούς και μαλακούς. Το μαλακό ξύλο συνήθως δεν είναι χρήσιμο επειδή είναι πιο φρέσκο ​​και δεν παράγει καλή καύση. Η θερμιδική του αξία είναι χαμηλότερη και επίσης δεν μας βοηθά να αποκτήσουμε καλά μπισκότα στην κουζίνα.

Μεταξύ της υψηλής ποιότητας σκληρού ξύλου που βρίσκουμε:

  • Δρυς καυσόξυλα. Είναι ένα από τα πιο σκληρά καυσόξυλα που υπάρχουν. Έχει μεγάλη συνέπεια και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα κάρβουνα που μας δίνει για μαγείρεμα είναι πολύ καλά. Είναι ιδανικά για μπάρμπεκιου και εστιατόρια.
  • Ελαιόλαδο. Αυτό το καυσόξυλο κάνει μια πιο κατάλληλη φλόγα για θέρμανση.
  • Αμύγδαλο, δρυς, χαρουπιά και καυσόξυλα πορτοκαλιού. Όλα έχουν μεγάλη σκληρότητα και συνέπεια, γι ‘αυτό θεωρούνται καλής ποιότητας.

Με αυτές τις πληροφορίες θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με όλα όσα σχετίζονται με ξύλινες σόμπες και να μάθετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς

πηγή: renovablesverdes.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος