FOLLOW US: facebook twitter

Οι «ζώνες των 800 μέτρων» καθυστερούν τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 08-12-2020 | Συντάκτης:
Η καθυστέρηση από τους δήμους αυξάνει τη γραφειοκρατία

«Παγωμένοι» παραμένουν για σχεδόν ενάμιση χρόνο οι δασικοί χάρτες, καθώς από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος η διαδικασία δεν έχει ξεμπλοκάρει επί της ουσίας. Οι διοικητικές πράξεις που με απόφαση Χατζηδάκη θα ενσωματωθούν αυτόματα χωρίς να εξεταστούν οι σχετικές αντιρρήσεις, ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί στους ηλεκτρονικούς χάρτες. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις λεγόμενες «ζώνες των 800 μέτρων», για τις οποίες υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Παρότι από το 2017 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες από την αρμόδια εταιρεία που είχε το είχε αναλάβει, οι δήμοι ακόμα δεν έχουν προβεί στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες σε κάθε οικισμό ποιο κομμάτι είναι δασικό και ποιο όχι, προκειμένου να προχωρήσουν σε πιθανή υποβολή αντιρρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Ηλεία έχει αποτυπωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μόλις μία περιοχή στο Κούμανι Αρχαίας Ολυμπίας με ιώδες περίγραμμα. Όλος ο υπόλοιπος νομός παραμένει σε προσωρινή κατάσταση, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να καταφεύγουν αναγκαστικά στην παλιά διαδικασία προς τα δασαρχεία, δημιουργώντας νέο «κύμα» γραφειοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σοβαρή παράμετρο της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, διότι αφορά το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων και σε πολλές περιοχές είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αμφισβητήσεις από την πλευρά των πολιτών.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών στις «ζώνες» των 800 μέτρων επιβαρύνει τις υπηρεσίες και τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Μια μεγάλη εκκρεμότητα όσον αφορά τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, είναι οι ζώνες των 800 μέτρων. Οι δήμοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα σχέδια των οικισμών, ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν εικόνα μέσω των ηλεκτρονικών χαρτών, με συνέπεια να αναγκάζονται να καταφύγουν στη διαδικασία του παλαιού καθεστώτος των διοικητικών πράξεων χαρακτηρισμού του άρθρου 14 του ν.998/79 με κόστος σε χρήματα και χρόνο για τους πολίτες», τόνισε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος