FOLLOW US: facebook twitter

Οι βασικές αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ημερομηνία: 05-12-2022 | Συντάκτης:

Τι αλλάζει για πολίτες και γιατρούς

Ριζικές αλλαγές  αναμένεται να δουν το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία οι πολίτες μετά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Οι αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, φέρνει ανατροπές στα νοσοκομεία και την περίθαλψη και οι ασθενείς θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.

Η βασικότερη αλλαγή στο ΕΣΥ που θα ξεκινήσει άμεσα να εφαρμόζεται μόλις  εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις αφορά  στα  ιδιωτικά  ιατρεία και  ιδιωτικά χειρουργεία που θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Έτσι οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν άμεσα, καθώς το επιχείρημα θα είναι  πως υπάρχει μεγάλη αναμονή στο ΕΣΥ.

Ειδικευόμενοι γιατροί υπό συνεχή μετακίνηση

Ακόμη και περιφέρεια θα πρέπει να αλλάζουν οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί προκειμένου να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

 Άλλωστε σύμφωνα με το σχετικό άρθρο οι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν το σύνολο της εκπαίδευσης ακόμη και σε άλλη Περιφέρεια.

Καθηγητές με …επιπλέον προνόμια

 Εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ελεύθερα θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και να εργάζονται γενικότερα σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία, οι πανεπιστημιακοί γιατροί με το ψηφισθέν νομοσχέδιο Γκάγκα.

Μέχρι σήμερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από άδεια του πανεπιστημίου κόβοντας αποδείξεις στο νοσοκομείο.

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε άρθρο βάση του οποίου σε απομακρυσμένες περιοχές όταν υπάρχουν οι λεγόμενες άγονες θέσεις, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών αλλά δεν έχουν καλυφθεί, θα μπορούν ιδιώτες με μερική απασχόληση να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Όμως με τη λύση που δίνεται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, δημιουργούνται και γιατροί δύο ταχυτήτων: Εκείνοι που θα είναι του ΕΣΥ και θα πληρώνονται με ελάχιστα ποσά και οι ιδιώτες που θα λαμβάνουν διπλό μισθό με τη μερική απασχόληση.

Μεταφορές ασθενών και με ιδιωτικό ΕΚΑΒ

Κατά τα άλλα ο νέος νόμος βάζει ξεκάθαρα και ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα στον τομέα των μεταφορών των ασθενών, και είναι άγνωστο εάν στο μέλλον θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για τα μεγάλα νοσοκομεία

Με βάση το νόμο κάθε μεγάλο νοσοκομείο θα αποκτήσει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ειδικότερα σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος