FOLLOW US: facebook twitter

Οι «ύποπτες» πυρκαγιές και τα ασαφή κίνητρα

Ημερομηνία: 29-07-2020 | Συντάκτης:

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των μικτών κλιμακίων Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), προκειμένου να εξακριβωθούν οι αιτίες του σερί πυρκαγιών και να εντοπιστούν οι πιθανοί υπαίτιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», στελέχη της Πυροσβεστικής θεωρούν δεδομένο τον εκ προθέσεως εμπρησμό στην περιοχή του Κλινδιά και ήδη συλλέγουν και επεξεργάζονται στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσον αφορά την πυρκαγιά στα Καλυβάκια, οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν το ίδιο, ωστόσο από χθες προέκυψαν νέα στοιχεία που μαρτυρούν σοβαρή αμέλεια, καθώς είναι πιθανό να τελέστηκε υπαίθρια δραστηριότητα απαγορευτική για αυτήν την περίοδο. Όσον αφορά τη φωτιά στο Καλλίκωμο, οι έρευνες συνεχίζονται καθώς έχουν ληφθεί καταθέσεις και έχει σχηματιστεί μια πρώτη λίστα υπόπτων.

Τα κίνητρα των εμπρηστών παραμένουν ασαφή, αφού όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής στην «Πρωινή», η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να είναι κάτι πολύ απλοϊκό έως ξεκάθαρα ιδιοτελές.

«Οι κατά καιρούς έρευνες μας έχουν δώσει ασυνήθιστα ευρήματα. Πριν από δέκα χρόνια ερευνούσαμε 15 πυρκαγιές σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και αποδείχθηκε ότι ήταν απόρροια της διάλυσης μιας στενής προσωπικής σχέσης. Σε άλλες περιπτώσεις μάς εχουν πει συλληφθέντες ότι τους αρέσει να βλέπουν τη φωτιά ή τα πυροσβεστικά να περνούν. Τα κίνητρα ποικίλλουν, δεν είναι μόνο αυτά που συνήθως εικάζουμε, δηλαδή οικονομικής φύσης, που μπορεί να προκύψουν από κτηματικές διαφορές», επισημάνθηκε στην «Πρωινή».

Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο νομός είναι θωρακισμένος και σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και εγκυμονεί κινδύνους και η παραμικρή χαλάρωση.

Γρήγορες αποζημιώσεις σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους ζήτησε ο Κατρίνης

Τα προβλήματα των παραγωγών της Ηλείας έθεσε ο κ. Μιχάλης Κατρίνης στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση την κλιματική αλλαγή και τα σύγχρονα δεδομένα, ενώ αναφέρθηκε στον πρόσφατο καύσωνα που έπληξε τα ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, χωρίς ποτέ ο ΕΛΓΑ να τις εντάξει στις περιπτώσεις που χρήζουν αποζημίωσης.

Επανέφερε το θέμα της αδικίας στην αποζημίωση των ΠΣΕΑ (του 2013 και μετά στη περιοχή των Μακρισίων και Καλυβακίων, ενώ ζήτησε από τον κ. Βορίδη να διερευνήσει αν παρόμοιες ζημιές σε καλλιέργειες αποζημιώνονται διαφορετικά μεταξύ όμορων νομών.

Έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων, της ένταξης νέων κινδύνων και της επέκτασης της χρονικής περιόδου κάλυψης, ενώ ζήτησε νέα μέτρα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, και την ένταξη της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής και της μειωμένης καρπόδεσης λόγω συνδυασμού λοιπών δυσμενών αιτιών για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα καρποφόρα δέντρα στο στάδιο της ανθοφορίας.

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τον παριστάμενο κ. Βορίδη να επισπεύσει τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, όπως έχει ανακοινώσει, αλλά και να αποζημιώσει άμεσα τους πατατοπαραγωγούς, καρπουζοπαραγωγούς και παραγωγούς ντομάτας που υφίστανται τις συνέπειες της διαταραχής της αγοράς λόγω covid-19, όπως και άλλους παραγωγούς κηπευτικών που επλήγησαν από την πανδημία και στους οποίους ο κ. Βορίδης δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του.

Τέλος ο Ηλείος βουλευτής, αφού τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανασυγκρότηση της χώρας, υπενθύμισε στους βουλευτές της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του το 2010 προχώρησε στον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ και τη ρύθμιση των χρεών που κληροδότησε (πάνω από 3 δις) η καταστροφική πενταετία Καραμανλή.

Σήμερα ορθώς ο κ. Βορίδης ενεργοποιεί το νόμο του ΠΑΣΟΚ και ενισχύει τον ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια, αλλά τότε ΝΔ-Σύριζα ζούσαν τον αντιμνημονιακό τους μύθο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Συνεδρίαση ΝΟΔΕ Ηλείας για τις πυρκαγιές

Τα νέα  προβλήματα και οι συνθήκες που επικράτησαν στην Ηλεία μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αποτέλεσε – μαζί με τα θέματα της πολιτικής– επικαιρότητας το αντικείμενο συζήτησης, αλλά και έντονου προβληματισμού κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ηλείας. Στο θέμα των πυρκαγιών ειδικότερα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος της  ΔΕΕΠ Χρήστος Γαβράς ο οποίος και είχε αναλυτική ενημέρωση για το τι είχε συμβεί, και τόνισε ότι όλα τα στελέχη της ΝΟΔΕ όπως και γενικότερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος στο Νομό θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων, και στη βάση αυτή να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθούν ακολούθως, οι πληγείσες περιοχές που κάηκαν. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος που έκανε αναλυτική αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η

πολιτευτής της ΝΔ Μαριάννα Σταθοπούλου που μίλησε για επίκαιρα τοπικά ζητήματα πολλά από τα οποία συνδέονται και με τα προβλήματα που δημιούργησε ο  Covid – 19

Στο κάλεσμα της ΔΕΕΠ ανταποκρίθηκε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Γιώργος Σύρμος ο οποίος αναφέρθηκε σε δράσεις, παρεμβάσεις και στόχους που είχε θέσει η Περιφέρεια, και στους άξονες που ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, έχει οριοθετήσει για μια αναπτυξιακή τροχιά παρά τις δυσκολίες. Παρευρέθηκε επίσης και η τομεάρχης της ΝΔ Πηνελόπη Μωυσιάδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος