FOLLOW US: facebook twitter

Οι τουριστικές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Της  Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Είναι αναγκαίος ο εμπλουτισμός και η συνεχής ανανέωση του τουριστικού προϊόντος της Ηλείας»

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία άφησε βαθύ αποτύπωμα στην τουριστική δραστηριότητα παγκοσμίως, ο τουρισμός σταδιακά ανακάμπτει. Στη χώρα μας, ίσως όχι στο βαθμό που βλέπουμε σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα την Πορτογαλία ή την Ισπανία, όμως η αδήριτη ανάγκη των πολιτών σε όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν μετά από τους ασφυκτικούς περιορισμούς που όλοι βιώσαμε βοηθούν ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αλλάζουν σημαντικά οι συμπεριφορές και τα καταναλωτικά πρότυπα των τουριστών, δημιουργούνται νέες ανάγκες και απαιτούνται νέες υποδομές. Και αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

 Έχουμε υποχρέωση να διαβάσουμε τα μηνύματα της παγκόσμιας αγοράς και να προχωρήσουμε στον στρατηγικό ανασχεδιασμό της τουριστικής προσφοράς και στόχευσης της ζήτησης στο πλήθος των τουριστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα μας.

Ειδικότερα για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας η τουριστική ανάπτυξη περιορίζεται στην ανάδειξη μεμονωμένων περιοχών και μορφών τουρισμού, ενώ είναι εμφανής η απουσία ενιαίων δικτύων τουριστικού ενδιαφέροντος με έμφαση στις θεματικές μορφές τουρισμού. Ο νομός Ηλείας δεν είναι μόνο το λιμάνι του Κατάκολου για την κρουαζιέρα, ούτε η αρχαία Ολυμπία, παρά το ισχυρό brand name  που αυτή διαθέτει. Είναι αναγκαίος ο εμπλουτισμός και η συνεχής ανανέωση του τουριστικού προϊόντος με επιπλέον δραστηριότητες που θα ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και ενδιαφέροντα των περιηγητών.

Ο Θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός και θεραπευτικός τουρισμός με επίκεντρο την Κυλλήνη, τον Καϊάφα και το Κουνουπέλι, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το δάσος της Στροφυλιάς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας είναι μερικές από τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Ηλείας προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων.

Σήμερα, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας, οφείλουμε να προχωρήσουμε στον ανασχεδιασμό της στρατηγικής για τον τουρισμό στη χώρα μας βασιζόμενοι σε τρεις βασικούς άξονες.

1.           Βιώσιμη

2.           Ευφυή

3.           Χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

Σήμερα το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης κάθε άλλο παρά βιώσιμο είναι. Παρατηρούμε υψηλή συγκέντρωση σε μικρές χωρικές ενότητες τους θερινούς μήνες, σε καταλύματα που σε πολλές περιπτώσεις είναι ενεργοβόρα και ρυπογόνα. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τουρισμού σε συνδυασμό με την αποδοτικότητά του, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που αφορούν στην οικονομική ευρωστία του τουρισμού, στην περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση και την κοινωνική συνοχή στον προορισμό.

Απαιτείται τεχνολογική ετοιμότητα, ευφυής ανάπτυξη. Τα κανάλια διανομής, οι κύριες πλατφόρμες κρατήσεων η οργάνωση των DMO, ή ακόμη περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα η χρήση νέων τεχνολογιών είναι πεδία στα οποία οι εκθέσεις επιχειρηματικότητας μας χαρακτηρίζουν ως απλούς ακόλουθους.

Χρειαζόμαστε τουριστική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτείται ένα masterplan προσβασιμότητας και εκπαίδευσης σε μια αγορά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η επόμενη ημέρα είναι μια νέα εποχή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για υποδομές-υπηρεσίες, μεταφορές και δίκτυα με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων ώστε να οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και άρα δίκαιης τουριστικής ανάπτυξης.

Να επενδύσουμε σε «πράσινες» υποδομές που ενισχύουν την προσβασιμότητα και τη λειτουργικότητα των προορισμών. Να αναβαθμίσουμε την τουριστική εκπαίδευση.  Να θωρακίσουμε θεσμικά το Υπουργείο Τουρισμού για την διασύνδεση της τουριστικής πολιτικής με τους άλλους τομείς και να δημιουργήσουμε έναν ενεργό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό. Και φυσικά να θωρακίσουμε ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την καρδιά της ελληνικής οικονομίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος