FOLLOW US: facebook twitter

Οι τελευταίες υποχρεώσεις των φορολογουμένων έως τις 31 Δεκεμβρίου

Ημερομηνία: 28-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τις φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν από τους φορολογούμενους, έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις σας  υπενθυμίζει σήμερα η Πρωινή. . Μέχρι, λοιπόν, το τέλος της χρονιάς, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως:

1. έως 31.12.18 τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ του 2019, ενώ πάντα δίνεται παράταση λίγων ημερών. Τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενους με το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλομένων τελών.

2. έως τις 31.12.18 οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αν δεν το πράξουν, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, έχει οριστεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

3. έως τις 31.12.18 οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλουν την μηνιαία δόση για τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αποβλέπει στην είσπραξη φόρων συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, προκειμένου να πιάσει τον ετήσιο στόχο για τα έσοδα.

4. έως τις31.12.2018 πραγματοποιείται η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

5. έως τις 31.12.2018 πραγματοποιείται η υποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

6. έως τις 31.12.2018 πραγματοποιείται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και των ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

7. έως 31.12.18 η Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Νοεμβρίου.

Λοιπές υποχρεώσεις έως ?31.12.18?

-Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (Φ.Μ.Υ.), συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (Περιόδου Οκτωβρίου.

-Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Οκτωβρίου).

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν επίσης φροντίσει πιό συγκεκριμένα για τα εξής:

*Υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 01/01/2019?θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες φόρους έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του Φ.Μ.Α που θα επιφέρει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Να σημειωθεί ότι η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ, σε δύο αντίτυπα (ένα για τον υπάλληλο της ΔΟΥ και ένα για βεβαίωση και παράδοση στον συμβαλλόμενο).

*Υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι αποφάσισαν να μην τα κυκλοφορούν από το νέο έτος -με σκοπό την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και, υπό περιπτώσεις, τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης- θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και ?την 31η Δεκεμβρίου 2018?.

Με την έγκαιρη υποβολή (έως τις ?31/12/2018) επιτυγχάνονται τα εξής: 

Επιπλέον, όσοι εξ’ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2010 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2019. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.

-Οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2019. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2020 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.

Οι πινακίδες παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος