FOLLOW US: facebook twitter

«Οι πολίτες πρέπει να προετοιμάσουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους»: Επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή η χθεσινή ημερίδα στον Πύργο με θέμα «Η Ηλεία στο Κτηματολόγιο»

Ημερομηνία: 25-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Ξεκινά η 3η φάση Κτηματογράφησης για 217 προ- Καποδιστριακές τοπικές κοινότητες πλην των ενταγμένων Ο.Τ.Α στο νομό

 

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με στόχο την ολοκληρωμένη  και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την καταγραφή των ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Πύργο. Την ημερίδα που είχε θέμα «Η Ηλεία στο Εθνικό Κτηματολόγιο» συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία η ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ και  ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του συνεδριακού της Νομαρχίας, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα, τέλη του 2018 ή αρχές του 2019, ξεκινά η διαδικασία Κτηματογράφησης στο εναπομένον και μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα  εντάσσονται ταυτόχρονα 217 προ-Καποδιστριακές Τοπικές Κοινότητες εκτός των ήδη ενταγμένων Ο.Τ.Α. (Πύργου, Αμαλιάδας, Λεχαινών, Μανωλάδος, Νέας Μανωλάδος, Αρετής, Αγίου Γεωργίου, Κολιρίου και Λαστεΐκων). Στην Ηλεία πρώτα εντάχθηκαν τα Λεχαινά, Η Αρετή, η Μανωλάδα και Ν. Μανωλάδα, στην επόμενη φάση ο προ Καποδιστριακός δήμος Πύργου και το 2018 ο προ- Καποδιστριακός δήμος Αμαλιάδας και κάποιες κοινότητες του Πύργου όπως τα Λαστέικα, το Κολίρι και ο Άγιος Γεώργιος.

Στην χθεσινή ημερίδα παρέστησαν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του Εθνικού Κτηματολογίου καθώς και της αναδόχου κοινοπραξίας  «K/Ξ ΚΤΗΜΑ 2016 και συγκεκριμένα οι κ.κ  Σ. Λιάρος, Γκόγκος και Ευαγγελοπούλου που αναφέρθηκαν εκτενώς στην ιστορία και την αξία του Κτηματολογίου, στην διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών και σύνταξης των δηλώσεων ιδιοκτησίας που είναι ίσως η σημαντικότερη και κρισιμότερη φάση της Κτηματογράφησης καθώς κάθε μετέπειτα τροποποίηση των αρχικά δηλωθέντων ακινήτων είναι εξαιρετικά δυσχερής για τον πολίτη.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση που έγινε χθες, η 1η γενιά κτηματογράφησης ξεκίνησε πιλοτικά την τετραετία σε 340 προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ με μικρές μελέτες, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, ένας μακρύς ως σήμερα δρόμος, καθώς η σύνταξη του Κτηματολογίου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών.

Όπως τόνισαν στον σύντομο χαιρετισμό τους ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δ. Δημητρουλόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας κ. Χ. Γεωργακόπουλος, αποφάσισαν να διοργανώσουν την συγκεκριμένη ημερίδα με στόχο οι διακεκριμένοι επιστήμονες που παρέστησαν να βοηθήσουν στην επίλυση όλων των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την κατάθεση του φακέλου δήλωσης ιδιοκτησίας, αλλά και  ταυτόχρονα να τεθούν επί τάπητος τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης στις προηγούμενες περιπτώσεις ένταξης περιοχών του νομού μας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και δήμαρχοι του νομού – καθώς και οι δήμοι διαθέτουν ακίνητα που πρέπει να δηλώσουν- και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Α. Καστρινός και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, πολλοί δικηγόροι και, υπάλληλοι δήμων και εμπλεκομένων υπηρεσιών, που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία κτηματογράφησης αλλά και απλοί πολίτες. Όπως τονίστηκε η διαδικασία θα είναι σύντομη, προβλέπεται ότι η κτηματογράφηση θα διαρκέσει ένα τρίμηνο και σημειωτέον μπορεί να χρειαστούν και πρόσθετες διαδικασίες καθώς σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν καν τίτλοι ιδιοκτησίας. Οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι, να ξεκινήσουν τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και όταν ανοίξει η 3η φάση του Κτηματολογίου να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος