FOLLOW US: facebook twitter

Οι πλημμύρες έκαναν θάλασσα τον Κάμπο του Αλφειού

Ημερομηνία: 28-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ανέβηκε η στάθμη των νερών πίσω από τα αναχώματα- Απελπισμένοι οι καλλιεργητές σε Μακρίσια- Καλυβάκια

 

Βυθισμένοι στην απελπισία είναι οι καλλιεργητές σε Μακρίσια και Καλυβάκια αλλά και ευρύτερα στον Κάμπο του Αλφειού. Πέρα από την αναμενόμενη καταστροφή στις καλλιέργειες που βρίσκονται μέσα στην ζώνη της κοίτης του ποταμού, η εικόνα που επικρατεί πίσω από τα αναχώματα στα αγροκτήματα είναι αποκαρδιωτική. Οι παραγωγοί πέρα από την παραγωγή που χάθηκε εκφράζουν φόβους και για το φυτικό κεφάλαιο που παραμένει εδώ και εβδομάδες κάτω από το νερό και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τις ημέρες που έρχονται καθώς ακολουθεί νέα κακοκαιρία με βροχές από την Δευτέρα. Παράπονα υπάρχουν και για κάποια σημεία του ποταμού που έχουν μείνει χωρίς προστασία από αντιπλημμυρικό έργο και εκεί τα ορμητικά νερά “τρώνε” τα κτήματα…

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πορτοκαλεώνες στον κάμπο του Αλφειού. Τόνοι πορτοκαλιού που δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να μαζέψουν επιπλέουν στα πλημμυρισμένα κτήματα της περιοχής

Συνολικά ζητείται παρέμβαση που θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, είτε με καθαρισμό στην ενεργή κοίτη του ποταμού, είτε με ενίσχυση των αναχωμάτων. Να σημειώσουμε πως τμήμα του δρόμου που οδηγεί από τα Μακρίσια προς τα Καλυβάκια έχει καλυφθεί από τα νερά του ποταμού, λόγω της αντιστροφής που δημιουργείται στο σημείο και τα παρακείμενα χωράφια έχουν νερό στο ίδιο ύψος με τη στάθμη του ποταμού…

Κάτοικος των Μακρισίων ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, μίλησε για αυτά που βιώνουν στον κάμπο κάθε χρόνο οι αγρότες. “Κάθε χρόνο το ίδιο γίνεται και την τελευταία στιγμή έρχονται να κοιτάξουν αν θα κόψει το ανάχωμα και θα πνιγούν περιουσίες. Αυτή τη στιγμή έχουν πάθει ζημιά όχι μόνο οι καλλιέργειες μέσα στην κοίτη του ποταμού αλλά και οι έξω. Γιατί είναι ψηλά η στάθμη του ποταμού και τα νερά πάνε στα χωράφια. Δεν είναι αποζημιωμένα αυτά και δεν πρόκειται ούτε ένας παραγωγός να κόψει ένα κιλό πορτοκάλι, γιατί δεν έκανε η Περιφέρεια όλο το έργο στο ανάχωμα. Αν σηκωθεί κι άλλο το νερό και σπάσει το ανάχωμα τι θα γίνει;»

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζόπουλος, τόνισε ότι «Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή στα εσπεριδοειδή. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε θέμα και με το φυτικό κεφάλαιο. Δυστυχώς τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, σημεία που έπρεπε να επισκευαστούν δεν επισκευάστηκαν και η καταστροφή συνεχίζεται. Δε νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε καμία παρέμβαση στον Αλφειό. αν δεν υποχωρήσουν τα νερά δεν μπορεί να γίνει καμία αποκατάσταση.»

Στη μη λειτουργία του αντλιοστασίου Μακρισίων στάθηκε ο Φώτης Γριβάκης. “Το ποτάμι απειλεί κάθε μέρα. Το αντλιοστάσιο είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν λειτουργεί και το ίδιο αντιμετωπίσαμε και πέρυσι. Από τις τρείς αντλίες δουλεύει μόνο η μια. Οι άλλες δύο, η μια δεν δουλεύει και η άλλη έχει εξαφανιστεί. Επισκεφθήκαμε τον αντιπεριφερειάρχη, που μας είπε ότι κάτι θα κάνει και αναμένουμε. Δεν είναι μόνο ότι χάσαμε την παραγωγή από τα πορτοκάλια, χάνουμε και τη δενδροκαλλιέργεια. Σταφίδες, αμπέλια, πορτοκαλιές, όλα αυτά πλέουν μέσα στο νερό. ”.
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να γίνουν σωστές εκτιμήσεις. “Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος. Άνοιξαν τις πόρτες και η ζημιά είναι μεγαλύτερη. Πλημμύρισαν τα περιβόλια και οι σταφίδες σε Μακρίσια και Καλυβάκια. Δεν είναι μόνο τα νερά του Αλφειού, αλλά και αυτά από τα πηγάδια, τις ρεματιές, τους χείμαρρους. Η ζημιά έχει γίνει. Στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα νομίζουν πως πλημμύρισαν τα χωράφια μέσα στην κοίτη του ποταμού. Δεν είναι μόνο αυτά, πλημμύρισαν και τα χωράφια των δύο χωριών. Αυτό μας ενδιαφέρει. Μην έρθουν το Μάρτιο και πουν ότι δεν πάθαμε ζημιά”.

Ο Αλφειός τρώει τα χωράφια σε Άσπρα Σπίτια και Παπαδού

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Άσπρων Σπιτιών Πάνος Γιαννόπουλος, μας μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του « Οι ζημιές είναι τεράστιες στον κάμπο γιατί δεν υπάρχει καμία προστασία από τον ποταμό. Δεν υπάρχουν ούτε φυσικά εμποδια και το ποτάμι παρασύρει κτήματα με ελιές που είναι και υπερυψωμένα. Ακόμα και τώρα που υποχωρεί η στάθμη “κατατρώει” το ποτάμι εκτάσεις, είναι πολλά τα στρέμματα που έχουν χαθεί.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία πλημμύρα γιατί ο κάμπος δεν αντέχει άλλη πίεση.

Αυτό που είδαμε όλοι αυτές τις ημέρες, πέρα από τα έργα που δεν έχουν γίνει, είναι ότι δεν έχει καθαριστεί η κοίτη και τα φερτά υλικά δημιουργούν εμπόδια και προκαλούν καταστροφές. Το ίδιο συμβαίνει και στον ποταμό Ερύμανθο. Έχουμε πολλές ζημιές σε αγροτικούς δρόμους και υδραύλακες και χρειάζονται χρήματα για την αποκατάσταση τους”
κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος