FOLLOW US: facebook twitter

Οι όροι είσπραξης των επιχορηγήσεων

Ημερομηνία: 02-04-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Οικονομική ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων

Τρεις αθλητικές τροπολογίες έφερε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας. Με τις τροπολογίες αυτές ρυθμίζονται μεταξύ άλλων:

-Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, ως και τις 31/05/2021, σε αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες), στους οποίους έχει διοριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο δυνάμει δικαστικής απόφασης ή απόφασης της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας, οι οποίοι έλαβαν ειδική αθλητική αναγνώριση εντός του έτους 2020.

-Καταβάλλονται 4 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ παροχή στα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για τη β’ φάση οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων και αφορά σε περισσότερα από 1.403 σωματεία, που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων από τις 11/12/2020 έως και 31/12/2020. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταβληθεί 9.672.000 ευρώ σε 3.408 σωματεία, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους έως και 10/12/2020.

Αυστηροί όροι

Πάντως, ο Νόμος θέτει αυστηρούς όρους στα ερασιτεχνικά σωματεία για την είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και προϋποθέσεις προς τα πού θα κατευθύνονται αυτά τα χρήματα.

Το ΦΕΚ αναφέρει ότι το ποσό που θα εισπράττουν, θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των φυτωρίων των αθλητικών ομάδων, για την συντήρηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών.

Η καταβολή της επιχορήγησης θα γίνεται δύο φορές το έτος και δε θα είναι σταθερή καθώς θα διαιρείται το ολικό ποσό (19.500.000 ευρώ) κάθε φορά με τα σωματεία που θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Έτσι όσο πιο πολλά σωματεία εγγράφονται στο Μητρώο τόσο το ποσό αυτό θα μειώνετε με τον καιρό. Οι δύο πρώτες δόσεις υπολογίζονται σε 2.000 ευρώ έκαστη.

Οι υποχρεώσεις των σωματείων

– Από το ποσό αυτό θα αφαιρείται 7% (άρθρο 5 παρ.5) ως ποσό στη διοργανώτρια αρχή, για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων (πχ. ΕΠΣ για το ποδόσφαιρο). Η παρακράτηση αυτή λογικά θα γίνεται αυτόματα και θα αποδίδεται στην διοργανώτρια αρχή.

– Τα σωματεία σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.5 θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας). Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές είναι μικρότερο από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται, θα εισπράττουν από την χρηματοδότηση έως του ποσού των εσόδων τους.

– Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών.

– Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες. Αυτή η υποχρέωση θα εντάσσεται στη διαδικασία του άρθρου 83 του Ν.4727/2020 και στην πλατφόρμα mef.diavgeia.gov.gr για τις επιχορηγήσεις άνω των 3.000,00 ευρώ που λαμβάνουν Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιποί μη κερδοσκοπικοί φορείς.

– Και επειδή η εν λόγω χρηματοδότηση είναι έσοδο της αθλητικής ομάδας και επί αυτής τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 2725/1999 θα πρέπει να συντάσσει και ειδικό απολογισμό της διαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων, ο οποίος θα κατατίθεται προς έλεγχο στις αρμόδιες αρχές μαζί με τον ετήσιο απολογισμό-προϋπολογισμό.

Γενικά το σωματείο θα πρέπει επιπροσθέτως να
– Να τηρεί συγκεκριμένα βιβλία που προβλέπονται,
– Να έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ,
– Να έχει εγγραφεί στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων
– Να έχει εναρμονισμένο καταστατικό σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο
– Να τηρεί την ασφαλιστική και φορολογική νομοθεσία,
– Να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ