FOLLOW US: facebook twitter

Οι όμορφες φορολογικές υποσχέσεις… όμορφα καίγονται

Ημερομηνία: 13-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Της Βούλας Κεχαγιά

Οι κυβερνητικές επιλογές στα θέματα φορολογίας και οικονομικής πολιτικής φανερώνουν πως και πάλι οι μεσαίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Η ώρα της αλήθειας πολλές φορές έρχεται πιο σύντομα απ’ όσο κανείς υπολογίζει. Αυτό ισχύει και στην πολιτική, που ενίοτε μιμείται με θράσος τη ζωή. Για τους γνωρίζοντες είναι θέμα χρόνου η αντίδραση της περίφημης μεσαίας τάξης για όσα της έταξαν, αλλά αρνούνται να της δώσουν. Πρωτίστως την αξιοπρέπειά της.

Τις «σημαίες» θεωρητικώς τις σέβονται και τις τιμούν. Δεν στέκονται απλώς να τις κοιτάζουν. Εν προκειμένω η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει να κοιτάζει, αντιθέτως γυρίζει την πλάτη της στη μεσαία τάξη παρότι τη χρησιμοποίησε ως κεντρική προεκλογική σημαία για να κερδίσει τον αντίπαλό της. Οι κυβερνητικές επιλογές στα θέματα φορολογίας και οικονομικής πολιτικής φανερώνουν πως και πάλι οι μεσαίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

– Η υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο έχει ως μεγαλύτερο θύμα της τους μικρομεσαίους. Η διαφαινόμενη εξαίρεση της δαπάνης του ενοικίου από τις συναλλαγές καθιστά αυτομάτως αδύνατο τον στόχο. Οι όποιες φοροελαφρύνσεις ακυρώνονται από παράλληλες κυβερνητικές επιλογές: Από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (που ήδη κατάπιαν τη μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια), την προϋπολογισμένη για το 2020 αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και την επιλογή να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση για τον ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω του μισού εκατομμυρίου. Για να μην ξεχνάμε και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ακόμη όμως και η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κλείνει το μάτι στους λίγους και όχι στους μικρομεσαίους.

– Η μείωση των τεσσάρων μονάδων βοηθά τη μεγάλη κερδοφορία και όχι τις επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Πολλώ μάλλον όταν η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες πήγε περίπατο με το καλημέρα. Σε ό,τι αφορά δε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση βάζει στο 9% τον πρώτο φορολογικό συντελεστή, υπό την προϋπόθεση της κάλυψης του 30% των εισοδημάτων με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Εφόσον βεβαίως αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα έρχονται και τα πέναλτι.

– Οι όμορφες προεκλογικές ιστορίες όμορφα καίγονται. Αργά αργά δηλαδή. Κι αν τώρα το βλέμμα της κοινωνίας που έχει ανησυχίες είναι στραμμένο στο Προσφυγικό, σε ακροδεξιές κορώνες, σε αυταρχικές συμπεριφορές και σε προσπάθειες συγκάλυψης σκανδάλων, κάποια στιγμή θα επικεντρωθεί στην καθημερινότητά της που θα παραμένει ίδια, ίσως και χειρότερη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος