FOLLOW US: facebook twitter

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τον Ρήγα Φεραίο – Καινοτόμα μόνιμη έκθεση σχεδιάζει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
-Δημιουργούμε έναν πόλο ιστορικής συνέχειας, τόνισε ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος

Μόνιμη έκθεση στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα συνδέει θεματικά την Επανάσταση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την υποβολή σχετικής πρόταση για χρηματοδότηση στον κωδικό «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, το θέμα της έκθεσης θα είναι το χρονικό της αναζήτησης της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελλήνιου ιερού της Ολυμπίας μέσα από έργα Περιηγητών, το έργο του Ρήγα και το περιβάλλον της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και μέρος από το σημαντικό υλικό της Γαλλικής αποστολής στο Μοριά που αφορά στην αρχαία Ολυμπία. Ο τίτλος της πράξης ειναι «Αρχαία Ολυμπία: Η ανακάλυψη, η επανάσταση, η ανασκαφή», με προϋπολογισμό  260.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο συνολικός Π/Υ της Πράξης είναι μεγαλύτερος του ποσού χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα, τη διαφορά θα καλύψει o Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

«Η έκθεση θα αποτελέσει έναν νέο πόλο προσέλκυσης επισκεπτών στον Δήμο μας, ανάμεσα στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο των σύγχρονων Αγώνων που υλοποιείται, και θα λειτουργήσει ως σταθμός ιστορικής συνέχειας. Θα περιλαμβάνει χάρτες, αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά σχέδια – γκραβούρες αποτύπωσης και αναπαράστασης μνημείων, καταγραφές και απεικονίσεις φυτών και ζώων, γεωγραφικές -γεωλογικές εκθέσεις και αναφορές, κ.ά. Όλο αυτό το υλικό θα εκτεθεί, αλλά και θα ψηφιοποιηθεί για να είναι διαθέσιμο για κάθε χρήση. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τη στέγαση μιας τέτοιας μόνιμης έκθεσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, για την οποία θα γίνει ιστορική περαιτέρω τεκμηρίωση, θα σχεδιαστούν ερμηνευτικές και εμβυθιστικές εφαρμογές και θα στηθεί σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή», εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε ότι τα πακέτα εργασίας αφορούν στη συλλογή και τεκμηρίωση περιεχομένου, στην ψηφιοποίηση και ανάδειξή του μέσα από διαδραστικά ερμηνευτικά μέσα, στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης στον χώρο του Δημαρχείου και στη δημοσιοποίηση του όλου έργου στο ενδιαφερόμενο κοινό.

«Στην Ελλάδα του 2021, η αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821, συμβάλει στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος