FOLLOW US: facebook twitter

Οι οικογενειακές ΜμE δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα το 2020

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σχεδόν το 30% του εισοδήματός τους έχουν χάσει το 2020 τα νοικοκυριά που τα κύρια έσοδά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, απώλεια πολλαπλάσια αυτής που είχαν το ίδιο διάστημα τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εσόδων μισθούς και συντάξεις. Αν μη τι άλλο το εύρημα αυτό από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ) δείχνει ότι μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου είναι αυτό που «πληρώνει» περισσότερο την πανδημία και κυρίως οι μικρομεσαίοι, αυτοαποασχολούμενοι και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με ένα άλλο στοιχείο της έρευνας που δείχνει αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα δύο άκρα της κατηγοριοποίησης με βάση το εισόδημα, αύξηση δηλαδή των πολύ φτωχών και των πολύ πλούσιων, συνηγορεί στο ότι για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγα χρόνια ο μεγάλος χαμένος της νέας κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, είναι η μεσαία τάξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Marc, το 37,5% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά τους μειώθηκε, έναντι ποσοστού μόλις 8,1% που δήλωσε πως το εισόδημά τους αυξήθηκε. Το 54,3% δήλωσε ότι το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο. Ο μέσος όρος μείωσης εισοδήματος ήταν 34,71%, ενώ συνολικά με βάση την επεξεργασία όλων των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε μεσοσταθμικά το 2020 κατά 11,5%. Το ποσοστό αυτό ωστόσο κρύβει τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που εντοπίζει η έρευνα σε σχέση με την κύρια πηγή εισοδήματος. Ετσι, το 70,9% των νοικοκυριών που δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την επιχειρηματική δραστηριότητα είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται το 2020, έναντι του 39,3% των νοικοκυριών που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και του 24,8% των νοικοκυριών των οποίων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη. Επιπλέον, ο μέσος όρος μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε 27,2%, έναντι 10,5% και 6,8% των νοικοκυριών που δήλωσαν ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό και τη σύνταξη αντιστοίχως.

Οπως επισημαίνει, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών να μην καταφέρει να επαναδραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σημαντικό ποσοστό επιχειρηματιών προς τον άτυπο τομέα της οικονομίας, όπως συνέβη και στη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

Τρίτο lockdown θα φέρει κύμα «λουκέτων» στο εμπόριο

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος μπροστά στο ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλώντας επιδημία «λουκέτων» και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Και αυτό, διότι ο τζίρος που έγινε αυτές τις έντεκα ημέρες που λειτουργούν τα φυσικά καταστήματα σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου, την ώρα, μάλιστα, που συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις και τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά το δεύτερο lockdown θεωρούνται λιγότερο ευνοϊκά σε σύγκριση με αυτά του πρώτου

Αυτό που τόνιζαν τόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις όσο και δημοσίως, επισήμως και ανεπισήμως, είναι ότι προτού προβεί η κυβέρνηση σε απόφαση για νέα αναστολή της δραστηριότητας του λιανεμπορίου στα φυσικά καταστήματα, θα έπρεπε να εξαντληθεί αφενός η αυστηρότητά της σε άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, και αφετέρου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής χρονικών ή/και γεωγραφικών περιορισμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  (σ.σ. τις επόμενες ημέρες θα «τρέξει» σχετική έρευνα από την ΕΣΕΕ) κατά τις πρώτες δέκα ημέρες επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε περίπου 50% του τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος