FOLLOW US: facebook twitter

 «Οι νέες αντικειμενικές εξοντώνουν φορολογικά τους κατοίκους του Πύργου»

Ημερομηνία: 19-01-2023 | Συντάκτης:

-Γνωμοδότηση για οριζόντια μείωση 20% θα υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ η δημοτική αρχή

-Θα φορολογούμε επ΄αόριστον ακίνητη περιουσία που δεν υπάρχει, τόνισε ο κ.Αργυρόπουλος παραθέτοντας τα παραδείγματα της Σκαφιδιάς, του Κατακόλου και του Κούβελου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% θα ζητήσει και επίσημα με υποβολή γνωμοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών ο δήμος Πύργου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα στελέχη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θεωρούν πως ο το υπουργείο αναθέτει στους «Πιστοποιημένους Εκτιμητές» το έργο της εκτίμησης και δεν ζητά τη γνώμη της παλιάς τριμελούς επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι δήμοι, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των υπολογισμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Αργυρόπουλος, οι εκτιμητές χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους καθορισμού τις τιμής ζώνης.

«Παίρνουν ηλεκτρονικά δεδομένα και εξ αποστάσεως, χωρίς να επισκεφθούν ή να γνωρίζουν τον Πύργο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή, μερικές μικρές αγγελίες πωλήσεως ακινήτων από διάφορες συνοικίες και με μαθηματικές αναγωγές, αυθαίρετες, αδιαφανείς και αμφιβόλου ορθότητας, καθορίζουν τις τιμές ζώνης. Όμως αν δεν γίνει επιτόπια επίσκεψη, πώς είναι δυνατόν με τη χρήση μόνο μαθηματικών εξισώσεων να υπάρξει εκτίμηση πού να προσεγγίζει κατά το δυνατόν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής» αναρωτιέται και επισημαίνει πως αν δεν μειωθούν οριζοντίως κατά 20% οιαντικειμενικές αξίες, θα συνεχίζεται επ’ αόριστονη φορολόγηση περιουσίας που δεν υπάρχει.

Οι αδικίες σε Κούβελο και Κατάκολο

Για να κάνει πιο κατανοητή τη θέση του δήμου, ο κ. Αργυρόπουλος παρέθεσε τα παραδείγματα του Κούβελου και του Κατακόλου, εξηγώντας την αδικία που υφίστανται οι δύο περιοχές.

«Ο Κούβελος αδικείται πάρα πολύ, διότι εν μέρει είναι στη ΙΒ Ζώνη, με 800 ευρώ τιμή. Μιλάμε για το τμήμα από τη Λαμπετίου και το 5ο δημοτικό σχολείο μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο και την Ολυμπίων, με συνολικά 22 αδιάνοιχτα και αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα. Στην ίδια ζώνη είναι η συνοικίατης Αγίας Βαρβάρας, η Ρήγα Φεραίου και η 28η Οκτωβρίου, δηλαδή οι Βορειοανατολικές, Ανατολικές και οι νότιες και εν μέρει οι Δυτικές συνοικίες του Πύργου. Άρα ο Κούβελος πρέπει αποσπαστεί από αυτή τη ζώνη και να αποτελέσει νέα ζώνη με ύψος τιμής 600 ευρώ, λόγω της πλήρους ανυπαρξίας ρυμοτομίας, έργων βασικής υποδομής και κάθε μορφής ανάπτυξης. Η ρυμοτομική και περιβαλλοντική αναρχία του Κούβελου δεν υπάρχει σε άλλη συνοικία» τονίζει και προσθέτει πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αλλά και έκθεση του πολιτικού μηχανικού και επιστημονικού συνεργάτη του δήμου, Τάκη Χρονόπουλου, που πιστοποιεί τον ισχυρισμό του.

«Η Σκαφιδιά μόνο 100 ευρώ λιγότερα από την Κουρούτα;»

Για το Κατάκολο ο κ. Αργυρόπουλος θεωρεί πως τα 1000 ευρώ τιμή ζώνης είναι τιμή πολύ υψηλή, σε σχέση με τις επικρατούσες πολεοδομικές και εμπορικές συνθήκες αλλά και σε σύγκριση με τις ανώτατα τιμές ζώνης του Πύργου, που είναι 1050 ευρώ (Κεντρική Πλατεία και Μανωλοπούλου), και προτείνει γραμμική ζώνη στον κεντρικό δρόμο στα 750 ευρώ και κυκλική 550€ για την υπόλοιπη κοινότητα.

Ομοίως για τη Σκαφιδιά και τα Καλακαίικα, τα 1000 ευρώ και τα 950 € αντίστοιχα αξιολογούνται ως πολύ υψηλή τιμή, και αντιπροτείνει 600 και 550 αντίστοιχα.

«Η κρίση μας ενισχύεται αν συγκρίνουμε τη Σκαφιδιά με την Κουρούτα, η οποία είναι πλήρως οργανωμένη, φημισμένη και μεγάλη σε μέγεθος παραλία, με αξιόλογα έργα υποδομής, και έχει τιμή ζώνης 900€, δηλαδή 100 λιγότερα από τη Σκαφιδιά, η οποία εμφανίζει χαμηλή ρυμοτομική, οικιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, χωρίς αξιόλογα έργα υποδομής στην παραλία και στην ενδοχώρα.

«Λάθος υπολογισμός από την Εφορία»

Τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών θεωρεί αναγκαίο και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, καθώς αναφέρει πως οι τιμές μεταβίβασης που είχε δεχθεί η ΔΟΥ Ηλείας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και πρόσθεσε πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συνεπάγεται και αύξηση άλλων 19 φόρων.

«Οι εισηγητές έλαβαν υπόψη τους το κόστος απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου, θεωρώντας ότι το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος ισούται με την τιμλη αγοράς. (…) Είναι λογικό τα ακίνητα να χάνουν την αξία τους στις μικρές κοινότητες, αφού ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στα μικρά χωριά. (…) Αν αυξήσουμε τη φορολογία, κυριολεκτικά εξοντώνουμε τους ελάχιστους κατοίκους μας και στερούμε από την περιοχή την όποια δυνατότητα ανάκαμψης υπάρχει. Για αυτό εισηγούμαστε τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών με την παροχή γνωμοδότησης για τη μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου Πύργου και σε όλες τις κοινότητες, που να μην ξεπερνά το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021» καταλήγει η εισήγηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος