FOLLOW US: facebook twitter

Οι μισοί Ηλείοι «εκτός» Οικογενειακού ιατρού

Ημερομηνία: 15-09-2022 | Συντάκτης:

Μόλις 34 οι συμμετέχοντες οικογενειακοί γιατροί στο Νομό καλύπτοντας 68.000 πολίτες

  • «Δυστυχώς θα απαξιωθεί σύντομα ένας θεσμός που είναι πολύ απαραίτητος» δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπ. Λιβαδάς

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Πριν ακόμα προλάβει να τεθεί σε εφαρμογή, ο νέος θεσμός του Οικογενειακού γιατρού, χωρίς… γιατρό μένουν αναπόφευκτα οι μισοί Ηλείοι καθώς ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν δηλώσει μόνο 34 γιατροί σε όλο το Νομό! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στον προσωπικό γιατρό μπορούν να εγγραφούν την δεδομένη στιγμή μόνον 68.000 Ηλείοι, δηλαδή λιγότεροι από τον μισό ενήλικο πληθυσμό! Και αυτό γιατί σε κάθε ένα γιατρό μπορούν να εγγραφούν μέχρι 2.000 πολίτες και ήδη σε πολλές περιοχές της Ηλείας (π.χ. Πύργο) ο αριθμός αυτός έχει ήδη καλυφθεί.

Έτσι, όσο εύκολη είναι πλέον η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα του Οικογενειακού γιατρού που από χθες γίνεται και μέσω των Φαρμακείων, τόσο δύσκολο είναι για τους Ηλείους πολίτες να καταφέρουν να βρουν διαθέσιμο γιατρό. «Προς το παρόν η πλατφόρμα εγγραφής είναι εύκολη διαδικασία και απαιτείται μόνο το ΑΜΚΑ και το κινητο τηλέφωνο» τόνισε μιλώντας στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Σπύρος Λιβαδάς τονίζοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού είναι απαραίτητος και πολύ χρήσιμος όμως ο τρόπος που προσπαθούν να τον εισάγουν είναι πολύ λάθος. «Δυστυχώς, θα απαξιωθεί πολύ γρήγορα ένας θεσμός που είναι πολύ απαραίτητος. Και αυτό γιατί έχουν ενταχθεί πολλοί λιγότεροι γιατροί από όσους απαιτούνται για να μπορέσουν να εγγραφούν όλοι οι πολίτες. Για όλη την Ηλεία είναι 34 συνολικά οικογενειακοί γιατροί που σημαίνει ότι μόλις 68.000 πολίτες μπορούν να εγγραφούν, άρα οι μισοί Ηλείοι είναι ακάλυπτοι».

Παράλληλα, ο κ. Λιβαδάς εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο το  Υπουργείο Υγείας εισάγει το θεσμό, απειλώντας τους πολίτες ότι αν δεν γραφτούν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, θα πληρώνουν επιπλέον 10% από την προβλεπόμενη συμμετοχή για τα φάρμακα και τις εξετάσεις και από 1η Ιανουαρίου 2023 το πρόστιμο θα αυξηθεί στο 20% ενώ όσοι δεν εγγραφούν θα έχουν πιο αργά πρόσβαση στο Νοσοκομείο. «Σε μια στιγμή που οι συνταξιούχοι και όλος ο κόσμος πιέζονται από την ακρίβεια στην καθημερινότητα και το ρεύμα, δεν θεωρώ πως θα πρέπει να τους προσθέτουν ένα ακόμα άγχος τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να καλυφθεί από οικογενειακό γιατρό το σύνολο των πολιτών αφού δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί όσοι χρειάζονται, στη λίστα. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά θα καταλήξουν να παραμείνει ανενεργός για άλλη μια φορά ο θεσμός αυτός λόγω του μειωμένου αριθμού ενδιαφερομένων γιατρών να ενταχθούν και πραγματικής αδυναμίας των γιατρών που έχουν ενταχθεί να αντιμετωπίσουν τα 2000 άτομα που τους αναλογούν και που προστίθενται στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις τους (εφημερίες, συνταγογραφήσεις κτλ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος