FOLLOW US: facebook twitter

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ζαχάρως στα… ερτζιανά!

Ημερομηνία: 15-12-2021 | Συντάκτης:

Πρωτοπορούν δημιουργώντας το σχολικό ραδιόφωνο Zacharo Radio Project που βρίσκεται ήδη on air με τις πρώτες δύο εκπομπές


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


– Ο ιδρυτής του πρώτου ραδιοφωνικού Ζαχάρως Radio Straits Λάμπρος Χειμώνας ήταν ο πρώτος τους καλεσμένος

Το Zacharo Radio Project, είναι πλέον γεγονός! Μιλάμε για το σχολικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ζαχάρως που οραματίστηκαν και υλοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Ζαχάρως μαζι με την καθηγήτριά τους κ. Πανωραία Μακρή που είναι μέλος του Συνεργατικού Δικτύου Εκπαιδευτικών Ηλείας που οραματίζονται ένα νέο δημοκρατικό και μοντέρνο σχολείο που επεκτείνεται πέρα από την ίδια την κλασική εκπαίδευση και σε πολλές άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι και το σχολικό ραδιόφωνο που δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να εκφραστούν, να αναλάβουν ρόλο παραγωγού αλλά και δημοσιογράφου για να στηρίξουν τα θέματα των εκπομπών που παρουσιάζουν.

Οι μαθητές λοιπόν της Ζαχάρως στα ερτζιανά και το Zacharo Radio Project βρίσκεται ήδη on air, έχοντας παρουσιάσει μάλιστα και δύο εκπομπές! Για τις ανάγκες του σχολικού τους ραδιοφώνου, μέσα στο χώρο του αμφιθεάτρου του Γυμνασίου Ζαχάρως εγκαταστάθηκε το στούντιο του σταθμού όπου γίνονται και οι ηχογραφήσεις του προγράμματός τους που όποιος επιθυμεί μπορεί να τις παρακολουθήσει στο //blogs.sch.gr/gymzacha/2021/12/13/zacharo-radio-project-o-radiofonikos-stathmos-toy-gymnasioy-zacharos/

Η πρώτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του Γυμνασίου Ζαχάρως ήταν αφιερωμένη στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Straits που εξέπεμπε από την Ζαχάρω πριν από αρκετά χρόνια και ήταν πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Ο δημιουργός του σταθμού κ. Λάμπρος Χειμώνας παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ζαχάρως και πέρασε από την «ανάκριση» των νεαρών δημοσιογράφων που είναι οι: Αλίκη Κοσάρη, Φωτεινή Κλιμαντίρη, Αναστάσης Μάριος, Γιαννης τζογάννης, Δημήτριος Ξαγοράρης, Παναγιώτης Τσίλικας, Θοδωρής Μιχαπουλος, Τασης Τριγάζης και Χάρης Λαμπρόπουλος. Εκτός από την συνέντευξη του κ. Χειμώνα το πρόγραμμα διανθίστηκε με τραγούδια της εποχής εκείνης, δηλαδή τέλη δεκαετίας ‘ 80 αρχές ’90.

Το Radio Straits – το πρώτο ραδιόφωνο της Ζαχάρως

Ο ιδρυτής του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ζαχάρως που είχε το όνομα Radio Straits, με μεγάλη ακροαματικότητα, κ. Λάμπρος Χειμώνας– γνωστός σήμερα φωτογράφος σε Ελλάδα και εξωτερικό- απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών εξέφρασε αρχικά τη χαρά του που συμμετείχε στην πρεμιέρα του σταθμού, αναφέρθηκε στην ιστορία του δικού του ραδιοφωνικού σταθμού και τόνισε ότι « χαίρομαι που σήμερα μιλάω με την νέα γενιά του παιδιών στη Ζαχάρω απ΄όπου κατάγομαι».

«Τα τελευταία 25 χρόνια εργάζομαι ως φωτογράφος. Ο σταθμός ξεκίνησε το 1985 τελειώνοντας το σχολείο κι επειδή αγαπούσα το ραδιόφωνο και τη μουσική, αποφάσισα να ανοίξω τον πρώτο αυτό ραδιοφωνικό σταθμό στο σπιτι μου στη Ζαχάρω, κάτω από τον άγιο Σπυρίδωνα. Ήρθαν μαζί και κάποιοι φίλοι μου και δημιουργήσαμε το σταθμό ουσιαστικά το 1986 που κατά βάση ήταν μουσικός, δηλαδή έπαιζε μουσική. Ξένα και ελληνικά συγκροτήματα ροκ αλλά και άλλα τραγούδια της εποχής, καθώς και έντεχνο. Ωστόσο είχαμε και κάποιες ενημερωτικές εκπομπές, ο καθένας από τους φίλους είχε δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα μουσικής και θεματολογίας, είχαμε και αγροτικά θέματα καθώς η Ζαχάρω είναι μια αγροτική περιοχή, ενώ διαβάζαμε και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το 1986 όλο αυτό ήταν πρωτοποριακό για την εποχή, αφού υπήρχαν μόνο οι κρατικοί σταθμοί και το Radio Strait ήταν ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός και μάλιστα μετά μας ακολούθησαν και άλλοι νομοί. Βέβαια κάποια στιγμή δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα και τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην πορεία, αφού έπρεπε να ανανεώνεις τον εξοπλισμό σου, τη δισκοθήκη σου, να πληρώνεις το ρεύμα κλπ και έτσι έκλεισε. Θεωρώ όμως ότι ήταν ένα μικρό λιθαράκι ώστε να μπορέσει η περιοχή της Ζαχάρως να γνωρίσει τη μουσική και τα μουσικά ρεύματα της εποχής».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι η αγάπη για το ραδιόφωνο είναι το βασικό κίνητρο για να ασχοληθείς με αυτό και δεν απέκλεισε το γεγονός να ασχοληθεί ξανά στο μέλλον με αυτό στη Ζαχάρω λέγοντας ότι «θα με ενδιέφερε να συνεργαστώ με νέες γενιές υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα».

Δεύτερη εκπομπή με τον σκηνοθέτη Άρη Καπλανίδη

Ακολούθησε ωστόσο και δεύτερη εκπομπή, όπου το Zacharo Radio Project, φιλοξένησε τον σκηνοθέτη Άρη Καπλανίδη, που ηγήθηκε στο πολυήμερο κινηματογραφικό εργαστήρι Animation, που υλοποιήθηκε στο σχολείο τους από τους μαθητές της Γ΄ τάξης, από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος