FOLLOW US: facebook twitter

Οι Κρητικοί της Ηλείας γιόρτασαν την 78η Μάχη της Κρήτης: Ύμνησαν την Κρητική ψυχή και λεβεντιά

Ημερομηνία: 12-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Η λεβεντιά και το  μεγαλείο της καρδιάς και της ψυχής του Κρητικού λαού που με την μεγαλειώδη και λυσσαλέα του αντίσταση διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στην ιστορία της αντίστασης και του ναζισμού μέσα από την γνωστή Μάχη της Κρήτης, υμνήθηκε και τιμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε μια εξαιρετική εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ», στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Έτσι, η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα καθολικής, πάνδημης, αντίστασης ενός λαού απέναντι σε ένα κράτος – εισβολέα και ως ελάχιστος φόρος τιμής στο γεγονός που καταγράφηκε ως σύμβολο λεβεντιάς, αυτοθυσίας και αντίστασης για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στο ναζισμό πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι ετήσιες εκδηλώσεις των απανταχού Κρητικών. Στο πλαίσιο αυτό οι Κρητικοί της Ηλείας γιόρτασαν την 78η επέτειο της ιστορικής μάχης με διήμερες εκδηλώσεις, την κεντρική τους εκδήλωση στην πλατεία του Πύργου και την συνεστίαση και το γλέντι τους στο θεματικό πάρκο Ξυστρή την επόμενη ημέρα. Και τις δυο εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος Ηλείων αλλά και εκδρομέων από συλλόγους άλλων περιοχών και πολλοί Κρητικοί εκτός Ηλείας.

Η αρχή έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Πύργου όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση κρητικών χορών και μουσικής, με λύρες και λαγούτα  καθώς και παρουσίαση του χρονικού της ημέρας από τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών κο Γιώργο Μαριδάκη. Καθ` όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μέλη των συλλόγων, κυρίως κορίτσια ντυμένα με Κρητικές στολές,  πρόσφεραν ρακή κι άλλα εδέσματα δίνοντας όπως πάντα έντονο Κρητικό «χρώμα» στην βραδιά. Τις εκδηλώσεις των Κρητών παρακολούθησαν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και της αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου ενώ την Κυριακή το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Π΄΄υργου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με κρητικό γλέντι στο θεματικό πάρκο «Ξυστρή», με μπόλικες ρακές και γαμοπίλαφο!

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις των Κρητών της Ηλείας πραγματοποιήθηκαν  υπό την αιγίδα της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και συμμετείχαν  ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΑ , η χορευτική ομάδα ”ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΜΑΝΑΡΩΛΗΣ” του Συλλόγου Κρητικών Γαλατσίου – Λαμπρινής ” Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”, με τους χοροδιδασκάλους τους Αγγελική Σαραβελάκη και Γιώργο Πετράκη, το χορευτικό του συλλόγου μας, οι οποίοι μαζί με τους Κρητικούς μουσικούς Γιάννη Φώσκολο ( λύρα-τραγούδι), Λευτέρη Γλαμπεδάκη (λαούτο-τραγούδι) και Γιάννη Αποστολάκη (Μαντολίνο-τραγούδι) ήταν αυτοί που μας χάρισαν ένα όμορφο διήμερο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος