FOLLOW US: facebook twitter

Οι κοινότητες που μπαίνουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας για τον δήμο Ζαχάρως

Ημερομηνία: 28-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Απόφαση ένταξης των τοπικών κοινοτήτων στο νέο πρόγραμμα δακοκτονίας 2020-2022 έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως. Στο φετινό πρόγραμμα εντάσσονται οι Κοινότητες Ζαχάρως, Νέας Φιγαλείας, Σχίνων, Αρήνης, Ροδινών, Νεοχωρίου, Ξηροχωρίου, και Ταξιαρχών, που έχουν ήδη πάρει σχετική απόφαση στα τοπικά συμβούλια, ενώ ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ΤΚ Μακίστου, Μηλέας, Αρτέμιδας και Χρυσοχωρίου. Απόφαση δεν έχουν πάρει ακόμα οι ΤΚ Καλίδονας και Κακοβάτου, ωστόσο οι πρόεδροι ζήτησαν την ένταξή τους, ενώ φέτος δεν θα συμμετέχει η ΤΚ Ανήλιου, ύστερα από επιθυμία των ελαιοπαραγωγών τους.

Με βάση τα προβλεπόμενα, οι ελαιοπαραγωγοί δέχονται να πληρώσουν την εισφορά δακοκτονίας, όπως θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τα έτη 2020-2022. Η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί σε ποσοστό ανώτερο του 25 % και 20 % μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και τις βρώσιμες ελιές αντίστοιχα.

Από την πλευρά του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας ζητήθηκε η συνδρομή των δήμων σε θέματα παγιδοθεσίας και δακοκτονίας, καθώς ενδεχόμενη αδυναμία ανεύρεσης προσωπικού παγιδοθεσίας ισοδυναμεί με πιθανό αποκλεισμό της τοπικής κοινότητας από το πρόγραμμα.

«Στις περιοχές που δεν θα συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα, οι παραγωγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, με δικές τους δαπάνες, και η Υπηρεσία μας θα τους παρέχει την τεχνική καθοδήγηση. Η εγρήγορση και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων θα συμβάλλει αποτελεσματικά ώστε η επόμενη δακική περίοδος να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος