FOLLOW US: facebook twitter

Οι καίριες παρεμβάσεις για την Ηλεία

Ημερομηνία: 23-02-2023 | Συντάκτης:

Η «Πρωινή» ανασύρει από το παρελθόν τις σημαντικότερες τοποθετήσεις του Μακαριστού Γερμανού για τον νομό

-Το όραμα με τον Ιησού, η έντιμη στάση στην πανδημία και η καυστική επιστολή στην «Πρωινή» για τις τοπικιστικές έριδες

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός ήταν μια προσωπικότητα που είχε το θάρρος της γνώμης του και ποτέ δεν φοβήθηκε να την διατυπώσει, ακόμα κι αν γινόταν δυσάρεστος στα αυτιά κάποιων. Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα μέτωπα διεκδίκησης που έχουν συγκροτήσει κατά καιρούς οι εκπρόσωποι και οι φορείς της Ηλείας και πάντοτε δήλωνε δημοσίως την άποψή του και ζητούσε να μην αδικείται ο νομός.

Ξεχωρίζουν φυσικά οι παρεμβάσεις του στο κορυφαίο θέμα που απασχόλησε επί δεκαπέντε χρόνια την Ηλεία, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου. Στις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του το 2020 είχε ζητήσει ξεκάθαρη απόψη από την κυβέρνηση για το έργο, τονίζοντας ότι «για το Πάτρα-Πύργος ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν μας είπε κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι κάποιοι, πίσω από το έργο, σκέφτονται άλλα. Μία λένε το φτιάχνουμε έτσι, μία το φτιάχνουμε αλλιώς. Θέλουμε να μας πουν συγκεκριμένα… αυτό θα γίνει ή δεν θα γίνει. Στα Τρισάγια που κάνω θα εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τους πολιτικούς να πάρουν τη σωστή απόφαση».

Σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» άφησε αιχμές για την κεντρική εξουσία, λέγοντας ότι μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία το ποιος θα φτιάξει το έργο και όχι πότε θα ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μακαριστός ήταν παρών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Βουπράσιο, όπου και είχε κάνει τη γνωστή πια δήλωση που «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα για τα λόγια που άκουσε από τον Ιησού Χριστό.

«Σήμερα το πρωί, μετά την προσευχή μου στο μικρό εκκλησάκι που έχουμε στη Μητρόπολη, ιδιαίτερα θερμά -λόγω των γεγονότων- προσευχήθηκα και για πρώτη φορά και ακούω τον Χριστό και μου απαντάει: “Γερμανέ, στείλε μήνυμα στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον υπουργό του να αρχίσει ο δρόμος Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία-Τσακώνα αμέσως’’. Το μεταφέρω στον κ. πρωθυπουργό και τον παρακαλώ, εκ μέρος όλων μας εδώ, να δώσει εντολή στον υπουργό Υποδομών να αρχίσει ο δρόμος γρήγορα για να σταματήσουν οι θάνατοι», είχε επισημάνει.

Αυτόχειρες οι αντιεμβολιαστές!

Η πιο πρόσφατη και πιο ισχυρή παρέμβασή του ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν μερίδα της Εκκλησίας έδειχνε πρόθεση να υπονομεύσει την πολιτική του κράτους ενάντια στη διασπορά του ιού. Με συνέντευξή του στην «Πρωινή» είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως «τούτο το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι» και είχε παρακινήσει τους ιερείς και τους πιστούς να σεβαστούν τις αποφάσεις της Πολιτείας για περιορισμούς στις συναθροίσεις. Λίγους μήνες αργότερα, δεν δίστασε να στηλιτεύσει τους αντιεμβολιαστές –κληρικούς και πολιτικούς- χαρακτηρίζοντάς τους «αυτόχειρες»!

«Εγώ πιστεύω ακόμη ότι οι αντιεμβολιαστές κληρικοί, που δείχνουν στους ενορίτες τους καλοί Κληρικοί, ΔΕΝ είναι καλοί και αληθινά ευσεβείς, αλλά υποκρίνονται τους ευσεβείς για να έχουν οπαδούς να τους ακολουθούν σ’ό,τι τους λένε θα υπακούουν! Διότι πως μπορεί να είναι καλός Κληρικός , όταν δεν τηρεί τους λόγους του Κυρίου, ειπόντος εις τους Μαθητάς του (…) Τέλος διακρίνω και μία άλλη κατηγορία αντιφρονούντων . Είναι οι κομματικοί παράγοντες , που δεν εμβολιάζονται διά να ξεσηκώνουν τον κόσμον εναντίον των Κυβερνώντων.(…) Τους πεθαμένους από τον κορονοϊό Κληρικούς και Λαϊκούς τους θεωρώ αυτόχειρας (αυτοκτονούντας) και ούτε στην κηδεία τους πηγαίνω», έγραφε σε επιστολή του!

Η χιουμοριστική επιστολή στην «Πρωινή» για τον τοπικισμό

Το 2016 απάντησε σε δημοσίευμα της Πρωινής με μια επιστολή στην οποία καυτηρίαζε τους τοπικιστικούς διχασμούς στην Ηλεία, «διασκευάζοντας» ένα απόσπασμα από την «Κόλαση του Δάντη.

«Θα γνωρίζετε ίσως ότι ο Δάντης διακομωδών την  κόλασι έχει γράψει ότι εκεί ο Διάβολος έχει ετοιμάσει καζάνια που  κοχλάζει  η πίσσα και  βάζει μέσα τους κολασμένους καθ’ ομάδας αμαρτανόντων. Δηλαδή στο ένα καζάνι τους βλάσφημους (τώρα η Ελληνική Πολιτεία του 2016 ετοιμάζει την αποποινικοποίησι της κακόβουλης βλασφημίας!!!),  στο άλλο τους κλέφτες, στο τρίτο τους πόρνους κ.λ.π.. Σε κάθε καζάνι έχει και από ένα διάβολο φρουρό, όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι δια να πάρη λίγο αέρα, να τον κατεβάζη αμέσως κάτω. Λοιπόν ένας νεώτερος έχει διασκευάσει τον μύθον αυτόν ως εξής: Ο Διάβολος  βάζει τους αμαρτωλούς στα καζάνια όχι  ανάλογα με τα αμαρτήματά τους, αλλά με την Εθνότητά τους· Στο ένα καζάνι τους Αμερικάνους, στο άλλο τους Εβραίους, τους Τούρκους, τους Έλληνες κ.λ.π. και έχει σε κάθε καζάνι τοποθετήσει και αυτός από ένα φύλακα διάβολο, ώστε κανένας να μην  σηκώνει κεφάλι. Κάποτε πέρασε διά επιθεώρησι ένας αρχιδιάβολος. Ευρήκε όλους τους φύλακες άγρυπνους στην θέσι τους. Μόνον σ’ένα καζάνι ο φύλακας καθότανε σε μια καρέκλα και  εκάπνιζε ήσυχος.

 -Ρε, τι κάνεις εσύ εδώ; του λέει. Κάθεσαι και καπνίζεις; Δεν προσέχεις;

– Α, μην ανησυχείς, λέει ο φύλακας,  στον Αρχιδιάβολο. Εδώ μέσα είναι Έλληνες. Όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι του, οι άλλοι τον τραβούν αμέσως  από κάτω.

Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά, μήπως αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εμάς τους Ηλείους και δια τούτο ο Τόπος μας παραμένει στην επίγεια κόλασι της υποανάπτυξις;», έγραφε στην επιστολή!

Πρόταση-παρέμβαση για τους εργάτες γης

Αξιοσημείωτη ήταν και η παλαιότερη πρότασή του το 2013, μετά το αιματηρό συμβάν με τους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα, για την επίλυση του προβλήματος στέγασης. «Οι πολίτες ακόμη δεν έχουν καταλάβει την κίνηση της Μητρόπολης να προσφέρει το κλειστό ίδρυμα στη Βάρδα, για να δώσει πιλοτική λύση στο υπαρκτό-καυτό πρόβλημα της αξιοπρεπούς φιλοξενίας μερικών έστω εργατών φράουλας. Μερικοί έχουν ακόμη κλειστά τα μάτια τους και δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα, την ανάγκη να ανέβει ό τόπος μας και να αποκτήσει αγαθά, με ανθρωπιά και νομιμότητα», είχε επισημάνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος