FOLLOW US: facebook twitter

Οι ήρωες με τις «λευκές» μπλούζες!

Ημερομηνία: 13-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Εκδήλωση – αφιέρωμα για τις Παγκόσμιες Ημέρες Νοσηλευτών και Μαιών χθες στο Νοσοκομείο Πύργου

«Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στον άρρωστο…»

  • «Οι νοσηλευτές μας, το μέλλον μας» το θέμα του φετινού εορτασμού
  • «Ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας σε απόλυτο βαθμό, έχω εντυπωσιαστεί από το έργο σας» δήλωσε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Σπ. Πολίτης

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», σε όλους τους Νοσηλευτές/τριες αλλά και τις Μαίες, είπαν χθες, όλοι οι συμμετέχοντες της χθεσινής εκδήλωσης- αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Πύργου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών (5 Μαΐου). Μια εκδήλωση που σκοπό είχε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας απέναντι τους, αλλά και να τους τιμήσει που προσφέρουν νυχθημερόν με αγάπη και ζεστασιά, την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο σπουδαίο έργο που επιτελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, πίεση, άγχος, αγωνία και έντονη συναισθηματική φόρτιση, τονίζοντας πως οι νοσηλευτές αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στον οποίο στηρίζεται κάθε σύστημα υγείας.

Σπ. Πολίτης: «Σας χρωστάμε…»

Αρχικά ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης στον χαιρετισμό του εξήρε το έργο και την προσφορά των Νοσηλευτών, τονίζοντας ότι παρότι διαθέτει εμπειρία μόλις 7 μηνών, από την νυχθημερόν παρακολούθηση της δουλειάς τους έχει εντυπωσιαστεί. «Από τον επαγγελματισμό σας που διαπιστώνω ότι ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας σε απόλυτο βαθμό. Από τη διάθεση να προσφέρετε αλλά και από την ετοιμότητα που διαθέτετε μπροστά σε αλλαγές, όπως αποδείχτηκε την περίοδο της πανδημίας. Ο ηρωισμός σας στήθηκε πάνω σε χρωστούμενα ρεπό και νυχτέρια. Η κοινωνία και όλοι σάς χρωστάμε. Πλέον κοιτάμε μπροστά και προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να φέρουμε πάλι την διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού και βελτίωσης του γνωστικού τους επιπέδου για αυτό και θα διοργανώσουμε άμεσα ημερίδα για το σκοπό αυτό» είπε και πρόσθεσε ότι «οι Διοικήσεις είναι εφήμερες ενώ το προσωπικό του Νοσοκομείου θα συνεχίσει να προσφέρει…».

Αρ. Παπαδοπούλου: «Σας ευχαριστούμε για ό,τι προσφέρετε»

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους απηύθυνε στον σύντομο χαιρετισμό της η αναπλ. Διοικήτρια του ΚΥ- ΝΜ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι τους ευχαριστεί διπλά και τρίδιπλα γιατί προέρχεται από μια οικογένεια που έχει νοσηλευτές και γιατρό, άρα γνωρίζει τα θέματά τους από μέσα. «Η αλήθεια είναι ότι σας θυμήθηκαν τότε με τον κορονοϊό, υπήρχατε όμως και πριν, δεν είσαστε αόρατοι. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά για εκείνο το οποίο καταθέτετε κάθε μέρα γιατί αφήνετε πίσω τις οικογένειες σας, τα προβλήματα σας για να είστε δίπλα στον ασθενή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και μετά. Σας ευχαριστώ όλους, για ότι προσφέρετε καθημερινά, όλοι, για να σταθούν τα νοσοκομεία μας όρθια. Ξέρω ότι έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, όμως μπορούμε όλοι μαζί!».

Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ. Αντωνοπούλου: «Την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκαν σε ήρωες»

Ακολούθως, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γεωργία Αντωνοπούλου μίλησε για την παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών που εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής, τονίζοντας ότι η μέρα αυτή, αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών. «Η διεθνής αυτή ημέρα καθιερώθηκε για να θυμίζει σε όλους την πολύτιμη συνεισφορά των νοσηλευτών στην κοινωνία. Τους νοσηλευτές που προσφέρουν, φροντίζουν, προάγουν την υγεία, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με γνώση επαγγελματισμό και κυρίως συναίσθημα. Θέλουμε να προβάλλουμε τους κόπους και τις προσπάθειες μας, τους αγώνες και τον καθημερινό μόχθο μας, που τα χαρακτηρίζει η αγάπη, η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση. Σε περιόδους ειρήνης, σε πολέμους, σεισμούς, επιδημίες όπως πρόσφατα ζήσαμε, και κάθε είδους συμφορές που έπληξαν κατά καιρούς την πατρίδα μας. Όπως στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρεθήκαμε λόγω πανδημίας. Ημέρα των νοσηλευτών ήταν η κάθε μέρα, η κάθε ώρα, το κάθε λεπτό του 24ωρου.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, πολέμησαν τον αόρατο εχθρό επι τρία και πλέον χρόνια, πάντα στην πρώτη γραμμή, με όπλα τον παραδειγματικό τους επαγγελματισμό, την ακεραιότητα, την ψυχραιμία, την υψηλή αίσθηση ευθύνης. Όλοι μας, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Καθημερινοί μαχητές σε ομαλές υγειονομικές συνθήκες, την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκαν σε ήρωες. Τους ευχαριστούμε» είπε και πρόσθεσε πως πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά του έργου τους επιδιώκουν να είναι και καλοί γνώστες του αντικειμένου τους. «Ενσωματώσαμε ότι καινούριο εμφανίζεται στη Νοσηλευτική επιστήμη, για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής. Έτσι αναβαθμίζουμε τον τομέα μας και συμβάλλουμε από την μεριά μας στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, απευθύνω χαιρετισμό στις Νοσηλεύτριες και τους Νοσηλευτές μας. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στον άρρωστο και τη διαχρονική συνεργασία μας και σας εύχομαι καλό κουράγιο στο δύσκολο αλλά και συνάμα όμορφο έργο σας. Η νοσηλευτική υπηρεσία αγωνίζεται σε ένα δρόμο γεμάτο καλές και κακές στιγμές με δυσκολίες αλλά και επιτυχίες, με στιγμές απογοήτευσης αλλά και μεγάλης ικανοποίησης. Σταθείτε πιστοί στις παραδόσεις της νοσηλευτικής επιστήμης και ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πορευτείτε αγέρωχα και διεκδικήστε το αύριο…».

Χ. Δελλοπούλου, Νοσηλεύτρια: «Απαιτούνται πόροι για να ανακάμψει το νοσηλευτικό δυναμικό»

Η νοσηλεύτρια Χαρά Δελλοπούλου, στην ομιλία της απηύθυνε κάλεσμα προς την πολιτεία να στηρίξει το σύστημα υγείας ώστε να ανακάμψει το νοσηλευτικό δυναμικό. «Εκτιμούμε, προστατεύουμε, σεβόμαστε και επενδύουμε στους νοσηλευτές για ένα βιώσιμο μέλλον για τη νοσηλευτική επιστήμη και τη φροντίδα υγείας». Τα 28 εκ. νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες των πολιτών, τους διεθνείς οργανισμούς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους επαγγελματίες υγείας, να αναλάβουν δράση στη δημιουργία ασφαλών, αποδοτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών στα συστήματα υγείας. Η υγεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δαπάνη. Πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση που συνδέεται άμεσα με την υγιή κοινωνία. Οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας καταγράφονται σε εκθέσεις. Οι νοσηλευτές έχουν πληγεί με εργασιακό άγχος, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση. Σε συνδυασμό με την παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτών, απαιτούνται οι απαραίτητοι πόροι για να ανακάμψει το νοσηλευτικό δυναμικό ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Οι νοσηλευτές παρέχουν φροντίδα και ηγούνται προσπαθειών για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Είναι προφανές ότι οι νοσηλευτές κινδυνεύουν από την έλλειψη εκτίμησης και επενδύσεων που απαιτούνται για ένα ισχυρό, ανθεκτικό, υγιές και βιώσιμο ανθρώπινο δυναμικό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αποδίδοντας την αξία που αρμόζει στη συνεισφορά των νοσηλευτών».

Αγγελική Αντωνάτου, Μαία: «Η Μαιευτική- Γυναικολογική του ΓΝ Ηλείας αποτελεί στολίδι»

Η Αγγελική Αντωνάτου, Μαία, ανέδειξε με την ομιλία της τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η μαία σήμερα στη γέννηση ενός παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μαιών και Μαιευτών που εορτάζεται την 5η Μαΐου, ενώ μίλησε και για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Μαυευτική- Γυναικολογική του Νοσοκομείου Πύργου.

«Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι σημαντικά βιολογικά και συναισθηματικά γεγονότα τη ανθρώπινης ύπαρξης. Μια υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στον τοκετό προδιαγράφει θετικές επιπτώσεις που διαρκούν μια ζωή και συνεπώς βελτιώνουν την υγεία της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας.

Οι μαίες με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος προετοιμάζουν τη γυναίκα για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την περίοδο λοχείας. Είναι δίπλα της όποτε τη χρειαστεί δίνοντας της συμβουλές για τη διατροφή, την καθημερινή υγιεινή και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος κατά τη διάρκεια της κύησης. Μετά τον τοκετό ο ρόλος της μαίας είναι πολύ σημαντικός στην εκπαίδευση της μητέρας και του πατέρα για τη φροντίδα του νεογνού. Ο ρόλος της μαίας είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προγεννετικής και περιγεννητικής περιόδου όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της λοχείας» είπε και πρόσθεσε πως «Δίπλα σε κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, γεννάει και θηλάζει το παιδί της, βρίσκεται πάντοτε μια Μαία και ένας Μαιευτής, έτοιμη να της προσφέρουν την επιστημονική τους βοήθεια, με σκοπό τη δημιουργία υγιών οικογενειών και ατόμων».

Κλείνοντας, μίλησε για την Μαιευτική Γυναικολογική κλινική, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το στολίδι του Νοσοκομείου Πύργου. «Αυτό οφείλεται στη συλλογική εμάς των μαιών, των νοσηλευτριών, των γιατρών και των εξαίρετων παιδιάτρων. Οφείλεται επίσης και στον συντονισμό της κλινικής από τον Διευθυντή μας τον κ. Τσιτσή και την προϊσταμένη κ. Γαλανοπούλου που μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Είμαι περήφανη που είμαι μαία και συνεργάζομαι με έμπειρους και εξαίρετους επιστήμονες. Σας υπόσχομαι ότι και τα επόμενα χρόνια θα εργαστούμε σκληρά ώστε η μαιευτική να μην χάσει ποτέ αυτή τη λάμψη της μέσα στο σκοτάδι που ζούμε τα τελευταία χρόνια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος