FOLLOW US: facebook twitter

Οι Ηλείοι τιμούν την εργατική πρωτομαγιά

Ημερομηνία: 28-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Απεργιακές συγκεντρώσεις τη Δευτέρα σε Πύργο και Αμαλιάδα

  • Συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου για τα Πρωτοβάθμια Σωματεία
  • Συγκέντρωση την ίδια ώρα και στο Εργατικό Κέντρο Πύργου
  • Απεργιακή κινητοποίηση στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

Η 1η του Μάη σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, τιμάται και φέτος 137 χρόνια μετά, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα από εργαζόμενους, συλλόγους και συνδικάτα. Μια μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες και πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Κάλεσμα συμμετοχής προς όλους, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της 1ης Μαΐου στην κεντρική πλατεία Πύργου, απεύθυναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Νομού, Συλλόγων Συνταξιούχων και Εργαζομένων. Αντίστοιχο κάλεσμα απεύθυνε και το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Πύργου σημειώνοντας πως θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα κτίριο των γραφείων του στις 10.30. Επίσης το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας θα τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά στις 9 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης, Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17, Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ,

Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του κ.α.

Ημέρα αγώνα και απεργίας

“Η 1η Μαΐου εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων” αναφέρει στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Πύργου καλώντας όλους τους εργαζομένους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

“Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους της εργασίας.

Για αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

Αυτή την ιστορική μέρα ενώνουμε τη φωνή με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες της διάκρισης, την κατακρήμνιση δημοκρατικών εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επιβάλλεται όλοι να δώσουμε αγωνιστικό απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου ώρα 10:30”.

Σωματεία που ανήκουν στο Ε.Κ. Πύργου και συμμετέχουν στην απεργία είναι: Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πύργου, Σωματείο Μωσαϊκών Πλακάδων και Συναφών, Σύλλογος Καθαριστριών Πύργου και Περιφέρειας, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ, Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, Σύνδεσμος Φορτοεκφορτωτών Ξηράς- Θάλασσης, ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού, Σωματείο Ξενοδ/λων Ηλείας, Σωματείο Ελεγκτών Οδηγών- Εισπρακτόρων και Υπαλλήλων Λεωφορείων, Σύλλογος Ταχυδρομικών ΕΛΤΑ, ΣΥΕΤΕ Εθνική Τράπεζα Ν. Ηλείας.

Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά

Την Εργατική Πρωτομαγιά τιμά το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, διοργανώνοντας την 1η Μάη ημέρα Δευτέρα στις 9 το πρωί απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα: «Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών λαϊκών αγώνων εμπνεόμενοι από τους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με όλη την εργατική τάξη που θα βρίσκεται στις διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.Την 1η Μάη, σε κάθε χώρο δουλειάς, βάζουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που με πρόσχημα την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, βάζουν τη ζωή μας στο ζύγι κόστους – οφέλους.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πλέον καλά ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι μια απάτη ώστε να συνηθίσουμε την δουλειά χωρίς δικαιώματα , την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, τη ζωή με pass και καλάθια. Θέλουν τον λαό υποταγμένο κάτω από την ανάγκη της φτώχειας και τον φόβο να μην βγει η λαϊκή περιουσία στο σφυρί ως βορά , στα κοράκια των funds και των τραπεζών. Θέλουν να θρηνήσουμε σιωπηρά, χωρίς αντίδραση τους νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, στους χώρους δουλειάς, στα διαλυμένα νοσοκομεία.

Ο μοναδικός δρόμος είναι η συλλογική δράση και αντίσταση στα σχέδια εργοδοτών και κυβερνήσεων με οργάνωση στα συνδικάτα και τα σωματεία μας, κόντρα στον συμβιβασμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό που στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού» έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να τους κρατήσει με τα κεφάλια κάτω και μακριά από διεκδικήσεις ενάντια σε όσους καταστρατηγούν τη ζωή και τα δικαιώματά. Συνεχίζουμε τον αγώνα που δεν μπορεί να έχει άλλη προοπτική πέρα από το να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τον καπιταλισμό. Τα κέρδη τους- Οι ζωές μας, Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9 πμ στο Ε.Κ. Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος