FOLLOW US: facebook twitter

Οι ηγεσίες της Δεξιάς δεν τίμησαν τα Χριστούγεννα

Ημερομηνία: 29-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

του Πάνου Τριγάζη*

Λέγεται ότι τα φαινόμενα απατούν, ισχύει και ως προς τον εορτασμό των Χριστουγέννων, εορτή που υποτίθεται ότι τιμά ευλαβικά η Δεξιά, αλλά δεν συγκινεί και τόσο την Αριστερά.   Προσωπικά, θα ισχυριστώ ότι πρόκειται για αριστερή γιορτή, αφού το μήνυμά της δεν αφορά μόνο τους έλληνες, αλλά όλους τους ανθρώπους.

Με άλλα λόγια, οι αριστεροί τιμούμε την μεγάλη χριστιανική εορτή, αφενός διότι στην χώρα μας είναι παλλαϊκή και αφετέρου επειδή κλείνει μέσα της βαθειά ανθρώπινα και πανανθρώπινα μηνύματα, τα οποία κατά κανόνα ασπάζεται και επιδιώκει να κάνει πράξη η Αριστερά, και όχι η πολιτική Δεξιά, παρότι η ΝΔ είχε αποκληθεί παλαιότερα «Δεξιά του Κυρίου» από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Σταχυολογώ ορισμένα από τα μηνύματα ισότητας του Ευαγγελίου, με πρώτο το «Αγαπάτε αλλήλους» και δεύτερο το «Ουκ ένι άρσεν και θήλυ, ιουδαίος ή έλλην». Μηνύματα που καταπατούν οι κήρυκες του μίσους στην χώρα μας, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι κληρικοί.

Όσο για τον χαρακτηρισμό «λαθροεισβολείς» για μετανάστες και πρόσφυγες, θυμίζω ότι κατά την Καινή Διαθήκη, ο Χριστός υπήρξε πρόσφυγας και ο ίδιος, ενώ  ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τους καταπιεσμένους, τους φτωχούς και τους πάσχοντες, καθώς και για τα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα.   Προσθέτω ότι ο Χριστός κύρυξε την  ταπεινότητα, ενώ κατήγγειλε τους τότε εβραίους ιεράρχες που είχαν μετατρέψει «τον Οίκον του Θεού»,  δηλαδή, τον ναό του Σολομώντα, «σε οίκο εμπορίου». Ας σκεφτούμε, λοιπόν, ποια από τα παραπάνω μηνύματα τίμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γενικότερα οι αριστεροί, τουλάχιστον για πολιτισμικούς λόγους αν όχι για λόγους πίστης, τιμούμε τα Χριστούγεννα  ως υπέρμαχοι της ειρήνης, ισότητας και της αλληλεγγύης, πιστεύοντας ότι  «περιούσιος λαός» του Θεού είναι όλη η ανθρωπότητα, της οποίας η ίδια η επιβίωση απειλείται είτε από την κλιματική κρίση είτε τα πυρηνικά. Απειλές που έχουν σχέση με την απληστία και το αλόγιστο κυνήγι του κέρδους εκ μέρους του σήμερα κυρίαρχου συστήματος.

Καταλήγω με την επισήμανση ότι ο στόχος της Αριστεράς για τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος δεν συνιστά ιδεοληψία, αλλά  υπηρετεί την ανεξαρτησία του κορυφαίου θρησκευτικού θεσμού της χώρας μας ώστε να απαλλαγεί από κρατικές παρεμβάσεις, όπως εκείνες την περίοδο της δικτατορίας που η χούντα κατέβαζε και ανέβαζε αρχιεπισκόπους.

Πορευόμενοι στην Πρωτοχρονιά του 2023 μέσα σε δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, καθώς και διεθνείς  με τον πόλεμο της Ουκρανίας σε πλήρη εξέλιξη, έχουμε πολλούς λόγους να  απαιτούμε «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία».  

Καλή Χρονιά, λυτρωτική από πολλά δεινά!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος